Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraattien suunta kääntyi, kun muutkin kiristivät maahanmuuttokantojaan – puolue menettää nyt kannatustaan

Ruotsidemokraattien kannatus heikkenee muiden puolueiden kiristettyä maahanmuuttolinjaansa. Pääministeri Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattien tuki sen sijaan kasvaa taas vaikeiden aikojen jälkeen, osoittaa tuore mielipidemittaus.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson piti puhetta puoluetapahtumassa viime marraskuussa.
Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson piti puhetta puoluetapahtumassa viime marraskuussa. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Ruotsissa maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kasvu on taittunut, ja puolue menettää nyt kannatustaan. Suunta käy ilmi paikallisen tilastokeskuksen puoluekannatusmittauksesta, joka julkaistiin tiistaina. Kahdesti vuodessa julkaistava kysely on laajin Ruotsissa tehtävistä mielipidemittauksista ja sen lukuja seurataan siksi tarkoin.

Ruotsidemokraatit sai vielä marraskuun mittauksessa 19,9 prosentin tuen. Nyt lukema on 17,3 prosenttia. Ruotsidemokraattien kannatus on silti yhä huomattavasti suurempaa kuin viime vaaleissa, jolloin se sai vajaat 13 prosenttia äänistä.

”Olen erittäin tyytyväinen, nämä ovat toiseksi korkeimmat lukemat koskaan”, sanoi puoluesihteeri Rikard Jomshof SVT:lle.

Käänne kannatuksessa on ollut odotettavissa, ja se on näkynyt viime aikoina myös osassa pienemmistä mittauksista.

Taustalla lienee, että Ruotsin pääpuolueiden linja ruotsidemokraattien tärkeimmässä kysymyksessä, maahanmuutossa, on kiristynyt huomattavasti. Muut puolueet ovat muun muassa ilmoittaneet maahanmuuttolakien tiukennuksista ja lähentyneet näin ruotsidemokraattien näkemyksiä.

”Kilpailu maahanmuuttokriittisten äänestäjien äänistä on käynyt selvästi kovemmaksi”, sanoi valtiotieteiden tutkija Andreas Johansson Heinö uutistoimisto TT:lle.

Nyt muut puolueet näyttävät saavan takaisin menettämiään kannattajia. Edellisen kyselyn jälkeen ruotsidemokraatit on menettänyt tilastokeskuksen mittauksen mukaan tukea erityisesti pääoppositiopuolue maltilliselle kokoomukselle, joka on uudistanut linjaansa puoluejohtajan vaihtumisen jälkeen. Maltillisen kokoomuksen kannatus kasvoi runsaan prosenttiyksikön, ja on nyt 24,7 prosenttia.

Muutos aiempaan on myös, että pääministeri Stefan Löfvenin sosiaalidemokraatit näyttää selättäneen vaikeimmat aikansa. Kannatus kasvaa toisin kuin useissa viime aikojen mittauksissa, joissa puolueen lukemat ovat olleet historiallisen heikkoja.

Sosiaalidemokraatit sai nyt 29,5 prosentin kannatuksen, mikä on 1,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin marraskuussa. Kannatus oli silti yhä pienempää kuin viime vaalien vaalitulos 31 prosenttia.

”Tulkitsen tämän voimainnäyttönä Löfveniltä, joka kehittää Ruotsin mallia ja huolehtii, että työpaikkojen määrä kasvaa”, sanoi puoluesihteeri Carin Jämtin TT:lle.

Hallituskumppani ympäristöpuolue sen sijaan menetti tukeaan. Sen kannatus laski 4,7 prosenttiin viime marraskuun 5,9 prosentista.

Ympäristöpuolue on kärsinyt kevään aikana laajoista ongelmista ja sen kaksi ministeriä on muun muassa saanut erota hallituksesta. Dagens Nyheterin ja Ipsosin tuoreessa puoluekannatusmittauksessa ympäristöpuolueen kannatus oli jo vajonnut alle Ruotsin neljän prosentin äänikynnyksen.

Tilastokeskuksen kyselyn otos oli noin 9 000 äänioikeutettua. Heiltä kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Oikaisu: Maltillisen kokoomuksen kannatus kasvoi runsaan prosenttiyksikön toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin. Sosiaalidemokraattien kanntus kasvoi 1,9 prosenttiyksikköä.

Anders Wiklund / Reuters
Anders Wiklund / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat