Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikan­hakijat pyrkivät nyt Ruotsiin hengen­vaarallista reittiä Juutinrauman sillan junaradalla

Ruotsin kiristettyä rajavalvontaansa yhä useampi turvapaikanhakija pyrkii Tanskasta Ruotsiin kävellen Juutinrauman sillan junatunnelissa. Yrittäjiä on nykyisin lähes joka yö. Matka on erittäin vaarallinen.

Ulkomaat
 
TT
Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan.
Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan. Kuva: TT

Tukholma

Junat ajavat 180 kilometrin tuntivauhtia, ja tunnelin seinän ja raiteiden välissä on noin metrin verran tilaa liikkua.

Matka Tanskan ja Ruotsin yhdistävän Juutinrauman sillan yli kävellen on hengenvaarallinen. Silti yhä useampi turvapaikanhakija pyrkii tekemään sen, luultavasti aloittaakseen uuden elämän Ruotsissa.

Kööpenhaminan poliisi otti viimeksi perjantain vastaisena yönä kiinni kolme ihmistä, jotka yrittivät ylittää rajaa sillan ja siihen kuuluvan meren alittavan tunnelin kautta.

”Tällä viikolla sitä on tapahtunut miltei päivittäin”, kertoo varapoliisitarkastaja Henrik Møller Jakobsen Kööpenhaminan poliisista.

Ennen tammikuuta ilmiö oli liki tuntematon. Alkuvuodesta tapauksia oli pari viikossa. Nyt kun säät ovat lämmenneet, joku yrittää yli melkein joka yö, kertoo Sanna Holmqvist siltaa ylläpitävästä Øresundsbron-yhtiöstä.

”Se on erittäin vaarallista. Tämä aiheuttaa tietenkin suuria ongelmia, koska junat on pysäytettävä, mutta ennen muuta olemme huolissamme siitä, että ihmishenkiä on vaarassa.”

Juutinrauman sillasta tuli pakolaiskriisin näyttämö viimeistään viime syksynä, kun turvapaikanhakijoiden tulo Tanskasta Ruotsiin kiihtyi huomattavasti.

Tilanteen kärjistyttyä Ruotsi aloitti marraskuussa väliaikaiset rajatarkastukset ja tammikuussa erilliset henkilöllisyyspaperien tarkastukset julkisissa kulkuvälineissä jo Tanskan puolella. Ilman tarvittavia asiakirjoja ei enää pääse Ruotsiin saakka.

Juuri kiristynyt rajavalvonta houkuttelee nyt luultavasti turvapaikanhakijoita riskialttiisiin yrityksiin.

Sillan yli kävely ei ole ainoa keino. Toukokuussa ryhmä turvapaikanhakijoita yritti ylittää Juutinrauman salmen myös itsetekemällään lautalla. Se upposi, ja joukko pelastettiin vesiltä. Hukkuminen oli lähellä, muun muassa SVT kertoi.

Sillalle yrittäjät havaitaan usein jo Kööpenhaminan päässä siltayhteyteen kuuluvassa tunnelissa tai tekosaari Peberholmilla, jolta yhteys nousee varsinaiselle sillalle. Useimmat yrittäjistä koettavat tehdä matkan junaraiteita pitkin, mutta jotkut poliisin mukaan myös autoille tarkoitetulla moottoritiellä.

Poliisi on pyrkinyt laittamaan paikalle kylttejä ja viestittämään matkan vaarallisuudessa ja siitä, että käveleminen sillalla on kiellettyä. Poliisi laski huhtikuuhun mennessä 25 tapausta, jossa siltä yritettiin ylittää jalan. Møller Jakobsen arvioi, että luku voi nyt olla 40–50.

Harva turvapaikanhakija on tiettävästi päässyt Ruotsiin saakka. Ruotsin poliisista kerrotaan, että tiedossa on vain yksi tapaus.

Ruotsissa turvapaikanhakijoiden määrä on kiristyneen rajavalvonnan alettua vähentynyt radikaalisti. Syksyllä tulijoita oli kiivaimpina viikkoina noin 10 000, nyt vajaat 500.

Sekä Ruotsi että Tanska kertoivat vastikään tällä viikolla jatkavansa väliaikaisia rajatarkastuksia marraskuuhun saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat