Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton heikko kohta on kybersota

Kankeasti toimiva sotilasliitto tuskin saa Varsovan huippukokoukseen mennessä päätöksentekoaan sille tolalle, että siitä olisi pelotteeksi Venäjälle verkkosodassa.

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Natolla on ilmavoimien tukikohta Liettuan Siauliaissa. Kybertoiminnassa sotilasliitto puolustaa toistaiseksi vain omia verkkojaan.
Natolla on ilmavoimien tukikohta Liettuan Siauliaissa. Kybertoiminnassa sotilasliitto puolustaa toistaiseksi vain omia verkkojaan. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Tallinna

Sotilasliitto Naton jäsenvaltiot kokoontuvat heinäkuussa Puolan pääkaupunkiin Varsovaan huippukokoukseen. Kokoukselta odotetaan huomattavia lisäpanostuksia Naton itäisiin jäsenmaihin. Avainsana on pelote, sillä esimerkiksi Puola ja Baltian maat ovat äänekkäästi vedonneet Natoon Venäjän vallattua Krimin Ukrainalta.

”Venäjän retoriikassa jokaisen Euroopan maan pitää päättää omasta puolustuksestaan yksin itse, ilman muiden apua, ja hyväuskoinen venäläisyleisö nielee tämän”, sanoi Naton voimankäytön suunnittelusta vastaava johtaja Frank Boland Tallinnassa keskiviikkona.

Boland puhui Naton kyberturvallisuuskeskuksen vuosittaisessa konferenssissa Cyconissa.

Naton tulee Varsovassa päättää suhteensa jatkosta Venäjään, joka Bolandin näkemyksen mukaan käyttäytyy yhä aggressiivisemmin, lisää painetta ja on rikkonut kansainvälisiä lakeja.

”Dialogi Venäjän kanssa on edelleen tärkeää, mutta tällä hetkellä käytännön yhteistyö on jäissä. Siksi on tärkeää vahvistaa puolustusta niissä jäsenvaltioissa jotka tuntevat pelkoa ja huolta Venäjän koventuneen retoriikan edessä. Puolustuksen pitää olla tehokas ja uskottava, ei symbolinen.”

Venäjä on hyvin aktiivinen myös tietoverkoissa. Modernin kybersodankäynnin lähtölaukauksenkin ampui Venäjä: vuonna 2007 neuvostoaikaisen Pronssisoturi-patsaan siirtämisestä Tallinnassa syntyi palvelunestohyökkäysten aalto, jonka johdosta Viron pankit ja muut verkkoon kytketyt palvelut lakkasivat toimimasta päiviksi.

Ja kyllä Natossa tietoverkkojen mahdollisuudet ymmärretään. Varsovan kokoukseen on ladattu odotuksia siitä, että sotilasliitto julistaisi kybersektorin sodankäynnin viidenneksi luokaksi maan, meren, ilman ja avaruuden rinnalle.

Boland vaikuttaa kuitenkin pessimistiseltä.

”Nyt Natossa tutkitaan, miten puolustus toimii yhteen yhteiskunnan osien kanssa. Meillä Natossa on paljon kylmän sodan ajalta perittyä. Esimerkiksi nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä kuten kyber tämä ei toimi. Asennoitumisessa on vielä työtä.”

Vaikka Venäjän koventunut retoriikka heijastuu selvästi myös Naton voimankäytön suunnittelujohtaja Bolandin äänenpainoissa, sotilasliitto ei ole kantoineen yksiselitteinen eikä aina edes yksimielinen.

Keskeisintä Natolle on puolustaa omia järjestelmiään. Heidänkin kimppuunsa voidaan hyökätä. Näin on myös tapahtunut: esimerkiksi pian Venäjän vallattua Krimin Venäjälle myönteinen hakkeriryhmä Cyber Berkut onnistui sulkemaan Naton verkkosivut.

Nyt Natossa pohditaan myös sitä, mitä Nato saa ja ei saa tehdä osana sotilasoperaatiota. Päänvaivaa aiheuttaa se, että jäsenvaltioilla on omat käytäntönsä ja oppinsa siitä sallitaanko Naton esimerkiksi tekevän omia verkkohyökkäyksiä.

Naton kyberkyvyistä ei ole pelotteeksi Venäjälle, jonka todellista verkkohyökkäyskykyä ei tunne tarkkaan juuri kukaan.

”Jos puhutaan hyökkäyskyvystä, päädytään monimutkaiseen poliittiseen väittelyyn jäsenmaiden kanssa. Meidän pitää ensiksi rakentaa yhteisymmärrystä jäsenmaiden kesken, ja se vaatii valtavan paljon työtä.”

Varsovan huippukokouksessa heinäkuun alussa näin tuskin vielä tapahtuu.

”Yksi keskeisistä yhteisen puolustuksen päämääristä Natolla on yhteinen kyberpuolustus. Mutta näihin suunnitelmiin tarvitaan lihaa luiden ympärille.”

Naton pitää rakentaa kansainvälinen verkosto, johon kuuluvat paitsi jäsenmaat, myös yksityinen sektori sekä EU. EU:n kanssa on jo kyberyhteistyösopimus.

”Jos pitää toimia nopeasti, onko meille järkevin ratkaisu jättää verkkojen puolustus useille eri organisaatioille, jolloin päätöksenteko on hidasta ja komentoketjut monimutkaisia”, Boland haastaa.

Yhteistyössä sotilasliitto kumppanimaineen on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

”Voiko olla niin, että Nato keskittyy vain omien verkkojensa puolustukseen jos Nato ei saa kaikkia jäsenmaitaan yksimieliseksi aktiivisemmasta toiminnasta?”

Nato voi tehdä sen mitä Naton ylin päättävä toimielin eli neuvosto päättää tehdä, sillä rahoitus tulee jäsenmailta. Päätökset pitää kuitenkin tehdä yksimielisesti.

”Kun yksikin jäsenmaa äänestää ehdotusta vastaan, se on meidän ongelmamme”, Boland toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat