Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina pitää Tiananmen-muistoviinaa valtionvastaisena – kaksi pidätetty

Verilöylyn vuosipäivän lähestyminen sai jälleen viranomaiset varpailleen

Ulkomaat
 
Tiananmenin aukion verilöylystä muistuttavat viinapullot olivat liikaa kiinalaisviranomaisille.
Tiananmenin aukion verilöylystä muistuttavat viinapullot olivat liikaa kiinalaisviranomaisille.

Peking Kiinan viranomaiset ovat jälleen herkkinä, kun Pekingin Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylyn vuosipäivä lähestyy. Kiina on pidättänyt ainakin kaksi ihmistä, joita epäillään yhteyksistä internetissä levinneisiin kuviin Tiananmen-aiheisista viinapulloista, kertoo muiden muassa hongkongilainen sanomalehti Ming Pao.

Pidätetyt ovat mies ja nainen. Heistä ainakin miestä epäillään valtionvastaiseen toimintaan yllyttämisestä, lehti kertoo.

Tiananmenin aukion mielenosoituksen väkivaltaisesta lopettamisesta tulee 4. kesäkuuta kuluneeksi 27 vuotta. Tuolloin kiinalaissotilaat surmasivat demokratiauudistuksia vaatineita ja korruptiota vastustaneita mielenosoittajia.

Ming Paon mukaan pidätetyn miehen epäillään valmistaneen Tiananmen-aiheiset viinapullot ja naisen epäillään mainostaneen niitä. Viinaa ei ole tiettävästi ollut myynnissä, mutta siitä on levitetty kuvia muun muassa kiinalaisessa WeChat-kännykkäpalvelussa.

Internetissä jaettujen valokuvien perusteella viinapullojen etiketeissä on piirros, jossa on ihminen kolmen panssarivaunun edessä. Piirros muistuttaa tunnettua uutiskuvaa niin sanotusta tankkimiehestä, joka seisoi Pekingissä panssarivaunujen edessä vuonna 1989.

Etiketin tekstissä on kiinankielinen sanaleikki. Siinä lukee kiinalaisin merkein ”ba jiu liu si” eli kahdeksan viina kuusi neljä, mutta lausuttuna se kuulostaa samalta kuin kahdeksan yhdeksän kuusi neljä, joka kuvaa verilöylyn päivämäärää. Ba jiu myös kuulostaa hieman samalta kuin baijiu, joka tarkoittaa kiinalaista väkevää kirkasta viinaa.

Etiketissä lukee myös ”ei koskaan unohdeta, ei koskaan anneta periksi”. Lisäksi siinä väitetään, että viinaa on kypsytetty 27 vuotta.

Pidätetyn miehen vaimon mukaan hän on nähnyt viinapulloista vain kuvan internetissä, eikä hänen miehensä ole puhunut niistä mitään, kertoo Yhdysvaltojen hallituksen rahoittama Radio Free Asia.

Kiinassa Tiananmenin 27 vuoden takaiset tapahtumat ovat yhä tabu, josta ei saa puhua julkisesti. Kiinaa johtava kommunistinen puolue pitäytyy tulkinnassa, että Tiananmenin mielenosoitus oli vastavallankumouksellinen kapina.

Lähestyvän vuosipäivän alla Kiina on jälleen lisännyt turvatoimia. Esimerkiksi Pekingin katukuvassa näkyy tavallista enemmän poliiseja.

Pekingin viranomaisilla on tapana Tiananmenin vuosipäivän alla myös esimerkiksi lähettää tietämiään Tiananmen-aktivisteja joksikin aikaa pois kaupungista.

HS tapasi Tiananmenilla ammutun miehen äidin kaksi vuotta sitten.

Arthur Tsang / REUTERS
Legendaarinen uutiskuva Tiananmenin verilöylystä vuodelta 1989.
Legendaarinen uutiskuva Tiananmenin verilöylystä vuodelta 1989.
Arthur Tsang / REUTERS
Legendaarinen uutiskuva Tiananmenin verilöylystä vuodelta 1989.
Legendaarinen uutiskuva Tiananmenin verilöylystä vuodelta 1989.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat