Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tämä on paholaisen pesä” – HS ajeli USA:n vaalirahoittajien kotikulmilla

Kampanjarahoitus on noussut USA:ssa kuohuttavaksi presidentinvaaliteemaksi. HS vieraili öljy- ja kaasumiljonäärien asuinalueella Houstonin River Oaksissa, josta rahoitetaan republikaaneja miljoonilla.

Ulkomaat
 
Eva Tedesjö / DN
Madeleine Crozat-Williams (vas.) ja Mike Badzioch toimivat kansalaisjärjestössä, joka haluaisi rajoittaa yritysten poliitikoille antaman vaalirahan määrää. He ajelevat Houstonin River Oaksissa, jossa varakkaat vaalirahoittajat asuvat toistensa naapureina.
Madeleine Crozat-Williams (vas.) ja Mike Badzioch toimivat kansalaisjärjestössä, joka haluaisi rajoittaa yritysten poliitikoille antaman vaalirahan määrää. He ajelevat Houstonin River Oaksissa, jossa varakkaat vaalirahoittajat asuvat toistensa naapureina. Kuva: Eva Tedesjö / DN
Fakta

Suurimmat yksittäiset lahjoittajat

Nämä amerikkalaiset ovat lahjoittaneet itse ja yritystensä kautta eniten rahaa ehdokkaille, puolueille ja kampanjarahastoihin vuonna 2016:

 1. Sijoitusyhtiö Renaissance Technologiesin perustaja Robert Mercer ja Diana Mercer, New York: 18,5 miljoonaa republikaaneille

 2. Varainhoitoyhtiö Farallonin perustaja Thomas Steyer ja Kathryn Ann Taylor, Kalifornia: 17,4 miljoonaa demokraateille

 3. Kuljetus- ja pakkausyritys Ulinen perustajat Richard ja Elisabeth Uihlein, Illinois: 13,9 miljoonaa republikaaneille

 4. Sijoitusyhtiö Soros Fundin perustaja George Soros, New York: 12,8 miljoonaa demokraateille

 5. Sijoitusyhtiö Elliott Managementin perustaja Paul Singer, New York: 12,5 miljoonaa republikaaneille

Houston, Texas

Sadettajat keinuvat huviloiden nurmella kuin pitkästyneet napatanssijat. Kadulta näkee porttien läpi sisäpihoille, joihin on pysäköity avoautoja. Keskellä kuumaa päivää Houstonin vauraalla asuinalueella ei liiku muita kuin latinopuutarhureita, jotka siistivät jättimäisiä kukkaistutuksia.

”Tämä on paholaisen pesä”, sanoo aktivisti Mike Badzioch ja vetää esiin itse piirtämänsä kartan, johon on merkitty osoitteita River Oaksin kaupunginosassa. ”Mistä aloitetaan?”

Aloitetaan vaikka Houstonin jalkapallojoukkueen omistajan Robert McNairin talosta, jonka aidassa kasvaa villiviini. Badzioch pysäyttää autonsa talon eteen. ”McNair, kaksi miljoonaa dollaria republikaaneille”, hän lukee paperista.

Suomessa laulettiin aikanaan 20 perheestä, jotka hallitsevat maata. Yhdysvalloissa voisi laulaa 158 perheestä.

The New York Times -lehti laski viime talvena, että 158 perhettä ja näiden yritykset lahjoittivat 175 miljoonaa dollaria alkuvaiheen presidentinvaalikampanjaan. Vaalipäivään mennessä pääpuolueiden ehdokkailta palaa molemmilta yli miljardi dollaria.

Eva Tedesjö / DN
Mike Badzioch on tehnyt itselleen kartan Houstonin vaalirahoittajien kodeista. Keskellä päivää River Oaksin kaupunginosassa ovat liikkeellä vain puutarhurit.
Mike Badzioch on tehnyt itselleen kartan Houstonin vaalirahoittajien kodeista. Keskellä päivää River Oaksin kaupunginosassa ovat liikkeellä vain puutarhurit.

158 vaikutusvaltaisesta perheestä kahdeksan asuu lähekkäin täällä River Oaksin country clubin ympäristössä. Koska ollaan Texasissa, monet perheistä ovat keränneet varansa öljyllä ja kaasulla. He antavat rahaa republikaaneille. Demokraattien lahjoittajat taas asuvat Kaliforniassa, New Yorkissa ja Floridassa.

”Lapsena minä luin yhteiskuntaopin kirjasta, että Yhdysvallat on demokratia. Se ei enää ole totta, koska kampanjarahan takia tätä maata pyörittävät yritykset, eivät kansalaiset”, Mike Badzioch, 67, sanoo.

Badzioch teki uransa syöpätutkijana ja ryhtyi aktivistiksi jäätyään eläkkeelle. Hän ja ystävä Madeleine Crozat-Williams olivat perustamassa Houstoniin Move to Amend -kansalaisjärjestöä. Se kampanjoi kumotakseen korkeimman oikeuden vuonna 2010 tekemän päätöksen, jossa raha rinnastettiin sananvapauteen.

Päätöksen jälkeen yritykset voivat antaa kampanjoihin vapaasti rahaa – ja poliitikkojen on vaikea voittaa ilman niiden tukea.

”Miksi yritykset antaisivat miljoonia poliitikoille, elleivät ne saisi vastalahjaksi itseään hyödyttäviä päätöksiä?” Badzioch puhisee.

Joku McNairin talossa huomaa Badziochin kuikuilevan pihalle. Kolmen auton autotallin ovet suljetaan kauko-ohjaimella.

Kampanjarahoitus ei yleensä ole äänestäjiä villitsevä aihe. Tämän vuoden vaaleissa se on kuitenkin yksi syy sekä republikaani Donald Trumpin että demokraatti Bernie Sandersin suosioon.

Yhdysvaltain keskiluokan tulot ja varallisuus ovat laskeneet 2000-luvun alusta. Amerikkalaiset oikealla ja vasemmalla epäilevät, että vaaliraha korruptoi poliitikot, minkä takia nämä ajavat yritysten, eivät kansalaisten etuja.

Badzioch kertoo, että hän oli osoittamassa mieltä vaalirahoituslakeja vastaan Texasin osavaltion kongressilla. Paikalla oli sattumalta myös oikeistolaisten aseaktivistien mielenosoitus.

”Ainoa asia, josta olimme heidän kanssaan yhtä mieltä oli se, että Yhdysvaltain politiikassa on liikaa rahaa”, Badzioch kertoo.

Trumpin mukaan riippumattomuuden eturyhmistä takaa oma raha, Sandersin mukaan sen puute. Molemmat pitävät demokraatti Hillary Clintonia korruptoituneena, koska tämä on ottanut vastaan lahjoituksia ammattiliitoilta ja yritysmaailmasta perinteiseen tapaan.

Trump on rahoittanut omaa kampanjaansa itse, kun taas Sanders on kerännyt netin kautta pieniä lahjoituksia tukijoilta. Trump on kuitenkin joutunut käyttämään selvästi vähemmän kampanjarahaa kuin demokraatit, koska hän on saanut karkeilla puheillaan valtavasti ilmasta mediahuomiota.

Pihassa kasvaa suuria tulppaaneja. ”Ansaryn perhe. Kaksi miljoonaa republikaaneille”, Badzioch sanoo pysähtyessään seuraavan huvilan kohdalla.

Tavallisina vaalivuosina republikaaneilla on suurempi vaalikassa kuin demokraateilla. 158 perheestä 138 lahjoitti rahaa republikaaneille, vain 20 demokraateille.

Republikaanit saavat tukea energiateollisuuden lisäksi Yhdysvaltain rahoitusalalta. He vastustavat usein ympäristölakeja ja kaikenlaisia valtion sääntelyä, ja haluavat pitää verot alhaalla ja sosiaalituet pieninä.

Demokraatteja rahoittavat esimerkiksi ay-liitot, media, viihdeteollisuus ja it-ala. Heille tärkeitä asioita ovat ilmastonmuutoksen torjunta, progressiivinen verotus ja vähemmistöjen ja työntekijöiden oikeudet.

Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen vaalivuosi. Trumpin voitto republikaanien esivaaleissa on pelästyttänyt monet oikeiston isokenkäiset, kuten energiateollisuudessa toimivat Kochin veljekset. He aikoivat panna vaaleihin liki miljardi dollaria.

Kochin veljeksille Trump on paitsi liian törkeä, myös liian vasemmalla. Toisin kuin republikaanieliitti, Trump vastustaa vapaakauppaa ja lupaa olla koskematta eläke- ja sosiaalietuihin.

Näissä vaaleissa onkin se kiinnostava piirre, että republikaanit käyttivät esivaalien aikana yli 25 miljoonaa dollaria Trumpin vastaiseen kampanjaan. Nyt osa republikaanien rahoittajista taas panee rahansa kongressivaaleihin, koska he toivovat kongressista vastavoimaa Trumpille.

”Sarofimin perhe. Reilu puoli miljoonaa. He edustavat vanhaa rahaa. Houstonissa se tarkoittaa, että he ovat varakkaita jo toisessa polvessa”, Badzioch nauraa.

Jos tilastoista etsii yllätyksiä, se onkin tämä: The New York Timesin mukaan suurin osa 158 perheestä on yrittäjiä, jotka ovat keränneet omaisuutensa itse, eivät perineet sitä. Rahoittajien joukossa on siirtolaisia Iranista, Egyptistä, Kuubasta, Pakistanista, Intiasta, Israelista ja entisen Neuvostoliiton alueelta. Politiikan lisäksi he tukevat urheilua, taiteita ja hyväntekeväisyyttä.

Badzioch haluaisi, että rikkaat maksaisivat osuutensa mieluummin korkeampien verojen kuin vapaaehtoisten lahjoitusten kautta. Yhdysvalloissa tämä vaatisi Sandersin ajaman poliittisen vallankumouksen.

Tänä vuonna vallankumous näyttää kuitenkin toteutuvan pikemminkin republikaanien kuin demokraattien leirissä. Näkeekö Sandersia tukeva Badzioch mitään hyvää siinä, että oikeistoeliittiä ravisteleva Trump valitaan republikaanien ehdokkaaksi?

”Vaalirahoituksen suhteen me ja trumpilaiset olemme samoilla linjoilla, mutta kaikesta muusta olemme eri mieltä”, Badzioch sanoo.

Hän myöntää, että uudistuksiin tarvittaisiin molempien puolten tukea.

”En vain ymmärrä, miten me voisimme tehdä kompromisseja heidän kanssaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat