Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan lakot laajenevat arvokisojen alla: ”Kannattaa varautua viivästyksiin ja katkoihin”

Pariisin suurlähetystön lehdistöneuvoksen mukaan ongelmiin kannattaa varautua, mutta etukäteen lakkoja on vaikea ennakoida.

Ulkomaat
 
Jean-Paul Pelissier / Reuters
Liittojen työntekijät osoittivat mieltään Marseillessa torstaina.
Liittojen työntekijät osoittivat mieltään Marseillessa torstaina. Kuva: Jean-Paul Pelissier / Reuters
Fakta

Ammattiliitot vastustavat työlain muutoksia

 Työtaisteluiden taustalla on Ranskan sosialistihallituksen ajama työlain muutos, jolla hallitus haluaa lisätä joustoja työelämässä. Ammattiliitot vastustavat muutosta ankarasti.

 Uuden lain tarkoituksena on helpottaa työntekijöiden irtisanomista ja palkkaamista.

 Vastustajien mukaan lakipaketti rapauttaisi työntekijöiden oikeuksia.

 Lakkojen kannatus on viikkojen myötä laskenut, mutta vieläkin 46 prosenttia ranskalaisista sanoo kannattavansa liittojen työtaisteluita, uutistoimisto AFP kertoo. Vielä viikko sitten kysely osoitti, että 60 prosenttia ranskalaisista pitää monille aloille levinnyttä lakkoliikettä oikeutettuna.

Ranskan julkinen liikenne uhkaa jumiutua pahasti vain viikko ennen maassa pelattavia jalkapallon EM-kisoja, kun maan lähijunien ja Pariisin metron työntekijät liittyivät maata jo kaksi kuukautta myllänneeseen lakkoaaltoon.

Myös lennonjohtajat ovat ilmoittaneet kolmepäiväisestä lakosta tämän viikon perjantaista lähtien, ja 14. kesäkuuta maahan on suunniteltu yleislakkoa.

Lakot ovat pysäyttäneet jo suuren osan junaliikenteestä. Rautatieyhtiö SNCF:n työntekijät ovat vannoneet jatkavansa lakkoilua, ja vain noin puolet junavuoroista pystytään ajamaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Toistaiseksi Pariisin metro- ja raitiovaunuliikenne on kuitenkin sujunut häiriöittä, sanoo Pariisin Suomen suurlähetystön lehdistöneuvos Marko Ruonala.

”Asun lähetystön lähellä, joten itse en ongelmiin tänään törmännyt. Erityisesti lakkoilu kuitenkin näkyy lähijunissa ja pidemmillä linjoilla. Muutama kollega kertoi esimerkiksi ongelmista lähijunaliikenteessä”, Ruonala sanoo.

Sitä, miten lakkoilu vaikuttaa viikon päästä alkavaan jalkapallon arvokisaturnaukseen, on Ruonalan mukaan vaikea ennakoida.

”Tilanne täällä muuttuu nopeasti, joten kannattaa varautua viivästyksiin ja katkoihin. Mutta tilanteen näkee oikeastaan vasta lähempänä”, Ruonala kertoo.

Ranskassa lakot ovat kuitenkin harvoin totaalilakkoja, hän huomauttaa. Esimerkiksi rautatieyhtiö SNCF:n työntekijät kuuluvat useisiin eri liittoihin, joista vain osa lakkoilee.

Ylipäätään tilanne Ranskassa tuntuu Ruonalan mukaan hieman helpottaneen, vaikka tilanne on vieläkin vaikea.

”Vielä alkuviikosta läheiselle huoltoasemalle oli pitkät jonot, mutta tänään jonoja ei ollut. Polttoaineenjakelu on saatu kulkemaan ainakin vähän normaalimmin.”

Hankalaksi tilanteen tekee se, että lakkojen lopusta ei ole tietoa. Ranskassa on jopa uumoiltu lakkojen jatkuvan yli jalkapallon EM-kisojen, Ruonala sanoo.

Ranskassa liikennettä sekoittavat myös rankkasateiden aiheuttamat tulvat. Toukokuussa ja kesäkuun alussa Ranskassa on satanut historiallisen paljon, minkä vuoksi vesi on noussut esimerkiksi joillekin moottoritieosuuksille.

Pariisissa on suljettu useita Seinejoen varrella sijaitsevia kävelykatuja, ja monet Loire-joen varren kylät ovat joutuneet tulvavesien valtaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat