Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin armeija keskeytti hyökkäyksensä Isisin hallitsemaan Fallujaan – ruoka loppumassa kaupungista

Pääministeri perusteli päätöstään pyrkimyksellä suojella kaupungissa vielä olevia kymmeniä tuhansia siviilejä

Ulkomaat
 
Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan joukot hyökkäsivät Isisin vallassaan pitämään Fallujaan. HSTV:n video näyttää, kuin armeijan joukot moukaroivat jihadistijärjestön valtaamaa kaupunkia. Kuva: Reuters.

Irakin armeija on keskeyttänyt hyökkäyksensä jihadistijärjestö Isisin hallussa olevaan Fallujaan, pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministeri perusteli päätöstään pyrkimyksellä suojella kaupungissa vielä olevia kymmeniätuhansia siviilejä.

”Taistelun päättäminen [voitokkaasti] olisi ollut mahdollista nopeastikin, ellei siviilien kohtalo olisi meille etusijalla”, pääministeri sanoi.

”Jumalan kiitos joukkomme ovat Fallujan laidalla ja voitto on saavutettavissa.”

Irakin erikoisjoukot aloittivat hyökkäyksensä Fallujaan aikaisin maanantaina.

Eteneminen on kuitenkin ollut hidasta, sillä Isisin vastarinta on ollut kovaa. Irakin joukot olivat keskiviikkona ennen pääministerin päätöstä vielä suunnilleen samoissa asemissa kaupungin laidalla, mihin ne etenivät maanantaina.

Irakin joukot saavat tukea muun muassa Yhdysvalloilta ja Iranilta. Yhdysvallat on tukenut hyökkäystä muun muassa ilmapommituksin.

Hyökkäys Fallujaan on yksi tähän mennessä suurimmista taisteluista äärijärjestö Isisiä vastaan. Isis valtasi Fallujan vuonna 2014.

Siviilien tilanne Fallujassa on surkea. Elintarvikkeet ja vesi alkavat olla lopussa, eikä terveydenhoito toimi.

YK:n ruoka-apuohjelma WFP ilmoitti keskiviikkona Reutersin mukaan, että perheiltä alkaa olla ruoka lopussa, minkä seurauksena hinnat ovat Fallujassa nousseet liian koviksi tavallisille ihmisille.

Kaupungissa on ainakin 20 000 alaikäistä, YK:n lastenapujärjestö Unicef sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

”On vaarana, että lapsia pakotetaan taistelemaan, tiukkoihin turvatarkastuksiin ja eroon perheistään”, Unicefin Irakin-edustaja Peter Hawkins kuvaili AFP:lle Fallujassa yhä olevien lasten tilannetta.

YK on jo aiemmin syyttänyt Isisiä siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä. Siviilejä on kerätty keskustaan, joista heitä ei päästetä enää pois.

Osa siviileistä on kuitenkin onnistunut pakenemaan hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Paenneet kertoivat Reutersille olevansa iloisia päästyään Isisiä pakoon, mutta pelkäävänsä nyt Irakin armeijan paon jälkeen kiinni ottamien satojen miesten ja poikien puolesta.

YK sanoi jo tiistaina, että Irakin armeija on ottanut kiinni 500 miestä ja poikaa, jotka ovat paenneet Fallujasta. Tarkoituksena on tarkistaa, ettei siviilien joukossa ole Isisin taistelijoita. Irakin hallituksen mukaan sillä ei ole vaihtoehtoja.

Tarkastus voi kestää jopa viikon ja olot ovat huonot.

”Älkää kohdelko meitä niin kuin olisimme Daeshia”, Fallujasta paennut Mahdi Fayyadh, 54, sanoi Reutersin mukaan irakilaisjoukoille käyttäen toista nimeä Isisistä.

Hän oli menettänyt yhden jalkansa, kun Isisin valtakaudella sokeritauti jäi hoitamatta. Nyt hän oli jäänyt yksin, kun suvun muut miehet oli viety tarkastusleiriin.

ALAA AL-MARJANI / Reuters
Irakilaisjoukot keskeyttivät hyökkäyksensä keskiviikkona Nuaimiyan esikaupungissa Fallujassa.
Irakilaisjoukot keskeyttivät hyökkäyksensä keskiviikkona Nuaimiyan esikaupungissa Fallujassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat