Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini isännöi kansainvälisen politiikan kansikuvapoikaa – Iranin ulkoministeri Zarif valitteli rahansiirtohuolia ja väisti kysymyksen vähemmistöjen asemasta

Iranilainen oppositioväki varoittaa Suomea yhteistyöstä nykyhallinnon kanssa.

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif ja ulkoministeri Timo Soini tapasivat tiistaina Helsingissä.
Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif ja ulkoministeri Timo Soini tapasivat tiistaina Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tausta

Iran

Iran ja länsimaat solmivat viime kesänä sovun, joka rajoittaa Iranin mahdollisuuksia kehittää ydinase ja purkaa Iraniin kohdistettuja pakotteita. Sopimus astui voimaan tammikuussa.

Länsivastaisena tunnettu korkein johtaja Ali Khamenei on kehottanut välttämään enempää lähentymistä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa.

Helmikuun lopussa presidentti Hassan Ruhanin johtamat, uudistusmielisinä pidetyt ehdokkaat voittivat selvästi Iranin parlamenttivaalit sekä vaalit ”asiantuntijoiden kokouksesta”, joka valitsee tarvittaessa uuden korkeimman johtajan.

Ydinaseohjelmaan liittyneiden pakotteiden purkamisen jälkeen Yhdysvallat asetti Iranille uusia pakotteita, jotka liittyvät sen ballististen ohjusten ohjelmaan. Huoli koskee sitä, että Iranin testaamat ohjukset soveltuvat varustettaviksi ydinkärjillä.

Ulkoministeri Muhammed Javad Zarifin mukaan Iran ei suostu neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa ohjusohjelmastaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) isännöi tiistaina Helsingissä kansainvälisen politiikan kansikuvapoikaa. Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif on keikkunut viime vuodet otsikoissa neuvoteltuaan Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa sovun Iranin ydinohjelman valvomisesta.

Sopimuksen myötä Iraniin kohdistettuja talouspakotteita alettiin tammikuussa purkaa ja länsimaat alkoivat kuolata kaupankäyntimahdollisuuksille, joita 80 miljoonan asukkaan maan avautuminen tarjoaa.

”Kiinnostus Irania kohtaan on valtavaa. Ainoa este on pankkitoiminta”, Zarif sanoi tiistaina. Hän valitteli eurooppalaisten pankkien haluttomuutta toimia iranilaisten kanssa Yhdysvaltojen vastatoimien pelossa.

Pelko johtuu siitä, että yleissitovien pakotteiden poistumisesta huolimatta Iranissa on yhä yhtiöitä ja yksilöitä, joiden kanssa ei saa käydä kauppaa.

Suomikin haluaa osansa rahoista, joita Iran on valmistautunut kuluttamaan. Iranin talous on hyvin valtiojohtoinen, ja presidentti Hassan Ruhani solmi tammikuun matkallaan Italiassa ja Ranskassa lähes 40 miljardin euron kauppasopimukset. Hän sopi ostavansa muun muassa yli sata Airbus-matkustajakonetta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) johdatti yli 70 suomalaisyrityksen edustajat Teheraniin joulukuussa ennen pakotteiden purkamista. Zarif toi nyt vastavierailulle 60 iranilaisten suuryritysten johtajaa.

”Kuljetusala, cleantech, maatalous ja tietotekniikka”, hän mainitsi esimerkkejä iranilaisia kiinnostavasta suomalaisosaamisesta.

Kauppapolitiikan ja kansainvälistymisen johtava asiantuntija Simo Karetie Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta sanoo, että Iranin tarpeet ovat lähes rajattomat.

”Siellä kaivataan infrastruktuurin kehittämistä ja koko teollisen tuotantokoneiston päivittämistä”, Karetie kertoo.

”Teollisuus- ja kaivostoiminta-, energiantuotannon koneet ja laitteet, terveysteknologia, vesi- ja jätehuolto mutta myös perinteinen vienti kuten puutavara”, hän luettelee suomalaisten vientimahdollisuuksia.

Kymmenen vuotta sitten Suomen Iranin-viennin arvo oli kuukausittain keskimäärin parikymmentä miljoonaa euroa. Viime vuosina se on ollut kuukausittain vain muutamassa miljoonassa, pääosin pakotteiden takia. Maaliskuulle yltävissä EK:n tilastoissa näkyy maltillista mutta johdonmukaista kasvua.

Mahdollisuudet ovat kehittyneet toistaiseksi hitaasti, sanoo puualan kasvuohjelman johtaja Jyrki Mantere vienninedistämisyhtiö Finprosta.

”Kuljetuksen hinnat ovat pienentyneet kolmanneksella, mutta eivät riittävästi. Kokonaishinnasta pitäisi saada pois 40–50 prosenttia nykytasosta. Rahastaminen on aika rajua. Konttien laivaaminen Suomesta Dubaihin tai Bahrainiin maksaa yhtä paljon kuin vieminen sieltä eteenpäin Persianlahden toiselle puolelle”, Mantere sanoo.

”Kunhan päästäisiin samalle tasolle kuin mitä maksaa Persianlahden muihin maihin tai Itä-Afrikan rannikolle.”

Iranin oppositio ja maan hallintoa vastustavat järjestöt ovat varoittaneet länsimaita tiivistämästä suhteitaan Iraniin. Ne ovat muistuttaneet Suomeakin Iranin johdon ihmisoikeusrikkomuksista kuten poliittisiksi katsomistaan teloituksista sekä tuesta Syyrian presidentille Bashar al-Assadille ja libanonilaiselle shiiajärjestölle Hizbollahille, jonka aseellista siipeä EU pitää terroristijärjestönä.

Iran on maailman ahkerimpia kuolemanrangaistuksen käyttäjiä. YK:n raportin mukaan se teloitti viime vuonna lähes tuhat ihmistä, eniten yli 25 vuoteen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iran teloittaa alaikäisiä enemmän kuin mikään muu maa, ainakin 73 vuosina 2005–2015.

”Ihmisoikeudet ohjaavat Suomen ulkopolitiikkaa. Me otamme aina esiin nämä asiat. EU:ssa ei ole kuolemanrangaistusta. Meidän ei kuitenkaan tule olla kaksinaismoralisteja. On paljon maita, joissa on yhä tämä ongelma [kuolemanrangaistus], mutta ei ole oikein kyseenalaistaa aina samat maat ja toisia ei”, Soini sanoi.

”Rauha on tärkeimpiä ihmisoikeuksia. Se on tärkeä taata alueella, jossa Iran on vaikutusvaltainen toimija.”

Zarif väisti kysymyksen Iranin demokratian tilasta, vähemmistökansojen kuten arabien, azerien ja kurdien asemasta ja sen vaikutuksesta maan yhtenäisyyteen.

”Jos haluatte tutustua Iranin tilanteeseen – – voitte katsoa, millaisen vastaanoton presidentti sai tänään vierailtuaan azerien luona”, hän vastasi.

Soini sanoi yleisellä tasolla, että suomalaisyritysten on syytä huomioida ihmisoikeusasiat.

”Yrityksillä on yhteiskuntavastuuta. Jos ihmisoikeudet eivät ole kunnossa, pitkällä tähtäimellä siitä on haittaa bisnekselle. Asiat otetaan esille valtio- ja EU-tasolla. Otin nytkin, sekä kahden kesken että tässä [lehdistötilaisuudessa] kysyttäessä.”

Presidentti Ruhanin ja ulkoministeri Zarifin on laajasti tulkittu edustavan Iranin valtiojohdon maltillista siipeä ja vastavoimaa länsivastaisena tunnetulle korkeimmalle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille, jolla on ylin valta sekä uskonnollisissa että poliittisissa asioissa.

Soini kuvaili Zarifia paitsi maltilliseksi myös ”teräväksi” ja ”todella ammattilaiseksi”.

”Meidän pitää aina suhteuttaa asiat ympäristöön ja lähtötasoon. Hänen johdollaan on menty oikeaan suuntaan. Ongelmia on, mutta tämä on dialogia eikä kahta monologia. Olen tavannut sellaisiakin kollegoja, jotka kertovat vain omaa asiaansa eivätkä vastaa mihinkään. Hän antautuu hyvin keskustelulle”, Soini sanoi.

”Iranissa on tapahtunut paljon edistystä. Jostain pitää aina aloittaa.”

Pariisissa toimiva iranilaisten oppositiojärjestö NCRI (National Council of Resistance in Iran) tyrmää tulkinnan Ruhanin ja Zarifin maltillisuudesta.

”Tyhjä propaganda tähän hallintoon kuuluvista maltillisista on tarkoitettu vain oikeuttamaan kaupankäynti hallinnon kanssa”, NCRI:n edustaja Shahin Gobadi kertoo HS:lle sähköpostitse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat