Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio varoitti Puolaa virallisesti oikeusvaltion rapautumisesta

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-komissio puuttuu jäsenvaltion toimintaan vuonna 2014 perustetun oikeusvaltiomekanismin avulla.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Ison Puolan lipun alla oleva mies kantoi EU-lippua hallitusta vastustavassa mielenosoituksessa Varsovassa toukokuussa.
Ison Puolan lipun alla oleva mies kantoi EU-lippua hallitusta vastustavassa mielenosoituksessa Varsovassa toukokuussa. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

EU-komissio varoitti keskiviikkona virallisesti Puolaa, että sen on peruutettava hallituksen ajama oikeuslaitoksen uudistus. Komission mukaan Puolan suunnitelma aiheuttaa ”systemaattisen uhan” oikeusvaltiolle.

Puolaa uhkaa pahimmillaan äänioikeuden menetys EU:ssa, ellei se tottele.

EU on varoittanut Puolaa jo aiemmin hallituksen suunnitelmasta uudistaa perustuslakituomioistuinta ja sitä määrittelevää lainsäädäntöä. Lakimuutoksen myötä perustuslakituomioistuimen mahdollisuus arvioida uutta lainsäädäntöä on vähentynyt.

Hallitus on myös vaihtanut tuomioistuimen tuomareita.

Viime syksynä Puolan parlamenttivaalit voittanut konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) on tehnyt useita lainmuutoksia, jotka pönkittävät sen valtaa.

EU on jo kuukausien ajan vaatinut Puolaa perumaan muutoksia, jotka sen mukaan uhkaavat oikeusvaltiota.

”Parhaista yrityksistämme huolimatta emme ole onnistuneet löytämään ratkaisua päähuoliimme”, komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi tiedostustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-komissio puuttuu jäsenvaltion toimintaan vuonna 2014 perustetun oikeusvaltiomekanismin avulla.

Menetelmä on monivaiheinen. Komissio on neuvotellut Puolan kanssa asiasta jo viisi kuukautta. Päätös äänivallan menettämisestä ministerineuvostossa on viimeinen askel.

Timmermans ei maininnut keskiviikkona uhkaa äänivallan menettämisestä. Se vaatii muiden EU-maiden yksimielisyyttä. Erityisesti Unkarin epäillään estävän Puolalle pahimman vaihtoehdon toteutumisen.

Timmermanns puhui sovittelevasti.

”Näen meidän käyvän keskustelua, rakentavaa keskustelua”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Puolan varaulkoministeri Konrad Szymański sanoi Puolan olevan valmis jatkamaan keskusteluja.

”Ratkaisujen pitää kuitenkin olla yhteneväisiä parlamentin enemmistön odotusten kanssa. Se on tärkeintä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Puolan uutistoimistolle PAP:lle.

Puolalla on nyt kaksi viikkoa aikaa vastata komission varoitukseen. Jos vastaus ei tyydytä komissiota, se voi asettaa Puolalle määräajan ratkaista asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat