Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadassa metsäpaloja paenneet ihmiset palaavat koteihinsa – 15 000 asukkaan odotetaan palaavan

Poliisi on avannut tiet metsäpaloista kärsineeseen Fort McMurrayn kaupunkiin. Palveluja on tarjolla rajoitetusti, eikä puhdasta vettä ole saatavilla.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
TOPHER SEGUIN / Reuters
Palomiehet ripustivat kannatuslakanan Fort McMurrayn johtavan tien ylittävälle sillalle keskiviikkona.
Palomiehet ripustivat kannatuslakanan Fort McMurrayn johtavan tien ylittävälle sillalle keskiviikkona. Kuva: TOPHER SEGUIN / Reuters

Kanadan metsäpaloja paenneet ihmiset ovat päässeet palamaan koteihinsa keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

100 000 asukkaan Fort McMurrayn öljykaupungista evakuoitiin toukokuussa metsäpalojen alta 90 000 asukasta Kanadan Pohjois-Albertassa. Paloalue oli yli 2 000 neliökilometrin kokoinen, ja noin 10 prosenttia kaupungin kodeista tuhoutui.

Poliisi alkoi siirtää keskiviikkoaamuna katusulkuja, jotka olivat pitäneet asukkaat poissa kaupungista. Viranomaiset kehottivat Reutersin mukaan palaavia asukkaita tuomaan mukanaan kahden viikon ruokavarastot, vettä ja reseptilääkkeitä. Veden juominen ei ole kaupungissa vielä turvallista, ja vesi pitää ohjeiden mukaan keittää. Palveluita on tarjolla vähän, ja paikallisen sairaalan hoitomahdollisuudet ovat rajoitetut.

Viranomaiset odottavat 14 000–15 000 asukkaan palaavan, kun kahden viikon vaiheittainen paluu käynnistetään. Tällä viikolla asukkaita odotetaan palaavan noin 2 000.

Fort McMurrayn keskusta on Reutersin mukaan vielä palojen jäljiltä koskematon. Ilmassa on edelleen savua, ja osa kaupoista on avattu.

John Smith, 77, ja hänen vaimonsa Joyce Smith ovat varautuneet edessä odottavaan näkymään ja ruuhkiin moottoritiellä, joka johtaa Fort McMurrayn kaupunkiin.

”Meillä ei ollut edes aikaa tyhjentää roskista lähtiessämme. Aion mennä taloon sisään taskulampun ja kasvosuojuksen kanssa. Toinen meistä avaa ovia ja ikkunoita ja puhdistaa taloa ulkoa” John Smith kertoi Reutersille.

Osalle asukkaista sanottiin maanantaina, että heidän ei kannata palata kaupunkiin, sillä jäännökset ja saaste ovat riskitekijöitä. Tällä viikolla palaavien joukossa ovat Elsie Knister, 63, ja hänen naapurinsa Lindsey McNutt, 33.

”Saan paniikkihäiriöitä, siellä on vesivahinkoja, huonekaluissani, kaapeissani ja lattian alla on myrkkyjä. Minua pelottaa kaikki juuri nyt, ja minun täytyy ottaa päivä kerrallaan”, Knister kertoo.

Naiset ovat olleet Edmontonissa evakuoinnin ajan ja muuttivat viikonlopuksi evakuointileirille lähemmäs Fort McMurrayn kaupunkia valmistellakseen paluuta. He sanoivat olleensa epävarmoja siitä, mihin menisivät seuraavaksi.

”Koen, että ihmisiä tuodaan takaisin tänne liian nopeasti. Perheeni asuu Nova Scotian provinsissa, ja he kysyvät, miksi en menisi heidän luokseen kesäksi. Jos olemme sijoitettuna toisaalle elo- tai syyskuuhun asti, nousen varmaan lentokoneeseen”, McNutt sanoo.

Huonontunut ilmanlaatu voi pakottaa viranomaisia muuttamaan paluusuunnitelmia.

Fort McMurrayn kaupunki tunnetaan liuskeöljyn tuotannosta, ja se on Reutersin mukaan kärsinyt viimeisen kahden vuoden aikana kansainvälisten raakaöljyn hinnan romahtamisesta. Palo vaikutti Kanadan öljyntuotantoon ja nostanut öljyn maailmanmarkkinahintaa. Reuters kertoo, että osa tuotantolaitoksista on aloittanut öljyn tuotannon uudelleen tauon jälkeen.

TOPHER SEGUIN / Reuters
Liikkeenharjoittaja Sunny Katoch spreijasi tervetulotoivotuksen liikkeensä oveen.
Liikkeenharjoittaja Sunny Katoch spreijasi tervetulotoivotuksen liikkeensä oveen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat