Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää nettisensuuri – Kiinan internet vaikenee yhä verilöylystä

HS käveli päin Kiinan suurta palomuuria.

Ulkomaat
 
Kiinalainen hakukone Baidu löytää lähinnä tuoreempia rikosuutisia, kun yrittää hakea tietoa Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.
Kiinalainen hakukone Baidu löytää lähinnä tuoreempia rikosuutisia, kun yrittää hakea tietoa Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.
Tausta

Armeija tappoi mielenosoittajia

Kiinassa syntyi keväällä 1989 laaja kansalaisoikeusliike. Opiskelijoiden aloittama liike paisui jopa miljoonan ihmisen mielenosoitukseksi Pekingin Tiananmenin aukiolla ja levisi muihinkin kaupunkeihin.

Kiinaa johtava kommunistinen puolue määräsi armeijan hajottamaan mielenosoituksen väkivalloin 4. Kesäkuuta 1989. Vähintään satoja ihmisiä surmattiin eri puolilla Pekingiä. Puhdistuksia tehtiin myös muualla Kiinassa.

Kommunistipuolue ei salli tapahtuman muistelemista. Kiina on tälläkin viikolla pidättänyt ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi kokoontuneet keskustelemaan verilöylystä tai jakaneet siihen liittyvää aineistoa netissä.

Peking. Kiinassa moni tietää, että Pekingin Tiananmenin aukiolla tapahtui neljäs kesäkuuta 1989 jotain järisyttävää ja salamyhkäistä. Tapahtumista tulee lauantaina kuluneeksi 27 vuotta.

Tieto siitä, mitä tarkalleen tapahtui, on kuitenkin monella kiinalaisella kuulopuheiden varassa. Syy tietämättömyyteen selviää esimerkiksi tekemällä Kiinassa nettihakuja tapahtumasta.

Avaan tietokoneen Pekingissä ja valitsen hakusanoiksi kiinankieliset sanat ”kuusi neljä tapahtuma”. Näillä sanoilla kiinalaiset usein viittaavat tähän historialliseen käännekohtaan, joka oli neljäs kuudetta.

Ylivoimaisesti käytetyin hakukone Kiinassa on kiinalainen Baidu, joten aloitetaan siitä. Valitsen kuvahaun, koska useimmille suomalaisille kuva kertoo enemmän kuin tuhat kiinalaista kirjoitusmerkkiä.

Tulokset ilmestyvät ruutuun nopeasti. Baidun ensimmäinen hakutulos kertoo Wuhanissa vuonna 2010 olleesta panttivankitapauksesta. Sen jälkeen tulee muita rikosuutisia.

Ainakin osassa niistä mainitaan kiinalainen puoliautomaattipistooli nimeltä Tyyppi 64. Ilmeisesti tästä syystä hakukone on löytänyt ne.

Rikosuutisten alapuolella hakutuloksissa on mustavalkokuva, jossa on valtava kansanjoukko tutun näköisellä aukiolla. Kuva on Tiananmenilta, mutta siinä kansalaiset juhlivat niin sanotun neljän koplan tuomitsemista vuonna 1976. Neljän koplaksi sanottiin ryhmää, jonka syyksi Kiinaa hallitseva kommunistipuolue pani Mao Tsetungin aloittaman kulttuurivallankumouksen.

Tiananmenin aukion tapahtumista vuodelta 1989 ei tule tärppejä. Täytyy kokeilla ulkomaista hakukonetta. Esimerkiksi Yahoon hakukone toimii myös Kiinassa.

Yahoo-yhtiönkään hakukone ei tiedä mitään Tiananmenin verilöylystä, jos haun tekee Kiinassa.
Yahoo-yhtiönkään hakukone ei tiedä mitään Tiananmenin verilöylystä, jos haun tekee Kiinassa.

Yahoon kuvahaun tuloksissa on toisena kuva jostakin suuresta kansankokouksesta. Se on kuitenkin pidetty vuosia sitten Etelä-Koreassa.

Sen sijaan hieman alempana tuloksissa on jälleen mustavalkokuva valtavasta mielenosoituksesta Tiananmenin aukiolla. Kuvasta voi tunnistaa tunnetun maamerkin Taivaallisen rauhan portin.

Tämä kuva kaiken lisäksi on opiskelijoiden aloittamasta joukkoliikehdinnästä. Kyse on kuitenkin niin sanotusta toukokuun neljännen päivän liikkeestä vuodelta 1919. Siinä kansa vastusti Kiinan tasavallan velttoilua imperialististen ulkomaiden suhteen.

Sen ajan virheitä yrittää Kiinan kommunistisen puolueen nykyinen johto paikkailla puhumalla niin sanotusta kiinalaisesta unelmasta, johon kuuluu Kiinan arvovallan nostaminen. Mutta jatketaan hakuja sen selvittämiseksi, mitä puolue teki Pekingissä vuonna 1989.

Suomessa normaali tapa selvittää jotain netistä on tietenkin googlaaminen, eli haun tekeminen yhdysvaltalaisen Google-yhtiön hakukoneella.

Kirjoitan selaimeen google.com. Selain alkaa ottaa yhteyttä Googleen. Se on hidasta, joten keitän kahvit.

Google ei aukea. Vastauksen saaminen palvelimelta kestää liian kauan, lukee selaimessa.

Google ei toimi Kiinassa.
Google ei toimi Kiinassa.

Olen taas kävellyt päin niin sanottua Kiinan suurta palomuuria. Vastausta Googlen palvelimelta on turha odottaa, koska Kiina on estänyt pääsyn siihen. Kiina on tällä tavalla estänyt lukuisien muidenkin ulkomaisten nettipalvelujen toiminnan Kiinassa.

Konsteja on kuitenkin vielä varastossa. VPN- eli virtual private network -palvelun avulla voi luoda palomuurin läpi yhteyden palvelimelle, joka on jossain toisessa maassa.

Tällöin voi Kiinastakin surffailla melkein normaalissa netissä. Yhteys on tosin hidas. Kiinasta nettiyhteydet ulkomaille ovat hitaita, koska ne ohjataan järjestelmiin, joilla Kiina tarkkailee ja suodattaa niitä. VPN:n käyttö yleensä hidastaa yhteyttä vielä lisää.

Kiina häiritsee aktiivisesti myös VPN-palveluja, mutta vielä on kuitenkin VPN-protokollia, jotka toimivat Kiinassakin.

Tällaisella yhteydellä voi saada eteensä listan hakutuloksia esimerkiksi Etelä-Korean Googlesta. Niistä ilmenee, että ”kuusi neljä tapahtuma” oli hyvä hakufraasi.

Ottamalla yhteyden Googleen kiinan ulkopuolelta saa runsaasti hakutuloksia Tiananmenin aukion verilöylystä.
Ottamalla yhteyden Googleen kiinan ulkopuolelta saa runsaasti hakutuloksia Tiananmenin aukion verilöylystä.

Ensimmäisten hakutulosten joukossa ei muuta olekaan kuin kuvia Tiananmenin aukiolle vyöryvistä panssarivaunuista, vainajista, mielenosoittajista ja demokratian jumalattaren patsaasta, jonka mielenosoittajat rakensivat aukiolle.

Etelä-Korean puolella Yahoon hakukone tarjoaa samanlaista aineistoa kuin Google. Tämä osoittaa, että Yahoo kyllä löytää tiedot, mutta ei näytä niitä käyttäjilleen Kiinassa.

Yahoo taas näyttää taipuneen Kiinan sensuurivaatimuksiin, joiden mukaan Tiananmenin aukiolla ei kesäkuussa 1989 tapahtunut mitään, mistä kenenkään pitäisi tietää.

Etelä-Koreasta tehty Yahoo-haku löytää paljon tietoa vuoden 1989 verilöylystä, vaikka Kiinassa tehty samanlainen Yahoo-haku kertoi aivan muista asioista.
Etelä-Koreasta tehty Yahoo-haku löytää paljon tietoa vuoden 1989 verilöylystä, vaikka Kiinassa tehty samanlainen Yahoo-haku kertoi aivan muista asioista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat