Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis pysäytti Irakin armeijan hyökkäyksen Fallujassa

Huoli Fallujassa yhä olevista siviileistä kasvoi tiistaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungissa on yhä 50 000 siviiliä

Ulkomaat
 
THAIER AL-SUDANI / Reuters
Irakin joukot seurasivat taisteluita Fallujan lähistöllä tiistaina.
Irakin joukot seurasivat taisteluita Fallujan lähistöllä tiistaina. Kuva: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Irakin armeijan hyökkäys jihadistijärjestö Isisin hallussa olevaan Fallujaan pysähtyi tiistaina Isisin kovaan vastarintaan.

Rintamalinja kulkee edelleen kaupungin eteläisimmissä osissa, eikä armeija onnistunut etenemään tiistaina lähemmäs keskustaa.

”Taistelijoita oli noin sata, he hyökkäsivät meitä vastaan, mutta eivät käyttäneet autopommeja tai itsemurhapommittajia”, operaatiota johtava kenraaliluutnantti Abdelwahab al-Saadi kommentoi Isisin tiistaista vastahyökkäystä uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa irakilaisjoukot onnistuivat pysäyttämään hyökkäyksen. Komentaja sanoi 75 jihadistin kuolleen, mutta ei kommentoinut irakilaisjoukkojen tappioita.

Irakin erikoisjoukot aloittivat hyökkäyksen Fallujaan aikaisin maanantaina. Ne saavat tukea Yhdysvaltain lentopommituksista, mutta myös esimerkiksi Iranilta.

Joukot hyökkäsivät Fallujaan kolmesta suunnasta, mutta joukot onnistuivat etenemään parhaiten etelässä.

Hyökkäys on yksi suurimmista taisteluista äärijärjestö Isisiä vastaan.

Isis onnistui valtaamaan Fallujan vuonna 2014.

Hyökkäys Fallujaan on Irakin tärkeä sotilaallinen testi Irakin armeijalle. Lisäksi armeijan on osoitettava voivansa vallata alueita suojellen samalla siviiliväestöä.

Huoli Fallujassa yhä olevista siviileistä kasvoikin tiistaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungissa on yhä 50 000 siviiliä, vaikka monet ovat paenneet puolen vuoden piirityksen aikana.

”Fallujassa on käynnissä humanitäärinen katastrofi. Perheet ovat joutuneet ristituleen ilman ulospääsyä”, Norwegian Refugee Council -järjestön pääsihteeri Jan Egeland sanoi tiistaina Reutersille.

”Osapuolten pitää taata siviilien turvallinen ulospääsy nyt, ennen kuin on liian myöhäistä ja enemmän henkiä menetetty”, hän sanoi.

Olot kaupungissa ovat kurjat, sillä ruokaa ja vettä on rajoitetusti. Kaupungissa ei ole avustusjärjestöjä.

YK varoitti tiistaina, että Isis saattaa käyttää siviilejä ihmiskilpinä, uutistoimisto AFP kertoo.

YK:n Irakin-varaedustaja Lise Grande sanoi, että YK:n tietojen mukaan Isis on kerännyt perheitä kaupungin keskustaan. Ihmisiä ei hänen mukaansa päästetä näistä ”kokoontumispisteistä” pois.

”Tästä saa kuvan, että Daesh saattaisi käyttää tai saattaa suunnitella heidän käyttämistään ihmiskilpinä”, Grande sanoi käyttäen Isisin toista nimeä Daesh.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat