Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan: Venäjä toimittaa aseita Turkin kurdikapinallisille

Venäjä vaati Turkin presidenttiä esittämään todisteita väitteilleen.

Ulkomaat
 
Turkin presidentinkanslia
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui lauantaina Diyarbakırissa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui lauantaina Diyarbakırissa. Kuva: Turkin presidentinkanslia

Turkin ja Venäjän hyiset suhteet kylmenivät maanantaina entisestään, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti Venäjää ilmatorjunta-aseistuksen toimittamisesta Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle.

Erdoğan puhui asiasta viikonloppuna toimittajille palatessaan Kaakkois-Turkissa sijaitsevasta Diyarbakırin maakunnasta. Turkin armeija ja kurdikapinalliset eli PKK ovat taistelleet alueella jo kolme vuosikymmentä.

”Tällä hetkellä terroristit käyttävät Venäjän toimittamia ilmatorjunta-aseita. Separatistisella terroristijärjestöllä on käytössään näitä aseita. Ne on tuotu sille Syyrian ja Irakin kautta”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Star-lehdessä.

Maanantaina viranomaiset vahvistivat turkkilaismedian siteeranneen presidenttiä oikein.

Tilanne Kaakkois-Turkissa on hyvin kireä. Maanantaina neljä ihmistä kuoli ja 19 loukkaantui räjähdyksessä Silopin kaupungissa, uutistoimisto Reuters kertoi illalla.

Kaikki kuolleet olivat siviilejä. Loukkaantuneista viisi kuului Turkin turvallisuusjoukkoihin, paikalliset lähteet kertoivat Reutersille.

Turkin ja Venäjän välit menivät lähes poikki viime marraskuussa, kun Turkki ampui alas venäläisen rynnäkkökoneen, joka oli sen mukaan Turkin ilmatilassa. Kone putosi Syyriassa. Venäjä on kiistänyt ilmatilarikkomuksen.

Kone oli osa Venäjän Syyrian-operaatiota, joka ärsytti Turkkia alusta alkaen. Venäjä on tukenut Syyrian kurdijoukkoja näiden taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan, mutta Turkki on pitänyt Syyrian kurdeja uhkana itselleen ja PKK:n liittolaisina.

Erdoğan on ennenkin arvostellut Venäjää tuesta Syyrian kurdeille. Tuoreet kommentit ovat kuitenkin tiettävästi ensimmäinen kerta, kun hän julkisesti syyttää Venäjää aseiden toimittamisesta PKK:lle. Turkin lisäksi myös Yhdysvallat ja EU pitävät PKK:ta terroristijärjestönä.

Venäjä vastasi varaministeritasolla.

”Kun joku sanoo jotain, esittäkööt todisteet”, varaulkoministeri Mihail Bogdanov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Sanasodan keskellä Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuş ilmoitti yllättäen uskovansa, että maiden suhteet saadaan pian kuntoon, Reuters kertoi.

Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puolestaan esitti työryhmän perustamista maiden välien normalisoimiseksi.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Kreml suhtautui ehdotukseen epäillen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, ettei tällainen työryhmä ratkaisisi kaikkia ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat