Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saarretun Isisin ahdinko syvenee

Isis hallitsee enää neljää suurempaa kaupunkia Irakissa ja Syyriassa. Joko jihadistiliikkeen loppu alkaa häämöttää?

Ulkomaat
 
Reuters
Irakin armeija keskeytti keskiviikkona hyökkäyksensä Fallujaan suojellakseen siviilejä.
Irakin armeija keskeytti keskiviikkona hyökkäyksensä Fallujaan suojellakseen siviilejä. Kuva: Reuters

Kun ääri-islamistinen terrorijärjestö Isis kaksi vuotta sitten kesällä aloitti vyörynsä Irakissa, ensimmäinen sen valtaama kaupunki oli Falluja.

Nyt Falluja on saarrettu. Ja Isis on ahtaalla.

Torstaina Irakin asevoimat tukijoineen jatkoivat Fallujan piirittämistä. Kaupungissa sinnittelee asiantuntija-arvion mukaan korkeintaan tuhatkunta Isisin taistelijaa.

Fallujan valtaaminen takaisin voisi olla käänteentekevä isku taistelussa äärijärjestöä vastaan. Isis on heikentynyt viime kuukausina: menettänyt alueitaan, taistelijoita, johtohenkilöitä, kalustoa ja rahoitusta.

Isis hallitsee vielä – tai enää – neljää merkittävää kaupunkia Irakissa ja Syyriassa. Isisin vastaiset joukot ovat kaikkien niiden tuntumassa.

Falluja on tärkeä, koska se sijaitsee lähellä pääkaupunki Bagdadia. Useat Bagdadin siviileihin kohdistetut terrori-iskut on ilmeisesti tehty Fallujasta käsin.

”Symbolisesti Falluja on vielä tärkeämpi. Sunnivastarinta kulminoituu paljon sinne”, sanoo tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Isis on alkujaan irakilaisten sunnien kapinaliike. Se syntyi Irakin al-Qaidan rippeistä. Monet Isisin johtajista ovat sunneja, jotka menettivät paikkansa Irakin asevoimissa tai turvallisuuspalveluissa sen jälkeen, kun diktaattori Saddam Hussein syrjäytettiin Yhdysvaltain miehityksessä vuonna 2003.

Falluja oli merkittävä sunnivallan keskus jo Saddamin aikaan. Nyt kaupunki on ollut kaksi vuotta Isisin vallassa. Aluksi ainakin osa kaupunkilaisista suhtautui myötämielisesti Isisiin. Jihadistit ovat kuitenkin olleet julmia myös sunnisiviileille. Paenneiden silminnäkijälausunnot kertovat vainosta ja teloituksista. Viime päivinä Isis on määrännyt siviilejä ihmiskilviksi.

”Se on tyypillistä. Isis oppii nopeasti, millaisia kohteita vastaan esimerkiksi ilmatulta käytetään. Sitten siviilejä viedään rakennuksen eteen tai katolle. Tai omia asevarastoja viedään moskeijoihin, kouluihin ja sairaaloihin, eli piiloudutaan infrastruktuurin sekaan”, sanoo Paronen.

Keskiviikkona Irakin asevoimat keskeytti hyökkäyksensä Fallujaan. Perusteluna oli nimenomaan siviilien suojelu. YK:n arvion mukaan kaupungissa on noin 50 000 siviiliä, joista vajaat 4 000 on onnistunut pakenemaan viime päivinä.

”Viestit kertovat, että Isis hallinnoi asutuskeskuksissa terrorin kautta. Se kertoo, että taistelijoiden parissa moraali, halu ja usko ovat alkaneet jo rakoilla”, sanoo Paronen.

Irakissa etnisten ja uskonnollisten ryhmien suhteilla on suuri merkitys Isisin vastaiseen kamppailuun. Fallujan piiritykseen osallistuu myös Iranin tukemia shiiajoukkoja, joita epäillään julmuuksista sunnisiviilejä vastaan.

Fallujan asukkaat voivat pysyä Isisin puolella, jos he tuntevat joutuvansa shiiojen terrorin kohteeksi, huomautetaan Institute for the Study of War -tutkimuslaitoksen katsauksessa.

Lyhenne Isis tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyria) islamilainen valtio. Järjestöstä käytetään myös arabiankielistä lyhennettä Daesh. Isisin päämaja on Syyrian Raqqassa, jota vastaan hyökkää nyt useita ryhmiä.

Irakissa toinen Isisin hallitsemista kaupungeista on Pohjois-Irakin suurkaupunki Mosul. Sen ympärillä kurdien peshmerga-joukot ovat viime viikkoina vallanneet kyliä.

Parosen mukaan Isis kykenee yhä vastahyökkäyksiin. Järjestön sotilaallinen kyky on kuitenkin heikentynyt merkittävästi kahden vuoden takaisesta.

”Samanlaiseen vyöryyn he eivät enää kykene. Ei voida puhua laajamittaisesta hyökkäyksestä, jossa Isis ottaisi esimerkiksi keskisen Irakin haltuun. Se ei onnistu ilman ulkoista apua, ja sitä ei ole odotettavissa.”

Isisin taistelijoiden määräksi on pitkään arvioitu joitain kymmeniä tuhansia. Parosen mukaan todellinen luku lienee nyt ”jonkin verran yli 10 000, enintään 20 000” taistelijaa.

Vahvasta ideologisesta uhosta huolimatta kaikki taistelijat eivät välttämättä halua taistella loppuun saakka. ”Se, joka on taistelija tänään, voi olla huomenna hedelmäkauppias”, Paronen sanoo.

Paljon Isisin raskasta sotakalustoa on tuhottu. Kaksi vuotta sitten se sai Irakin armeijan vallatuista tukikohdista haltuunsa muun muassa panssarivaunuja. Viime aikoina on Parosen mukaan nähty enemmän kotikutoisia ratkaisuja, kuten yrityksiä panssaroida kuorma-autoja.

Isis ei missään nimessä ole vielä lyöty. Fallujakin on yhä valtaamatta. Vahvimmillaan järjestö on Raqqassa ja Mosulissa.

”Niistä on odotettavissa pitkällisiä ja vaikeita ja taisteluita”, Paronen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat