Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

20-vuotias mies suunnitteli itsemurhaiskua Ruotsissa, tuomittiin terroriteon valmistelusta

Ulkomaat
 

Tukholma

Ruotsissa 20-vuotias mies tuomittiin torstaina viiden vuoden vankeusrangaistukseen terroristiteon valmistelusta. Mies vangittiin helmikuussa sen jälkeen kun hänen hallustaan oli löydetty pommin valmistamiseen sopivaa materiaalia.

Attundan käräjäoikeus katsoi syyttäjän todisteiden osoittaneen, että mies oli yrittänyt valmistaa pommin.

Hänen hallustaan takavarikoitiin muun muassa painekattila, asetonia ja teräskuulia. Samassa yhteydessä löydettiin pommin valmistukseen liittyviä ohjeita ja terroristijärjestö Isisin propagandaa. Oikeuden mukaan tuomioon vaikutti myös se, että mies oli kesällä 2015 yrittänyt matkustaa Ruotsista terroristijärjestö Isisin riveihin. Hänet pysäytettiin kahdesti Turkissa.

Oikeus katsoi, että sillä oli riittävät perusteet tuomita teko juuri terrorismirikoksena.

Sillä ei ollut varmuutta siitä, mikä olisi ollut iskun kohde. Tarkoituksena katsottiin silti olevan pelon aiheuttaminen.

”Kyseisen kaltaisen sirpalepommin räjäyttäminen olisi voinut aiheuttaa vahinkoa Ruotsissa, ja pommin tarkoituksena on täytynyt olla aiheuttaa pelkoa sellaisella tavalla kuin terrorismilaki määrittelee”, sanoi oikeuden puheenjohtaja Mikael Swahn tiedotteessa.

Tuomittu mies kiisti syyllisyytensä oikeudessa.

Syyttäjä arvioi, että miehen tarkoituksena oli räjäyttää itsemurhapommi ja julistautua marttyyriksi. Syyttäjän mukaan terroriteko olisi voinut vahingoittaa Ruotsia pahoin.

Ruotsissa terrorismirikoksista on tähän mennessä annettu vain joitakin tuomioita. Monissa tapauksissa terrorismiyhteyden todistaminen on osoittautunut vaikeaksi. Juuri terroriteon valmistelusta on yksi aiempi lainvoimainen tuomio vuodelta 2005. Laki on ollut voimassa vuodesta 2003.

”Tämä on erittäin hyvä osoitus siitä, että tämän lain perusteella voidaan langettaa tuomioita”, syyttäjän edustaja Ewamari Häggkvist sanoi.

Attundan käräjäoikeudessa alkoi torstaina myös toisen terrorismitapauksen käsittely. Kyseessä on ensimmäinen oikeustapaus, jota käsitellään Ruotsissa uuden terrorismimatkat kriminalisoivan lain nojalla.

25-vuotiasta miestä epäillään matkustamisesta terrorismijärjestö Al-Nusran rintaman riveihin Syyriaan. Hän on kiistänyt syyllisyytensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat