Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan johto jäämässä pois Turkin moittimasta äänestyksestä – parlamentin määrä todeta armenialaisten surmat 1915 kansanmurhaksi

Turkin Erdoğan varoitti Saksan ja Turkin välien kärsivän, mikäli parlamentti äänestää odotetusti

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Mielenosoittajat heiluttivat Turkin lippuja keskiviikkona valtiopäivätalolla Berliinissä.
Mielenosoittajat heiluttivat Turkin lippuja keskiviikkona valtiopäivätalolla Berliinissä. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Saksan korkein poliittinen johto on jäämässä pois torstaisesta istunnosta, jossa liittopäivien Bundestagin eli parlamentin on määrä julistaa jopa 1,5 miljoonan armenialaisen surmaaminen vuonna 1915 kansanmurhaksi.

Surmien takana olivat silloisen Osmanien valtakunnan sotilaat. Osmanien valtakunnan seuraajavaltio Turkki kiistää tapahtumien olleen organisoitu kampanja ja kansanmurha. Se onkin varoittanut Saksan ja Turkin välien vahingoittuvan, mikäli parlamentti tekee odotetun päätöksen.

Der Spiegel -lehden ja uutistoimisto DPA:n mukaan liittokansleri Angela Merkel, varakansleri Sigmar Gabriel ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ovat pois torstaisesta äänestyksestä.

Päätös on pitkälti symbolinen. Siitä oli määrä äänestää jo vuosi sitten, kun tapahtuneista tuli kuluneeksi 100 vuotta.

Silloin liittopresidentti Joachim Gauck kutsui surmia kansanmurhaksi, mihin Turkki reagoi vihaisesti, uutistoimisto AFP kertoo.

Hallitus lykkäsikin äänestystä, sillä sen todettiin ärsyttävän Turkkia liikaa. Hallituspuolueiden ja oppositiopuolue vihreiden aikanaan alulle panemaa esitystä ei kuitenkaan voi enää lykätä, vaikka diplomaattinen tilanne on nyt paljon hankalampi.

Saksaan tuli viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa, joten EU:n ja Turkin maaliskuussa solmima sopimus EU:hun pyrkivien pakolaisten palauttamisesta Turkkiin on Merkelille tärkeä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kuitenkin viime aikoina useaan kertaan väläytellyt sopimuksen purkamisella. Tilanne on kiristynyt sen jälkeen, kun sopimuksen Turkin puolesta neuvotellut pääministeri Ahmet Davutoğlu erosi toukokuun alussa.

Toisaalta Saksan yleinen mielipide on viime aikoina kääntynyt kriittisemmäksi Turkkia ja sen itsevaltaista presidenttiä Erdoğania kohtaan, uutistoimisto Reuters kertoo. Merkeliä on syytetty pehmoilusta Turkin suhteen pakolaissopimuksen vuoksi.

Erityisesti häntä arvosteltiin sen jälkeen, kun hallitus päätti huhtikuussa, että Erdoğania pilkannut satiirikko Jan Böhmermann joutuu rikostutkintaan ulkomaisen päämiehen loukkaamisesta.

Erdoğan soitti asiasta Merkelille aiemmin tällä viikolla, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Jos Saksaa petetään tällä asialla, kahdenväliset diplomaattiset, taloudelliset, kauppa-, poliittiset ja sotilaalliset suhteet – olemme kumpikin Nato-maita – kärsivät”, Erdoğan sanoi puhelun jälkeen toimittajille.

Hän ei tarkentanut, kuka Saksaa pettäisi siinä tapauksessa, että parlamentti julistaa tapahtumat kansanmurhaksi.

Armenia ja varsinkin armenialaisten laaja diaspora on ajanut aktiivisesti tapahtumien julistamista kansanmurhaksi eri maissa. Armenialaiset oli kristitty vähemmistökansa Osmaanien valtakunnassa.

Merkelin oma konservatiivinen CDU-puolue ja toinen päähallituspuolue SPD siis kannattavat vihreiden rinnalla armenialaisten tappamisen julistamista kansanmurhaksi.

Päätöslauselmassa kyse on myös Saksan omasta historiasta. Tapahtumat ajoittuivat ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin Saksa oli Osmaanien valtakunnan liittolainen, joka ei tehnyt mitään tapahtumien estämiseksi.

”Tavoitteena ei ollut pitää äänestystä nyt”, turkkilaistaustainen vihreiden varapuheenjohtaja Cem Özdemir sanoi uutistoimisto Reutersille.

”Ajankohta ei kuitenkaan ole kovin tärkeä. Bundestag käsittelee asiaa, koska kyse on osasta Saksan historiaa. Osmaanien ja Saksan keisarikunnat olivat käytännössä aseveljiä”, hän sanoi.

Hän on saanut viikkojen ajan aggressiivisia viestejä turkkilaisnationalisteilta sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse, koska on ajanut hanketta.

Saksassa asuu noin kolme miljoonaa turkkilaistaustaista, joista monet vastustavat termiä kansanmurha.

Jotkut viranomaiset ovat pelänneet päätökseen lisäävän jännitteitä myös turkkilaisvähemmistön parissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat