Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis sinnittelee saarretussa Fallujassa, mutta äärijärjestö on heikentynyt merkittävästi

Isis hallitsee enää neljää suurempaa kaupunkia Irakissa ja Syyriassa. Joko jihadistiliikkeen loppu alkaa häämöttää?

Ulkomaat
 
Reuters
Irakin Fallujahin ulkopuolella keskiviikkona.
Irakin Fallujahin ulkopuolella keskiviikkona. Kuva: Reuters

Kun ääri-islamistinen terrorijärjestö Isis kaksi vuotta sitten kesällä aloitti vyörynsä Irakissa, ensimmäinen sen valtaama kaupunki oli Falluja.

Nyt Falluja on saarrettu. Ja Isis on ahtaalla.

Torstaina Irakin asevoimat tukijoineen jatkoivat Fallujan piirittämistä. Kaupungissa sinnittelee asiantuntija-arvion mukaan korkeintaan tuhatkunta Isisin taistelijaa.

Fallujan takaisinvaltaaminen voisi olla käänteentekevä isku taistelussa äärijärjestöä vastaan. Isis on heikentynyt viime kuukausina: menettänyt alueitaan, taistelijoita, johtohenkilöitä, kalustoa ja rahoitusta.

Isis hallitsee vielä – tai enää – neljää merkittävää kaupunkia Irakissa ja Syyriassa. Isisin vastaiset joukot ovat kaikkien niiden tuntumassa.

Falluja on tärkeä, koska se sijaitsee lähellä pääkaupunki Bagdadia. Useat Bagdadin siviiliväestön kohdistetut terrori-iskut on ilmeisesti tehty Fallujasta käsin.

”Symbolisesti Falluja on vielä tärkeämpi. Sunnivastarinta kulminoituu paljon sinne”, sanoo tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Isis on alkujaan irakilaisten sunnien kapinaliike. Se syntyi Irakin al-Qaidan rippeistä. Monet Isisin johtajista ovat sunneja, jotka menettivät paikkansa Irakin asevoimissa tai turvallisuuspalveluissa sen jälkeen, kun diktaattori Saddam Hussein syrjäytettiin Yhdysvaltain miehityksessä vuonna 2003.

Falluja oli merkittävä sunnivallan keskus jo Saddamin aikaan. Nyt kaupunki on ollut kaksi vuotta Isisin vallassa. Aluksi ainakin osa kaupunkilaisista suhtautui myötämielisesti Isisiin. Jihadistit ovat kuitenkin olleet julmia myös sunnisiviileille. Paenneiden silminnäkijälausunnot kertovat vainosta ja teloituksista. Viime päivinä Isis on määrännyt siviilejä ihmiskilviksi.

”Se on tyypillistä. Isis oppii nopeasti, millaisia kohteita vastaan esimerkiksi ilmatulta käytetään. Sitten siviilejä viedään rakennuksen eteen tai katolle. Tai omia asevarastoja viedään moskeijoihin, kouluihin ja sairaaloihin, eli piiloudutaan infrastruktuurin sekaan”, sanoo Paronen.

Keskiviikkona Irakin asevoimat keskeytti hyökkäyksensä Fallujaan. Perusteluna oli nimenomaan siviilien suojelu. YK:n arvion mukaan kaupungissa on noin 50 000 siviiliä, joista vajaat 4 000 on onnistunut pakenemaan viime päivinä.

”Viestit kertovat, että Isis hallinnoi asutuskeskuksissa terrorin kautta. Se kertoo, että taistelijoiden parissa moraali, halu ja usko ovat alkaneet jo rakoilla”, sanoo Paronen.

Irakissa etnisten ja uskonnollisten ryhmien suhteilla on suuri merkitys Isisin vastaiseen kamppailuun. Fallujan piiritykseen osallistuu myös Iranin tukemia shiiajoukkoja, joita epäillään julmuuksista sunnisiviilejä vastaan.

Fallujan asukkaat voivat pysyä Isisin ääri-ideologian puolella, jos he tuntevat joutuvansa shiiojen terrorin kohteeksi, huomauttaa Institute for the Study of War -tutkimuslaitoksen tuorein katsaus.

Lyhenne Isis tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyria) islamilainen valtio. Järjestöstä käytetään myös arabiankielistä lyhennettä Daesh. Isisin pääkeskus on Raqqa Syyriassa. Raqqaa vastaan hyökkää nyt useita aseryhmiä, joita tukee myös pieni määrä Yhdysvaltain erikoisjoukkoja.

Irakissa toinen Isisin hallitsemista kaupungeista on Pohjois-Irakin suurkaupunki Mosul. Sen ympärillä kurdien peshmerga-joukot ovat viime viikkoina vallanneet kyliä ja pienempiä asutuskeskuksia.

Parosen mukaan Isis kykenee yhä vastahyökkäyksiin. Järjestön sotilaallinen kyky on kuitenkin heikentynyt merkittävästi kahden vuoden takaisesta. Silloin jihadistiliike valloitti vauhdilla isoja alueita Irakin pohjoisosista ja vyöryi rajan yli Syyriaan.

”Samanlaiseen vyöryyn he eivät enää kykene. Ei voida puhua laajamittaisesta hyökkäyksestä, jossa Isis ottaisi esimerkiksi keskisen Irakin haltuun. Se ei onnistu ilman ulkoista apua, ja sitä ei ole odotettavissa.”

Isisin taistelijoiden määräksi on pitkään arvioitu joitain kymmeniätuhansia. Parosen mukaan todellinen luku lienee nyt ”jonkin verran yli 10 000, enintään 20 000” taistelijaa.

Vahvasta ideologisesta uhosta huolimatta kaikki taistelijat eivät välttämättä halua taistella loppuun saakka.

”Se, joka on taistelija tänään, voi olla huomenna hedelmäkauppias”, Paronen sanoo.

Paljon Isisin raskasta sotakalustoa on tuhottu. Kaksi vuotta sitten se sai Irakin armeijan vallatuista tukikohdista haltuunsa muun muassa panssarivaunuja. Viime aikoina on Parosen mukaan nähty enemmän kotikutoisia ratkaisuja, kuten yrityksiä panssaroida kuorma-autoja.

Isis ei kuitenkaan missään nimessä ole vielä lyöty. Fallujakin on yhä valtaamatta. Vahvimmillaan järjestö on Raqqassa ja Mosulissa.

”Niistä on odotettavissa pitkällisiä ja vaikeita taisteluita”, Paronen sanoo.

Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan joukot hyökkäsivät Isisin vallassaan pitämään Fallujaan. HSTV:n video näyttää, kuin armeijan joukot moukaroivat jihadistijärjestön valtaamaa kaupunkia. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat