Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristi-iskujen määrä vähenemässä – uhreja viime vuonna silti yli 28 000

Viime vuonna tapahtuneissa iskuissa kuoli maailmanlaajuisesti yli 28 300 ja loukkaantui noin 35 300 ihmistä.

Ulkomaat
 
Tuomas Selänne
Pariisissa muistettiin terrori-iskujen uhreja marraskuussa 2015.
Pariisissa muistettiin terrori-iskujen uhreja marraskuussa 2015. Kuva: Tuomas Selänne

Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi torstaina maanosakohtaisen selvityksen terrorismista. Kaikkiaan terroristi-iskujen määrä laski maailmanlaajuisesti 13 prosenttia vuonna 2015.

Iskujen määrä väheni erityisesti Irakissa, Pakistanissa ja Nigeriassa. Maat ovat silti yhdessä Intian ja Afganistanin kanssa viiden maailman pahiten terrorismista kärsivän maan joukossa.

Näissä viidessä maassa tapahtui yli puolet viime vuonna koetuista noin 11 700 terrori-iskusta.

Viime vuonna tapahtuneissa iskuissa kuoli maailmanlaajuisesti yli 28 300 ja loukkaantui noin 35 300 ihmistä. Yhdysvaltain ulkoministeriön selvityksen mukaan hyökkäysten ja niissä surmansa saaneiden määrä lisääntyi esimerkiksi Egyptissä, Filippiineillä, Turkissa ja Bangladeshissa.

Selvitys sisältää seikkaperäiset tilannekatsaukset esimerkiksi Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista, mutta Suomea raportissa ei mainita lainkaan. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin, kapteeni Antti Parosen mukaan Suomen tilanne muihin Pohjoismaihin verrattuna onkin hieman turvallisempi.

”Tietyssä määrin näin on. Meillä ei esimerkiksi ole sellaisia ääri-islamilaisia organisaatioita kuin Norjassa ja Tanskassa tiedetään olevan.”

Ääri-islamistisen liikehdinnän lisäksi pelkoa voivat herättää myös kotimaiset, väkivaltaa käyttävät liikkeet.

”Ruotsalaisessa julkisessa keskustelussa terrorisminimitystä käytetään avoimemmin kuin Suomessa äärioikeistolaiseen liikehdintään kytkeytyvien tekojen suhteen. Suomessa ei puhuta esimerkiksi polttopulloiskujen tekijöistä terroristeina, vaan heitä käsitellään rikoslain mukaan.”

Suomalaisten suosimista matkailumaista terrorismilistalla korkealla olivat esimerkiksi Turkki, Thaimaa ja Intia. Parosen mukaan tilanne ei kuitenkaan juuri näy suomalaisturistien matkoilla.

”Näiden maiden terrorismi on hyvin alueellista, eikä yleensä koske turistien suosimia kohteita. Poikkeuksiakin on tietysti tapahtunut. Lisäksi terrorismin rahoitus on kytkeytynyt järjestäytyneeseen rikollisuuteen, joka puolestaan on usein kytkeytynyt turismiin. Iskut turistialueille voisivat siis paikoin katkaista myös terrorismin rahahanoja”, Paronen sanoo.

Selvitys syyttää erityisesti Irania terrorismin tukemisesta. Maan todetaan tukeneen konflikteja Syyriassa ja Irakissa sekä Bahrainissa tapahtuneita iskuja.

”On ihan selvää, että Iran tukee esimerkiksi Hizbollahia. Mutta toisaalta Iran on kuin mikä tahansa muu alueelliseen suurvalta-asemaan pyrkivä valtio”, Paronen sanoo.

Euroopassa tapahtuneista iskuista järkyttävin koettiin marraskuussa 2015, kun Pariisissa tapahtuneissa useissa samanaikaisissa hyökkäyksissä kuoli 130 siviiliä ja 350 loukkaantui. Terroristijärjestö Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi.

Useista terroristijärjestöistä suurimmaksi yksittäiseksi uhaksi selvitys nostaa juuri Isisin. Vaikka Isis on kärsinyt tappioita Irakissa ja Syyriassa, se on samaan aikaan vahvistunut Libyassa ja Egyptissä.

Isis on viimeisen puolen vuoden aikana toteuttanut hyökkäyksiä Syyriassa, Irakissa, Jemenissä, Afganistanissa, Libyassa ja 11 muussa maassa.

Isisin lisäksi Yhdysvallat listaa noin 60 muuta terroristijärjestöä.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka on kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa? HSTV:n kooste kertoo järjestön synnyn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat