Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kertovatko uutiset Välimeren sadoista hukkuneista uuden pakolaisryntäyksen alusta?

Viime vuonna pakolaisten tulo Eurooppaan alkoi kiihtyä kesäkuussa. Nyt vilkkain reitti Turkista Kreikkaan on kuitenkin hiipunut. Mitä on odotettavissa?

Sami Sillanpää HS

Viime viikolla jopa 700 siirtolaista hukkui Välimerellä. Viikon aikana 14000 Eurooppaan pyrkinyttä pelastettiin Välimerta ylittäneistä veneistä.

Pakolaisten ja siirtolaisten liikenne Välimerellä yleensä kiihtyy kesäisin. Suuri pakolaisryntäys Eurooppaan alkoi viime vuonna tähän aikaan. Kesäkuusta alkaen tulijoiden määrä alkoi nopeasti kasvaa etenkin Välimerellä – vuoden loppuun mennessä yli miljoona ihmistä saapui meriteitse Eurooppaan.

Viime kesästä moni asia on kuitenkin muuttunut. HS etsi vastauksia keskeisiin kysymyksiin tilanteesta Välimerellä juuri nyt.

Dramaattinen video: Siirtolaisten alus kaatui kumoon Välimerellä
Dramaattinen video: Siirtolaisten alus kaatui kumoon Välimerellä
Italian laivasto kuvasi videolle, kun täpötäysi siirtolaisten alus kaatui kumoon Välimerellä keskiviikkona. Aluksessa arvioidaan olleen noin 650 matkustajaa, joista noin 560 saatiin pelastettua. Kuva: Reuters
Millainen tilanne on nyt?

Alkuvuoden viiden kuukauden aikana Välimeren ylitse Eurooppaan on saapunut noin 200 000 ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Kolme neljästä on tullut Turkista Kreikkaan. Tällä reitillä suurin osa tulijoista on kolmesta sotivasta maasta: Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Tulijoiden määrä Turkin ja Kreikan välillä on kuitenkin kevään aikana vähentynyt merkittävästi. Toukokuussa Kreikkaan saapui meriteitse noin 20 000 pakolaista tai siirtolaista. Tammikuussa määrä oli lähes kolminkertainen.

Syyrian sodan pakolaisille on hyvin vähän laillisia reittejä, joiden kautta hakea turvaa. Siksi monet turvautuvat salakuljettajien apuun. Turkin rannikolta pääsee lähimmille Kreikan saarille huonollakin veneellä tunnissa tai kahdessa, mikä on yksi syy siihen, että reitti on ollut suosittu.

Toinen pääreitti pakolaisille ja siirtolaisille Välimeren ylitse on Pohjois-Afrikan Libyasta Italiaan. Tätä kautta Eurooppaan pyrkii pääasiassa ihmisiä Afrikan maista.

Merimatka Pohjois-Afrikasta Italiaan on vaarallinen, koska matka kestää huonokuntoisilla aluksilla useita päiviä ja kulkee avomerellä. Useat suurista veneturmista on tapahtunut tällä reitillä.

Ihmisten salakuljetus Libyasta tai muualta Italiaan kiihtyy yleensä kesällä, kun sää lämpenee. Viime viikkoina liikenne on vilkastunut, mutta tulijoiden määrä on suunnilleen samaa tasoa kuin viime vuonna tähän aikaan.

Mikä selittää muutoksia reiteillä?

Lähi-idän konflikteja pakenevien ihmisten on nyt viime vuotta vaikeampaa päästä eteenpäin Turkista. Veneliikenne Turkista Kreikkaan on hiljentynyt ainakin kolmesta syystä: EU:n ja Turkin välisen sopimuksen vuoksi, Länsi-Balkanin reitin sulkemisen vuoksi ja monien EU-maiden tiukemman rajavalvonnan ja turvapaikkapolitiikan seurauksena.

Maaliskuussa voimaan tulleen EU:n ja Turkin sopimuksen mukaan Kreikan saarille tulleita pakolaisia on alettu palauttaa Turkkiin.

”Sopimus on vaikuttanut laitonta maahantuloa vähentävästi”, sanoo rajaturvallisuusasiantuntija, komentajakapteeni Mikko Simola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Käytännössä Turkki ja Kreikka joutuvat nyt kantamaan entistä suuremman vastuun pakolaisista. Moni tulija hakee nyt turvapaikkaa jo Kreikassa. Maareitti Kreikasta eteenpäin on kiinni. Tuhansia pakolaisia on jumissa surkeissa oloissa Makedonian vastaisella rajalla. Idomenin väliaikaisleiriltä ihmisiä on siirretty majoittumaan varastoihin ja tehtaisiin, mutta olot ovat UNHCR:n mukaan niissäkin huonot.

Pohjois-Afrikassa Libyasta on tullut salakuljetuksen lähtömaa valtion romahtamisen seurauksena. Libyassa on kaksi kilpailevaa hallintoa, ja isoa osaa maasta hallitsevat kapinallisryhmät, joihin kuuluu myös jihadistiliike Isis.

”Viranomaiset eivät pysty kontrolloimaan tilannetta. Monilla alueilla salakuljettajat voivat tehdä mitä haluavat. Monet veneet lähtevät (pääkaupunki) Tripolin tuntumasta”, kertoo siirtolaisjärjestö IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo Roomasta.

Mitä kesäkuukausina on odotettavissa?

Eurooppaan suuntautuvan pakolaisuuden perussyyt eivät ole muuttuneet. Välimeren ylittäjistä 74 prosenttia on lähtöisin Syyriasta, Afganistanista ja Irakista, ja niiden aseelliset konfliktit jatkuvat. Syyrian sota on ajanut viisi miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan. Valtaosaa pakolaisista isännöivät Syyrian naapurimaat.

Siihen, kuinka moni näistä pakolaisista pääsee jatkamaan Eurooppaan, vaikuttaa moni syy. Yleisesti ottaen tilanne Välimerellä vaikuttaa kuitenkin olevan paremmin kontrollissa kuin vuosi sitten.

”Tulevassa kehityksessä paljon riippuu siitä, miten EU:n ja Turkin neuvottelut etenevät”, sanoo Rajavartiolaitoksen Simola.

Juuri nyt EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on vaikeuksissa. Turkki toisti maanantaina, ettei se aio muuttaa terrorismia koskevaa lainsäädäntöään EU:n toivomalla tavalla. EU haluaa muutoksen ennen kuin turkkilaisille myönnetään viisumivapaus. Kiista voi Turkin mukaan kaataa koko pakolaissopimuksen.

Merireitillä Libyasta Italiaan oli viime viikolla vilkasta: noin 13 000 pakolaista tai siirtolaista saapui Italiaan. Viime aikoina salakuljettajat ovat alkaneet käyttää suurempia mutta huonokuntoisia kalastusveneitä, kun taas aiemmin yleisin kulkuväline oli kumivene, kertoo IOM:n tiedottaja Di Giacomo.

Hänen mukaansa muutosten perusteella ei silti voi ennustaa lähikuukausia. Libyan tilanne voi parantua tai kääntyä vielä pahemmaksi.

”Tällä hetkellä tulijoiden määrä Italiaan sinänsä ei ole erityisen huolettava. Sen sijaan heidän humanitäärinen tilanteensa on. Ihmiset vaarantavat henkensä vaarallisella matkalla”, Di Giacomo sanoo.

Keskisellä Välimerellä toimii nyt useita kansainvälisiä, esimerkiksi EU:n vetämiä operaatioita, jotka pyrkivät sekä hillitsemään ihmissalakuljetusta että pelastamaan merihätään joutuneita.

”EU:n tuki on ollut tärkeä. Tilanne on paremmin hallinnassa. Mutta tilanne voi muuttua nopeasti suuntaan tai toiseen”, Di Giacomo sanoo.

Tuleeko Libyan kautta taloudellisia siirtolaisia?

Libyasta Eurooppaan pyrkivät ovat valtaosin lähtöisin Afrikan maista. Osa on paennut Somalian sotaa tai Eritrean diktatuuria. Joissain maissa, kuten Nigeriassa tai Malissa, konflikti on vain osassa maata.

Välimeren yli on pyrkinyt pienempiä joukkoja ihmisiä myös esimerkiksi Senegalista tai Norsunluurannikolta, joissa ei ole yleistä aseellista konfliktia. Tällöin syyt siirtolaisuuteen voivat olla etupäässä taloudellisia.

”Siirtolaisten tilanne on hyvin monimutkainen. Tilanteet ovat erilaisia. Turvapaikkaperusteita pitää arvioida yksilöllisesti, eikä kansallisuuden perusteella”, sanoo IOM:n Di Giacomo.

Siirtolaisia pakenee Libyasta myös siksi, että olot siellä ovat nyt sekasortoiset ja vaaralliset.

”Jotkut ovat alun perin tulleet Libyaan töihin kauan sitten, mutta joutuvat nyt pakenemaan. Heitä pyrkii myös kohti etelää takaisin kotimaihinsa. Etelä-Libyassa on ihmisiä jumissa aavikolla”, Di Giacomo sanoo.

Miten Suomi toimii Välimerellä?

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu kotiutui maanantaina Välimereltä, jossa se osallistui EU-operaation merirajavalvonnan tehostamiseksi. Noin kolmen kuukauden aikana Merikarhu kohtasi Välimerellä yhteensä 60 venettä ja 2 649 henkilöä. Useimmat ihmisistä pelastettiin täyteen ahdetuista kumiveneistä. Kyydissä olijoista iso osa oli naisia ja lapsia.

Merikarhun miehistö otti myös kiinni muutamia salakuljetuksesta epäiltyjä, jotka toimitettiin Kreikan viranomaisille. Aluksen toiminta-alue oli Kreikan saaristossa.

”Etäisyydet saaristossa ovat melko lyhyitä. Usein Merikarhu pystyi lämpökameroiden avulla havaitsemaan ihmisjoukon jo Turkin rannikolla, kun nämä tekivät lähtöä”, komentajakapteeni Mikko Simola kertoo.

Rajavartiolaitos osallistuu myös Välimeren keskiosassa toiseen EU-operaatioon valvontalentokoneella, joka tekee havaintoja meriliikenteestä. Koneen on määrä palata Suomeen viikon päästä.

Suomi osallistuu Välimerellä myös sotilasoperaatioon, jossa yritetään saada kiinni salakuljettajia etenkin Libyasta. Suomalainen sotilasosasto toimii saksalaisella aluksella. Toiminnan on määrä jatkua marraskuuhun.

ANTONIO PARRINELLO / REUTERS
Italialaiset pelastivat pakolaisia Sisilian satamassa toukokuussa.
Italialaiset pelastivat pakolaisia Sisilian satamassa toukokuussa.
REUTERS
Pakolaispojat seurasivat toukokuussa, kuinka maansiirtokoneet jyräsivät Idomenin pakolaisleirin asumuksia Kreikan ja Makedonian rajalla.
Pakolaispojat seurasivat toukokuussa, kuinka maansiirtokoneet jyräsivät Idomenin pakolaisleirin asumuksia Kreikan ja Makedonian rajalla.
KOSTAS TSIRONIS / REUTERS
Syyrialaispakolainen piti reilun kuukauden vanhaa poikavauvaansa sylissään Kreikan ja Makedonian rajalla olevassa Idomenin pakolaisleirillä toukokuun 20. päivä.
Syyrialaispakolainen piti reilun kuukauden vanhaa poikavauvaansa sylissään Kreikan ja Makedonian rajalla olevassa Idomenin pakolaisleirillä toukokuun 20. päivä.
Antonio Parrinello / Reuters
Kuollutta pakolaista siirretään italialaisalukselta sunnuntaina Calabrian satamassa Italiassa.
Kuollutta pakolaista siirretään italialaisalukselta sunnuntaina Calabrian satamassa Italiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat