Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n huippujuristi: Työnantajalle oikeus kieltää pään peittävän huivin käyttö

EU-tuomioistuin linjaa ensimmäistä kertaa kantaansa päähuivien käyttöön tapauksessa, joka koskee belgialaisnaisen erottamista turvallisuusfirmasta huivin käytön takia.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
EU:n korkein tuomioistuin otti ensimmäistä kertaa kantaa päähuivien kieltoon.
EU:n korkein tuomioistuin otti ensimmäistä kertaa kantaa päähuivien kieltoon. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työnantajilla pitäisi olla oikeus kieltää pään peittävät huivit työaikana, jos myös muut uskonnolliset ja poliittiset symbolit ovat kiellettyjä yhtiön sääntöjen mukaan, sanoo Euroopan unionin tuomioistuimen julkisasiamies.

Kannanotto liittyy Belgiassa sattuneeseen tapaukseen, jossa turvallisuusyhtiölle työskennellyt musliminainen irtisanottiin huivin käytön takia. Nainen on syyttänyt entistä työnantajaansa uskonnollisesta syrjinnästä ja hakenut korvauksia alemman asteen belgialaisista tuomioistuimista. Korvaushakemukset on hylätty, mutta belgialainen tuomioistuin haki asiassa linjausta EU-tuomioistuimelta.

”Jos islaminuskoista naispuolista työntekijää kielletään käyttämästä työpaikalla islamilaista huivia, kyseessä ei ole - - uskontoon perustuva syrjintä, jos kielto perustuu yrityksen yleisiin sääntöihin, joissa kielletään näkyvien poliittisten, filosofisten ja uskonnollisten tunnusmerkkien käyttö työpaikalla”, julkisasiamies Juliane Kokott kirjoittaa ratkaisuehdotuksessaan, jonka Euroopan unionin tuomioistuin julkaisi tiistaina.

”Työntekijä ei voi jättää sukupuoltaan, ihonväriään, etnisyyttään, seksuaalista suuntautumistaan, ikäänsä tai vammaansa ovensuuhun astuessaan työnantajan tiloihin, mutta hänen voidaan edellyttää rajoittavan uskonnon harjoittamista työpaikalla”, Kokott linjaa.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ei sido Euroopan unionin tuomioistuinta, joka antaa asiasta lopullisen päätöksen myöhemmin tänä vuonna. Yleensä tuomioistuin kuitenkin noudattelee julkisasiamiehen ehdotusta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU:n korkein tuomioistuin ottaa kantaa päähuivien kieltoon. Aihe on erityisen arka ja ajankohtainen juuri nyt, koska Eurooppaan on saapunut paljon islaminuskoisia pakolaisia ja siirtolaisia.

Oikeus antaa tuomion myös toisesta vastaavasta tapauksesta tänä vuonna.

Belgian tapaus koskee Samira Achbitaa, joka aloitti työt turvallisuusyhtiö G4S:n palveluksessa vastaanottovirkailijana helmikuussa 2003.

Turvallisuusyhtiön työntekijät eivät yhtiön sääntöjen mukaan saa käyttää uskonnollisia tai poliittisia symboleita työaikana.

Oikeuden asiakirjan mukaan ensimmäiset kolme vuotta Achbita noudatti sääntöä ja käytti huivia vain työn ulkopuolella. Huhtikuussa 2006 hän kuitenkin ilmoitti ryhtyvänsä käyttämään huivia uskonnollisista syistä myös työaikana. Turvallisuusyhtiön johto huomautti Achbitalle, että tämä on vastoin yhtiön politiikkaa.

Kesäkuussa 2006 Achbita irtisanottiin. Hänelle maksettiin irtisanomiskorvaus.

Julkisasiamies Kokott linjaa, että uskonnollisten tunnusmerkkien kieltämiseen täytyy olla perusteet. Syyt voivat perustua esimerkiksi hygienia- ja turvallisuusvaatimuksiin, mutta myös muihin yhtiön pukeutumissääntöihin ja politiikkaan varsinkin sellaisissa ammateissa, joissa työntekijät ovat jatkuvasti kasvokkain asiakkaiden kanssa.

”Tilanne voi olla kuitenkin erilainen sellaisten työntekijöiden kohdalla, joiden työhön ei sisälly kasvokkaista kanssakäymistä asiakkaiden kanssa”, Kokott kirjoittaa.

Esimerkiksi puhelinkeskuksen työntekijöiltä uskonnollisten tunnusmerkkien kieltäminen ei välttämättä olisi julkisasiamiehen mukaan perusteltua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat