Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Afganistanin konflikti laajenee – ”Olisin mieluummin vankilassa kuin täällä”

Ihmisoikeusjärjestön raportti on ristiriidassa Maahanmuuttoviraston tuoreen turvallisuuskatsauksen kanssa.

Ulkomaat
 
Parwiz Parwiz / Reuters
Afgaanimies kantoi pommi-iskussa haavoittunutta poikaansa sairaalaan Jalalabadissa Afganistanissa.
Afgaanimies kantoi pommi-iskussa haavoittunutta poikaansa sairaalaan Jalalabadissa Afganistanissa. Kuva: Parwiz Parwiz / Reuters

Maan sisäisten pakolaisten määrä Afganistanissa on kaksinkertaistunut dramaattisesti kolmessa vuodessa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan Afganistanissa elää maan rajojen sisällä nyt jopa 1,2 miljoonaa kiihtyneitä taisteluja paennutta evakkoa. Vuonna 2013 sama luku oli runsaat 600 000.

Eikä evakkojen määrä ole vähenemään päin. Pelkästään tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana jopa 118 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan väkivaltaisuuksia, Amnesty kertoo.

Se on noin tuhat ihmistä päivässä.

Samaan aikaan kun pakolaisten määrä Afganistanissa on kasvanut, kansainvälinen huomio on kiinnittynyt toisaalle kuten Syyrian ja Irakin sotiin.

Amnesty varoittaa tiistaina julkaistussa raportissaan, että evakkoleireillä viruvat pakolaiset elävät ilman peruspalveluja ja pysyvät hädin tuskin hengissä.

”Vaikka he ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan etsiessään turvaa, kasvava määrä afganistanilaisia riutuu tyrmistyttävissä oloissa omassa maassaan. He taistelevat selviytyäkseen, eikä loppua ole näkyvissä”, Amnestyn Etelä-Aasian osaston johtaja Champa Patel sanoi tiedotteessa.

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön raportti on ristiriidassa Suomen Maahanmuuttoviraston tuoreen turvallisuuskatsauksen kanssa.

Puolivuosittain tehtävän turvallisuuskatsauksen mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on viime kuukausina hiljalleen parantunut.

Sisäministeriö on tehnyt myös uuden linjauksen, jonka mukaan oleskelulupaa ei voida myöntää humanitaarisen suojelun perusteella. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi Afganistanista saapuvien turvapaikanhakijoiden on entistä vaikeampi saada Suomesta oleskelulupaa vetoamalla kiihtyvään konfliktiin.

Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yli 32 000. Eniten hakijoita tuli Irakista ja toiseksi eniten Afganistanista, noin 5 200.

Afganistanin kiihtyvät väkivaltaisuudet ovat saaneet vain vähän mediahuomiota sen jälkeen kun kansainväliset joukot poistuivat maasta vuoden 2014 lopussa, Amnesty huomauttaa.

Islamistijärjestö Talebanin arvioidaan olevan nyt vahvempi kuin koskaan vuoden 2001 jälkeen. Tuolloin Taleban syrjäytettiin Yhdysvaltain hyökkäyksessä.

Yhdysvaltojen mukaan Taleban suojeli terroristijärjestö al-Qaidaa, joka teki tuhoisia terrori-iskuja Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivä 2001.

Tämän vuoden huhtikuussa Taleban käynnisti keväthyökkäyksen ja uhosi ajavansa länsivaltojen tukeman hallituksen ulos pääkaupungista Kabulista.

Afganistanin kasvava väkivaltaisuus näkyy siviiliuhrien määrässä. YK:n mukaan siviiliuhrien määrä Afganistanissa kohosi huippulukemiin 2015. Tuolloin ainakin 3 545 siviiliä kuoli ja yli 7 000 haavoittui väkivaltaisuuksissa.

Konflikti on myös levinnyt uusille maantieteellisille alueille

Taisteluja pakenevilla ihmisillä on pulaa ruoasta, vedestä ja lääkkeistä – puhumattakaan koulutuksesta tai työpaikoista.

”Olisin mieluummin vankilassa kuin täällä. Vankilassa ei tarvitsisi huolehtia ruoasta eikä nukkumapaikasta”, sanoi evakkoleirillä Heratissa asuva 50-vuotias afganistanilainen nainen Amnestylle.

Amnesty arvostelee Afganistanin hallitusta siitä, että se ei ole tehnyt riittävästi maan sisäisten pakolaisten auttamiseksi, vaikka on näin luvannut. Järjestö vaatii myös kansainväliseltä yhteisöltä lisäapua Afganistaniin.

Afganistan on ollut konfliktin kourissa kohta 40 vuotta.

Neuvostoliitto tunkeutui maahan 1979, mistä käynnistyi vuosikymmenen kestänyt brutaali sisällissota. Tuolloin Yhdysvallat, Pakistan ja Saudi-Arabia tukivat islamistitaistelijoita, jotka sotivat Neuvostoliiton joukkoja vastaan.

Neuvostoliiton vetäydyttyä 1989 kilpailevat islamistiryhmät ajautuivat keskinäisiin sotiin, minkä jälkeen valtaan nousi ääri-islamilainen Taleban-hallinto.

Yhdysvallat syrjäytti Talebanin 2001, jonka jälkeen Afganistanissa oli kansainvälisten joukkojen ansiosta suhteellisen rauhallista muutaman vuoden ajan.

Joukkojen vetäydyttyä väkivaltaisuudet ovat jälleen kiihtyneet.

Marko Djurica / Reuters
Afganistanista lähteneet pakolaiset jonottivat ruokaa leirissä Makedonian ja Serbian rajalla huhtikuussa 2016.
Afganistanista lähteneet pakolaiset jonottivat ruokaa leirissä Makedonian ja Serbian rajalla huhtikuussa 2016.
Alkis Konstantinidis / Reuter
Nuori afgaanimies istui pakolaisleirissä Schistossa Ateenan lähellä huhtikuun lopulla.
Nuori afgaanimies istui pakolaisleirissä Schistossa Ateenan lähellä huhtikuun lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat