Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet taistelivat, kansa seurasi sivusta

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Britannian on kukkotappeluiden luvattu maa, ja juuri nyt kukot ovat pörheimmillään ja kiukkuisimmillaan.

Tanner tömisee ja höyhenet lentelevät, kun taistelijat ottavat mittaa toisistaan. Tämä on areena, jolle pääsevät vain kaikista kovimmat. Muilla ei ole niin väliä.

Kansanäänestykseen Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta on aikaa enää tasan kolme viikkoa. Uusimmat mielipidemittaukset näyttävät vastakkaisten leirien etenevän ripirinnan. ICM-yhtiön kyselyn mukaan EU-eroa ajava Brexit-leiri olisi jopa niskan päällä.

Loppukirin alkaessa kampanjointi, paitsi kiristyy, myös henkilöityy entisestään. Kädenvääntöä Britannian EU-tulevaisuudesta käy pieni joukko miehiä. Muut, äänestäjiä myöten, ovat periferiassa.

Näkyvin hahmo on Brexit-leiriä johtava Lontoon entinen pormestari Boris Johnson, jonka jokainen sutkaus uutisoidaan. Konservatiivihallituksen oikeusministeri Michael Gove on hänen uskollinen apurinsa. EU-jäsenyyden jatkon puolesta kampanjoi puolestaan pääministeri David Cameron, jolle valtiovarainministeri George Osborne antaa tukea. Kisassa on näin kaksi vastaan kaksi.

Arvostetun Loughborough’n yliopiston tuoreen selvityksen mukaan EU-kansanäänestyksen valtakunnallinen uutisointi on keskittynyt Britanniassa konservatiivipuolueen johtaviin mieshahmoihin. Kymmenen useimmiten EU-asioista äänessä olevan henkilön joukossa ei ole yhtään naista. Miehet hallitsevat TV-uutisointia 84-prosenttisesti ja sanomalehtiuutisointia peräti 91-prosenttisesti.

Labour ja sen johtaja Jeremy Corbyn eivät tunnu olevan edes mukana koko EU-keskustelussa. Vielä vähemmän näkyvät muiden puolueiden edustajat ja erilaiset asiantuntijat, kansalaisista puhumattakaan. Johnson, Cameron ja Osborne hoitelivat kolmestaan peräti neljänneksen kaikesta EU-kommentoinnista, jonka Loughborough’n yliopiston selvitys kattoi. Jos ei tietäisi, voisi luulla, että Britanniassa on käynnissä pelkkä konservatiivipuolueen sisäinen valtataistelu: repivä riita puolueen suunnasta ja johtajuudesta.

Kentällä tilanne on tietysti toinen. Siellä ääneen pääsevät eri puolueiden paikallispoliitikot ja muu ruohonjuuritason kampanjaväki. Pelkkää televisiota ja uutisotsikoita seuraava äänestäjä ei tätä näe. Ei ihme, jos tuleva EU-kansanäänestys näyttäytyy hänelle pelkkänä konservatiivipuolue-eliitin keskinäisenä kiistana.

Tilanne pelaa mutkan kautta Brexit-leirin ja Johnsonin pussiin. Jos EU-jäsenyyden ei koeta vaikuttavan omaan elämään, miksi vaivautua äänestämäänkään. Ja jos äänestysprosentti jää alhaiseksi, Britannian EU-eron todennäköisyys kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat