Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Suomalaiset maailman tyytyväisimpien ihmisten joukossa

Suomalaiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin mitattujen maiden kansalaiset keskimäärin. Onnellisuutta ruokkivat erityisesti koulutus, puhdas ympäristö ja turvallisuuden tunne.

Ulkomaat
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomalaisten onnellisuutta ruokkivat muun muassa terveys ja puhdas ympäristö.
Suomalaisten onnellisuutta ruokkivat muun muassa terveys ja puhdas ympäristö. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Terveys ja hyvä työ ovat tärkeimpiä asioita, jotka saavat ihmiset tuntemaan itsensä onnellisiksi, paljastaa OECD:n Paremman elämän indeksi (BLI).

Tyytyväisimpiä elämäänsä ovat norjalaiset, joiden vanavedessä tulevat muiden Pohjoismaiden asukkaat sekä Australia, Sveitsi, Kanada ja Uusi-Seelanti.

OECD:n mukaan näitä maita yhdistävät hyvä työllisyysaste, töiden laatu ja väestön terveys.

Suomalaiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin OECD:n mittaamien maiden kansalaiset keskimäärin. Asteikolla yhdestä kymmeneen suomalaiset antoivat tyytyväisyytensä arvosanaksi 7,4, kun kaikkien maiden keskiarvo oli 6,5.

Suomalaisten onnellisuutta ruokkivat erityisesti hyvä koulutus, puhdas ympäristö ja turvallisuuden tunne.

Suomessa ollaan mitatuista maista kahdeksanneksi tyytyväisimpiä elämään.

Myös vahvat ystäväverkostot ja työn ja elämän hyvä tasapaino lisäävät ihmisten tyytyväisyyttä. Näissäkin asioissa Pohjoismaat pärjäävät hyvin.

Samoin Espanjassa ihmiset tuntevat vahvaa yhteisöllisyyden tunnetta. BLI:n mittauksen mukaan 96 prosenttia sanoo tuntevansa jonkun, johon he voivat tarpeen tullen luottaa.

Miesten ja naisten tuntemassa tyytyväisyydessä ei ole BLI:n mukaan juurikaan eroa. Yliopistokoulutetut ovat kuitenkin yleensä tyytyväisempiä elämäänsä kuin ainoastaan peruskoulutuksen saaneet.

Paremman elämän indeksi BLI kattaa 38 maata. Se mittaa hyvinvointia 11 eri mittarilla, jotka liittyvät esimerkiksi asumiseen, tuloihin, koulutukseen, ympäristöön ja turvallisuuteen.

OECD:n verkossa julkaisemaan interaktiiviseen mittariin kuka tahansa voi noukkia itselleen tärkeimmät hyvinvointiin vaikuttavat osatekijät. Mittarin avulla voi vertailla eri maiden asukkaiden eroja arvostuksissa.

Tähän mennessä mittariin on vuodesta 2011 lähtien omat hyvinvoinnin arvostuksensa merkinnyt yhteensä yli 110 000 ihmistä 180:sta eri maasta ja alueelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat