Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki kutsui Berliinin-suurlähettilään kotiin – hermostui Saksan tunnustettua armenialaisten kuolemat 1915 kansanmurhaksi

Päätöslauselmassa on kyse myös Saksan omasta historiasta. Tapahtumat ajoittuivat ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin Saksa oli Osmaanien valtakunnan liittolainen, joka ei tehnyt mitään tapahtumien estämiseksi.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Saksan armenialaisen kirkon piispa Serovpe Isahanyan seurasi torstaina Berliinissä Saksan liittopäivien keskustelua armenialaisten kansanmurhasta.
Saksan armenialaisen kirkon piispa Serovpe Isahanyan seurasi torstaina Berliinissä Saksan liittopäivien keskustelua armenialaisten kansanmurhasta. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Turkki arvosteli odotetusti kovin sanoin Saksaa torstaina sen jälkeen, kun Saksan liittopäivät oli julistanut armenialaisten joukkosurmat 1915 kansanmurhaksi.

”Tämä Saksan parlamentin hyväksymä päätös vaikuttaa vakavasti Saksan ja Turkin suhteisiin”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi liittopäivien päätöksen jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän myös vahvisti, että Turkki kutsui torstaina liittopäivien äänestyksen jälkeen Berliinin-suurlähettiläänsä Hüseyin Avni Karslıoğlun kotiin. Turkin ulkoministeriö myös kutsui Saksan Ankaran-asiainhoitajan puhutteluun.

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuş puolestaan kutsui liittopäivien päätöstä ”historialliseksi virheeksi”.

Saksan liittopäivät päätti torstaina selvällä enemmistöllä, että armenialaisten joukkosurma 1915 oli kansanmurha. Jopa 1,5 miljoonaa armenialaista kuoli silloin Osmaanien valtakunnan sotilaiden toimien vuoksi.

Osmaanien valtakunnan seuraajavaltio Turkki kiistää tapahtumien olleen organisoitu kampanja ja kansanmurha. Se on reagoinut aina vihaisesti, kun jokin maa julistaa tapahtuman kansanmurhaksi.

Saksassa kysymys siis tiedettiin kuumaksi. Keskiviikkona selvisi, että koko ylin poliittinen johto on pois liittopäivien äänestyksestä. Hetki on liittokansleri Angela Merkelille hankala. Saksaan tuli viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa, joten EU:n ja Turkin maaliskuussa solmima sopimus EU:hun pyrkivien pakolaisten palauttamisesta Turkkiin on hänelle tärkeä.

Toisaalta Saksan yleinen mielipide on viime aikoina kääntynyt kriittisemmäksi Turkkia ja itsevaltaista Erdoğania vastaan. Merkeliä on syytetty myös liiasta pehmoilusta Turkin suhteen.

Saksassa on noin kolmen miljoonan turkkilaistaustaisen ihmisen vähemmistö, mikä on tehnyt asiasta poliittisesti vielä kuumemman.

Äänestys oli hallituspuolueiden hanke yhdessä oppositiopuolue vihreiden kanssa.

Päätöslauselmassa on kyse myös Saksan omasta historiasta. Tapahtumat ajoittuivat ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin Saksa oli Osmaanien valtakunnan liittolainen, joka ei tehnyt mitään tapahtumien estämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat