Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Startup-pöhinää Pjongjangissa – suomalaiset panivat pohjoiskorealaiset ideoimaan yrityksiä, joita he eivät mitenkään voi perustaa

Fiksuja, ahkeria ja lapsenomaisia, kuvaa pohjoiskorealaisia opiskelijoita professori Alf Rehn.

Ulkomaat
 
Jukka-Pekka Heikkilä
Professori Alf Rehn puhui pohjoiskorealaisille opiskelijoille vapaiden markkinoiden hyödyistä.
Professori Alf Rehn puhui pohjoiskorealaisille opiskelijoille vapaiden markkinoiden hyödyistä. Kuva: Jukka-Pekka Heikkilä
Fakta

Talous uudistuu hitaasti

 Pohjois-Koreaa hallitseva Korean työväenpuolue piti toukokuun alussa ensimmäisen puoluekokouksensa 36 vuoteen.

 Yksinvaltainen johtaja Kim Jong-un asetti kokouksessa viisivuotissuunnitelman elvyttääkseen suljetun valtion taloutta. Sen yksityiskohdista on kerrottu niukasti, eikä siinä ollut viitteitä avautumisesta markkinataloudelle.

 Aalto-yliopiston tutkijatohtori Jukka-Pekka Heikkilä pitää myönteisenä, että puoluekokouksessa ylipäänsä huomioitiin talouden kehitys asevoimien kehittämisen rinnalla.

Muovailuvaha ja Donald Trump olivat ennen viime viikkoa tuntemattomia asioita pohjoiskorealaisille yliopisto-opiskelijoille, mutta eivätpä ole enää.

Aalto-yliopiston tutkijatohtorin Jukka-Pekka Heikkilän järjestämällä startup-kurssilla Pjongjangissa oppilaat muun muassa muovailivat ideoistaan prototyyppejä ja katsoivat Trumpin juontamaa yrittäjyysaiheista tosi-tv-ohjelmaa Diiliä.

”Se video sai heidät hämmentymään. Kasvoilta paistoi totaalinen ymmärtämättömyys”, sanoo Åbo Akademin professori Alf Rehn, toinen kurssin vetäjistä.

Mukana Pjongjangin tiede- ja teknologiayliopistossa (PUST) olivat myös professorit Charlotta Sirén St. Gallenin yliopistosta, Simon Down Vaasan yliopistosta ja Ewald Kibler Aalto-yliopistosta, sekä Moaffak Ahmed suomalaisesta pääomasijoitusyrityksestä Superhero Capitalista.

”Tällä ei ollut mitään tekemistä investointien tekemisen kanssa”, Heikkilä korostaa.

”Kyse oli kolmesta asiasta: tiedediplomatiasta hyvin hankalana poliittisena aikana, suomalaisen koulutusviennin testaamisesta äärimmäisessä ympäristössä ja uudenlaisesta koulutusmallista Pohjois-Korealle ja tälle yliopistolle.”

PUST on vuonna 2010 avattu, osin ulkomailta johdettu yksityinen ylipisto. Se saa rahoitusta kristillisiltä herätysliikkeiltä mutta ei tee lähetystyötä. Heikkilä kuvaa sitä Pohjois-Korean ikkunaksi maailmaan, mikä oikeuttaa sen toiminnan valtiojohdon silmissä.

Opiskelijat ovat esimerkiksi professorien, diplomaattien ja puolueväen lapsia, jotka tulevat muista yliopistoista. He ovat hyväosaisia, jotka sijoittuvat urallaan tyypillisesti korkeisiin valtion virkoihin.

Heikkilä on vieraillut Pjongjangissa jo neljän vuoden ajan opettamassa taloustieteitä. Hänen mielestään on kapeasti ajateltu, että yksinvaltaisesti johdetun ja ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn valtion kanssa ei pitäisi tehdä mitään yhteistyötä.

”Tämä valmistaa muutokseen, jota kaikki kuitenkin toivovat.”

Suomalaisten vetämä ryhmä luennoi 23 oppilaalle innovaatioista, yrittäjyyden mielentilasta, yrittäjyyden historiasta länsimaissa, asiakkuuksista, investoinneista ja pitchingistä eli hiottujen liikeideoiden esittelemisestä.

Kurssin päätteeksi palkittiin parhaat ideat: kierrätysmateriaalia keräävä ja sitä paikalliselle teollisuudelle myyvä yritys sekä rakennustiilien pintaan sovitettavat aurinkopaneelit.

Kaksi voittajatiimiä saivat Fazerin sinistä, jalkapalloja ja t-paidat.

Ideat saivat jäädä odottamaan otollisempia aikoja, koska Pohjois-Koreassa ei ole mahdollisuutta vapaaseen yrittäjyyteen. Heikkilä puhuu ”ehkä kymmenestä” vuodesta.

Rehn kertoo, että osa liikeideoista oli ”täysin ulkoavaruudesta tulevia heittoja”.

”Aivoni sai nyrjähtämään ajatus, että oppilaitosten luokkiin asennettaisiin kameroita, joista vanhemmat voisivat maksua vastaan valvoa, miten ahkeria heidän lapsensa ovat.”

Rehn kuvaa opiskelijoita fiksuiksi ja ahkeriksi mutta eräissä asioissa lapsenomaisiksi.

”Heidän oli esimerkiksi vaikea käsittää, miksi minä en voi päättää kaksikymppisen poikani uravalinnoista”, Rehn kertoo.

”He myös pitivät hyvin omituisena sitä, että minulla on kaksi ex-vaimoa ja nykyään naisystävä.”

Välillä oppilaiden tiedot ulkomaailmasta yllättivät. He tunnistivat Applen perustajan Steve Jobsin kuvasta ja tiesivät, että José Mourinho ryhtyi juuri Manchester Unitedin jalkapallojoukkueen valmentajaksi.

”Puhuin avoimesti kulttuurieroista ja kerroin vapaiden markkinoiden hyödyistä. En kuitenkaan kommentoinut nimeltä maan johtajia tai yrittänyt ylipuhua ketään”, Rehn kertoo.

”Tuskin olisin joutunut puheistani vaikeuksiin, mutta vastapuoli olisi voinut. En voisi elää itseni kanssa, jos suuren suuni takia jonkun nuoren elämä menisi sekaisin, mahdollisesti hyvinkin pelottavalla tavalla.”

Rehn uskoo, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un haluaa avata maansa taloutta varovaisesti. Hän kehottaa tarkastelemaan Kiinaa, jossa yritystoiminta on kehittynyt yksipuoluejärjestelmästä huolimatta.

”Ei Kiinassakaan sanottu yhtäkkiä, että nyt yritystoiminta on hyväksyttyä. Siellä vain alettiin vähitellen sallia asioita”, hän sanoo.

”Ei meidän ollut tarkoituskaan saada Pjongjangin startup-skeneä pystyyn vaan kertoa, että ajattelemalla eri tavalla on mahdollista luoda suuria asioita – puhumatta mistään vallankumouksesta.”

Alf Rehn
Jukka-Pekka Heikkilä ripusti tapahtuman nimilakanan Pohjois-Korean entisten johtajien Kim Il-sungin (vas.) ja Kim Jong-ilin potrettien alle.
Jukka-Pekka Heikkilä ripusti tapahtuman nimilakanan Pohjois-Korean entisten johtajien Kim Il-sungin (vas.) ja Kim Jong-ilin potrettien alle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat