Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajan paikkansa ottanut Savtšenko vertasi ukrainalaispoliitikkoja ”laiskoihin koululaisiin”

Savtšenkon saapuminen oli näyttävä. Hän poisti puhujanpöntöstä julisteen, jossa vaadittiin hänen vapauttamistaan.

Ulkomaat
 
GLEB GARANICH / Reuters
Venäjältä vankeudesta vapautunut ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko piti tiistaina ensimmäisen puheensa kansanedustajana Ukrainan parlamentissa.
Venäjältä vankeudesta vapautunut ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko piti tiistaina ensimmäisen puheensa kansanedustajana Ukrainan parlamentissa. Kuva: GLEB GARANICH / Reuters

Venäjältä vankeudesta palannut ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko sai tiistaina juhlavan vastaanoton Ukrainan parlamentissa, kun hän piti ensimmäisen puheensa kansanedustajana.

”Olen takaisin, enkä anna teidän unohtaa – teidän, jotka istutte näillä penkeillä parlamentissa – niitä kaikkia kavereita, jotka ovat uhranneet elämänsä tämän maan puolesta”, Savtšenko sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Sanon teille, ettei ketään ole unohdettu, mitään ei ole unohdettu. Eivätkä ukrainalaiset anna meidän istua täällä, jos petämme heidät”, hän sanoi.

Viime viikolla osana vankienvaihtoa vapautunut Savtšenko nousi vankeusaikanaan Ukrainassa kansallissankariksi, joka tuli valituksi myös parlamenttiin poissaolevana lokakuussa 2014.

Savtšenko valittiin nykyisin oppositiossa olevan Isänmaa-puolueen listoilta. Puolue tunnetaan myös Julija Tymošenkon puolueena.

Savtšenko ehti jo Ukrainaan palattuaan ilmoittaa, että voisi pohtia myös pyrkimistä presidentiksi. Näin hänestä tuli myös mahdollinen uhka presidentti Petro Porošenkolle, jonka kannatus on laskenut selvästi.

Savtšenkon esiintyminen oli näyttävää. Hänellä oli mukanaan Ukrainan lippu. Hän myös poisti puhujanpöntöstä pitkään olleen julisteen, jossa vaadittiin hänen vapauttamista.

Hän ei myöskään yrittänyt mielistellä kansanedustajia. Puheensa jälkeen hän sanoi toimittajille, että parlamentin toiminta muistuttaa basaaria, Ukrainska Pravda -lehti kertoi.

Hän lisäsi kansanedustajien vaikuttavan lähinnä laiskoilta koululaisilta.

Tiistaina oli kuitenkin aikaista sanoa, liittyykö Savtšenko parlamentissa uudistusmielisten joukkoon. Heitä arvioidaan olevan yhteensä 50–60, mutta he kuuluvat useisiin eri ryhmiin. Yhteensä edustajia on 450.

Vaikutusta on myös sillä, millaisen aseman hän saa Tymošenkon ryhmässä.

”Hänen ja Tymošenkon pitää selvittää asiat ihan aluksi. Kaksi leijonaa samassa häkissä”, opposition kansanedustaja Vadim Rabinovitš sanoi Reutersille.

Savtšenkon viittaus kuolonuhreihin oli muistutus myös siitä, että sotiminen Itä-Ukrainassa on viime aikoina taas kiihtynyt.

Keväällä 2014 alkaneessa sodassa on kuollut jo ainakin yli 9 000 ihmistä.

Kiovassa ja muualla Ukrainassa talouskriisi on kuitenkin jo pitkään ollut monien ykkösmurhe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat