Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitsubishi lupaa maksaa korvauksia sota-aikana käyttämästään pakkotyövoimasta

Japanilaisyhtiö pakotti toisen maailmansodan aikana tuhansia kiinalaisia kaivostyöhön. Nyt yhtiö on suostunut maksamaan korvauksia teettämästään pakkotyöstä.

Ulkomaat
 

Japanilainen yhtiö Mitsubishi Materials on suostunut maksamaan korvauksia toisen maailmansodan aikana käyttämästään pakkotyövoimasta. Tuolloin Mitsubishi Mining -nimellä toiminut yhtiö pakotti tuhansia kiinalaisia töihin hiilikaivoksiin.

Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Nyt yhtiö on ilmoittanut maksavansa yhä eläville pakkotyössä olleille ja jo kuolleiden omaisille 100 000 juania (noin 15 000 euroa). Arvioiden mukaan korvauksia olisi määrä maksaa 3 765 ihmiselle, lehti kirjoittaa.

Se tarkoittaisi Mitsubishi Materialsin korvausten yhteissumman nousevan noin 56 miljoonaan euroon.

The Guardianin mukaan yhtiö aikoo myös pystyttää muistomerkit kaivosten sijaintipaikkoihin.

Sopimus korvauksista on herättänyt myös arvostelua.

Osa pakkotyössä olleiden sukulaisista kokee, että yhtiö ei suostunut korvauksiin päästäkseen sovintoon, vaan helpottaakseen Japanin hallitukseen kohdistuvia paineita ottaa kantaa toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin.

Myös Kiinan ulkoministeriön edustaja on toivonut, että Japani käsittelisi vastuullisesti ja tunnollisesti historialliset tapahtumat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mitsubishin lisäksi myös muut japanilaiset yhtiöt käyttivät pakkotyövoimaa toisen maailmansodan aikana.

Arvioiden mukaan ne kuljettivat noin 40 000 kiinalaista pakkotyöhön Japaniin vuosina 1943–1945, kertoo The Guardian. Kiinalaiset työskentelivät tehtaissa ja kaivoksissa. Myös yhdysvaltalaisia vankeja oli sotavuosina pakkotyössä Japanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat