Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastaja tulee kotoa – Euroskeptisyys kerää voimaa Itä-Euroopassa, kun jäsenmaa toisensa jälkeen asettuu EU:ta vastaan

Ulkomaat
 
Kacper Pempel / Reuters
Puolan hallitusta vastustava mielenosoittaja piteli EU-lippua Varsovassa toukokuussa.
Puolan hallitusta vastustava mielenosoittaja piteli EU-lippua Varsovassa toukokuussa. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Budapest

EU:n kesäkausi alkoi keskieurooppalaisella päänsäryllä. EU-komissio varoitti Puolaa keskiviikkona oikeusvaltion rapauttamisesta, minkä on pelätty syventävän jakolinjoja läntisten ja itäisen jäsenmaiden välillä.

EU on haastettu entistä kiivaammin myös Unkarissa ja Slovakiassa, jotka vastustavat pakolaistaakan jakoa jäsenmaiden kesken. Puolan aiheuttama vastarinta on astetta vakavampi, sillä Puolan haastama oikeusvaltioperiaate on yksi unionin perusarvoista.

”Ikävä kyllä, Puolasta tuli osa EU:n ongelmia sen sijaan että se olisi ollut osa ratkaisua” sanoo tutkija Jacek Kucharczyk viitateen unionin muihin ongelmiin, kuten uhkaan Britannian lähdöstä. Hän johtaa puolalaista Institute of Public Affairs -tutkimuslaitosta.

Kucharczykin mukaan Puolan tilanne on testi, jolla mitataan EU:n kykyä pitää jäsenmaat linjassa unionin perusarvojen kanssa. Jos Puolan annetaan lipsua unionin perusperiaatteista, se on viesti myös muille valtionjohtajille.

”EU:n reaktio oli hyvin tärkeä. Se näyttää, että EU ryhtyy toimiin, jos joku uhmaa oikeusvaltioperiaatetta.”

Komission keskiviikkoinen lausunto on osa tammikuussa aloitettua mekanismia. Oikeusvaltion tilan tarkastelu aloitettiin sen jälkeen, kun Puolan kansallismielinen konservatiivihallitus oli tehnyt sarjan kiisteltyjä uudistuksia. Suurin kiista koskee merkittävää perustuslakituomioistuinta, jonka toiminta on halvaantunut epäselvien tuomarinimitysten ja uudistusten vuoksi.

Menettely voi äärimmillään johtaa Puolan äänioikeuden jäädyttämiseen, jos neuvotteluissa ei löydy ratkaisua oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi. Keskiviikon lasunto ei paljastanut uutta tietoa, mutta se vei prosessin askeleen lähemmäs äänioikeuden menettämistä.

EU-komissio ja Puola yrittävät neuvotella sopua vielä tiistaina, mutta kompromissia ei syntynyt. Sekä EU että Puola haluavat välttää liian suurta välirikkoa. Komissio tietää hyvin jäsenmaissa vahvistuvan skeptisyyden unionia kohtaan, minkä vuoksi Puolaa on arvosteltu hillitysti. Myös Puola haluaa pysyä väleissä unionin kanssa, puolalaistutkija Maciej Kisilowski sanoo.

Hän uskoo Puolan johdon taipuvan lopulta kompromissiin. ”Perustuslakituomioistuimen tapaus oli suuri virhearvio Puolan johdolta. Nyt tavoitteena on välttää kasvojen menetys.”

Puolan kehitystä on usein rinnastettu Unkariin, joka kääntyi arvostelijoiden mukaan EU:n perusarvoja vastaan Viktor Orbánin palatessa pääministeriksi vuonna 2010. Unkari kurssia ei saatu käännettyä, sillä oikeusvaltiomekanismi otettiin EU:n keinovalikoimaan vasta 2014.

Orbán on edelleen yksi unionin kovaäänisimmistä kriitikoista. Toukokuussa hallitus käynnisti mainoskampanjan, jossa se hyökkää tienvarsimainoksia myöten Brysselin pakolaispolitiikkaa vastaan.

Mainoskampanja liittyy syksyllä järjestettävään kansanäänestykseen, jossa unkarilaiset päättävät kannastaan pakolaistaakan jakoon EU-maiden kesken. Kampanjassa Bryssel on nostettu Unkarin viholliseksi, mutta äänestyksen tavoite on sisäpoliittinen.

Pakolaiskriisin kovalinjainen hoito on nostanut Orbánin suosiota, minkä vuoksi asia on Orbánille hyödyllistä pitää esillä, politiikan tutkija Edit Zgut kertoo sähköpostitse.

Orbán on muuten lammas suden vaatteissa. ”Viktor Orbán on kovalinjainen euroskeptikko kotimaassa ja hänen retoriikkansa on raivokkaan EU-vastaista. Silti Brysselissä hän on pääosin rakentava ja Unkari äänestää neuvostossa valtavirran mukana.”

Brysselin-vastainen kylttikampanja on Zgutin mukaan ongelma koko EU:lle, sillä luottamus EU:ta kohtaan on heikentynyt entisestään pakolaiskriisin myötä. Maahanmuuttovastaiset ja EU-kriittiset voimat ovat vahvistuneet ympäri unionia.

Yksi näistä voimista nousee EU:n valokeilaan heinäkuussa, kun Slovakia aloittaa unionin puheenjohtajamaana. Slovakia ei halua ottaa osuuttaan turvapaikanhakijoista, ja se on haastanut EU:n oikeuteen pakolaiskiintiöiden vuoksi.

Slovakian pääministeri Robert Fico on herättänyt paheksuntaa myös avoimen muslimivastaisella retoriikallaan. Asetelmasta tekee ongelmallisen se, että EU:n on määrä päättää uusista turvapaikkakäytännöistä Slovakian puheenjohtajakaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat