Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n budjetista korruptio vei lähes 900 miljoonaa euroa

Euroopan unionin vuoden 2015 rakennerahoista noin 888 miljoonaa euroa on jaettu kohteisiin, joiden antamat lupaukset eivät ole täyttyneet. Herkkä aihe vaikuttanee Brexit-äänestäjiin.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
OLAF:n johtaja Giovanni Kessler esitteli tutkimusta Brysselissä tiistaina.
OLAF:n johtaja Giovanni Kessler esitteli tutkimusta Brysselissä tiistaina. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Euroopan unionin komission korruptiota valvova virasto Olaf kehottaa EU:ta vaatimaan 888 miljoonaa euroa takaisin vuonna 2015 jaetuista rakennerahoista, kertoo Olaf tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tiistaina Olafin julkaiseman vuotuisen raportin mukaan vuonna 2015 noin 888 miljoonaa euroa Euroopan Unionin rakennerahoista on jaettu väärin perustein. Rahoja uskotaan jaetun kohteisiin, joissa rahoja on käytetty epärehellisesti.

Petosrahat EU:n 141 miljardin budjetista ovat herkkä aihe EU:lle, joka on nyt erityisen paineen alla Brexit-äänestyksen lähestyessä. Britannia vaikuttaa suuressa määrin EU:n budjettiin. Britannian hyvinvointijärjestelmä on 50 prosenttia suurempi kuin EU:n budjetti. Britannian hallitus arvioi menettävänsä petosrahoilla hyvinvointijärjestelmästään 0,7 prosenttia. Britannian kansalaiset äänestävät kesäkuussa EU-jäsenyydestään.

Olafilla ei ole valtaa periä rakennerahojen palautuksia, joten se tyytyy antamaan suosituksia viranomaisille kansallisella tasolla ja EU:ssa. Olaf on suositellut EU:ta vaatimaan palautuksia vuonna 2015 jaetuista rakennerahoista yhteensä 888,1 miljoonan euron edestä. Summa on pienempi kuin vuonna 2014, jolloin Olafin rakennerahojen palautussuositukset olivat noin 901 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 EU sai palautuksia noin 187,1 miljoonaa euroa.

Petosrahojen osuus on noin 0,6 prosenttia EU:n vuoden 2015 kokonaisbudjetista. Petosrahoilla on tuettu pääasiassa maanviljelijöitä ja köyhien alueita. Epäilyt kohdistuvat raportin mukaan erityisesti Romaniaan, Bulgariaan ja Unkariin.

Raportin noin 1 400 petossyytteestä yksi esimerkki koski 1,3 miljoonan euron tukea Bulgarialle, joka myönnettiin vihannesviljelmien modernisointiin. Bulgaria on yksi EU:n köyhimmistä valtioista. Asiaa tutkineet havaitsivat, että varusteiden toimittaja ja tehtaan omistaja oli sama henkilö, joka oli liioitellut kustannushintoja.

Toisenlainen raportissa esitelty petos koski kiinalaisia aurinkopaneelien maahantuojia, jotka huijasivat EU:n viranomaisia tuontiveroissa vääristelemällä aurinkopaneelien alkuperää asiakirjoissa.

Olafin pääjohtaja Giovanni Kessler sanoi, että hän ei usko laajalle levinneeseen korruptioon. Kesslerin mukaan petosten määrän kasvu vuodesta 2013 osoittaa Olafin onnistuneen siinä, että kannustukset petoksista raportointiin ovat tehonneet. Noin puolet Olafin syytössuosituksista on johtanut viime vuosina siihen, että kansalliset syyttäjät tarttuvat petossyytteisiin.

Kessler kannattaa ajatusta siitä, että EU voisi luoda Olafille lisävoimia korruption kitkemiseksi. EU-maiden hallitukset ovat vastustaneet tätä ajatusta. Jotkut EU:n toimihenkilöt ovat valittaneet siitä, että kansallisilta viranomaisilta puuttuu halu saada kiinni EU:n rakennerahoja kavaltaneet, ja he ovat yleisesti huolimattomia käsitellessään EU:n myöntämiä rahoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat