Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian historiallinen korruptiotutkinta on yllättänyt suuruudellaan syyttäjätkin – ”Korruption mittakaava on valtava”

Brasilian öljyjätti Petrobrasin korruptiotutkinta on paisunut historiallisen suureksi. HS tapasi vyyhtiä selvittävän liittovaltion syyttäjän, joka kertoo, miten sen jäljille päästiin.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Paulo Roberto Galvão on yksi öljy-yhtiö Petrobrasin historiallista korruptiotutkintaa selvittävistä syyttäjistä.
Paulo Roberto Galvão on yksi öljy-yhtiö Petrobrasin historiallista korruptiotutkintaa selvittävistä syyttäjistä. Kuva: Rio Gandara / HS

Curitiba.

Alussa rikostutkijoilla ei ollut aavistustakaan, minkä jäljille he olivat päässeet.

Vielä pitkään sen jälkeen, kun Operaatio autopesula oli muuttunut Brasilian historian suurimmaksi korruptiotutkinnaksi, se onnistui yllättämään viranomaisia.

”Korruption mittakaava on ollut niin valtava, että aivan hiljattainkin se on saanut meidät yllättymään”, sanoo liittovaltion syyttäjä Paulo Roberto Galvão, 37.

Galvão on yksi öljy-yhtiö Petrobrasin korruptiota selvittävistä syyttäjistä. HS tapasi hänet julkista syyttäjänvirastoa vastaavan Ministério Públicon toimistossa eteläisessä Curitiban kaupungissa.

Täältä käsin johdetaan rikostutkintaa, joka on pannut Brasilian eliittiä polvilleen ja ajanut maan politiikan kriisiin.

Yli 180 ihmistä on saanut syytteen, ja 93 on tuomittu. Yhteensä langetetut tuomiot vastaavat lähes tuhatta vankilavuotta.

Lahjusvyyhti on pönkittänyt kuvaa Brasiliasta loputtoman korruption pesäkkeenä, mutta asialla on toinenkin puoli.

”Vielä jokin aika sitten tällainen tutkinta ei luultavasti olisi ollut Brasiliassa mahdollista. Syyttäjälaitokseen olisi kohdistunut niin suuri painostus, ettei yksikään syyttäjä olisi kestänyt sitä”, Galvão sanoo.

Kaikki alkoi oikeastaan sattumalta.

Vuonna 2013 pitkän linjan talousrikollinen Alberto Youssef antoi Petrobrasin entiselle hankintajohtajalle Paulo Roberto Costalle kalliin urheiluauton.

Poliisi oli seurannut vanhaa tuttuaan Youssefia osana rahanpesututkintaa. Kallis lahja herätti epäilykset. Costa joutui ennen pitkää tutkintavankeuteen. Kun hän sai tietää perheensä olevan tutkittavana todisteiden hävittämisestä epäiltynä, hän alkoi laulaa tietoja tovereistaan vastineeksi tuomion lievennyksestä.

”Siitä lähtien tämä on ollut yhtä vyöryä”, Galvão sanoo.

Öljyjätti Petrobras on – tai oli – Brasilian kansallisylpeys. Se on Latinalaisen Amerikan suurimpia yhtiöitä. Valtio omistaa Petrobrasin osakkeista enemmistön, ja yritys on listautunut New Yorkin ja São Paulon pörsseihin.

Yhtiön merkitystä lisäsivät viime vuosikymmenellä tehdyt uudet suuret syvänmeren öljylöydöt.

Niiden piti olla Brasilian ”passi tulevaisuuteen”, kuten ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva julisti. Sen sijaan Petrobrasista on tullut symboli korruptiolle ja haaskatuille yhteisille rikkauksille.

Rikosvyyhdin ytimessä on perinteinen lahjuskuvio. Petrobrasin johtajat ja hallituskoalition poliitikot ottivat lahjuksia vastineeksi sopimuksista. Yritykset puolestaan ylihinnoittelivat urakat.

Rikostutkinta sai nimensä pääkaupunki Brasíliassa sijaitsevasta huoltoasemasta, jonka valuutanvaihtopistettä käytettiin laittomien rahojen liikuttamiseen.

Lahjusten arvo vastaa ainakin yli kahta miljardia euroa, ja valtion kokonaismenetysten arvioidaan olevan jopa yli kymmenen miljardia euroa. Korruptiotutkinnat ovat sittemmin levinneet jatkuvasti. Myös Rio de Janeiron elokuussa pidettävien kesäolympialaisten rakennushankkeissa epäillään lahjuksia.

Rikostutkintaa on voinut seurata kuin tv-draamaa. Uutisia uusista käänteistä tulee viikoittain.

Tutkintaa johtavasta tuomarista Sérgio Morosta on tullut osalle brasilialaisista kansallissankari, jonka kuvalla myydään fanituotteita.

Viihdepalvelu Netflix suunnittelee tapahtumiin perustuvaa sarjaa brasilialaisten tähtien kanssa.

Syyttäjä Galvãolla on musta puku ja huoliteltu parta. Rikostutkijoiden joukossa on useita hänen kaltaisiaan nuoria, kunnianhimoisia lakimiehiä, jotka ovat opiskelleet ulkomaisissa huippuyliopistoissa.

Vastassaan heillä on kovan luokan poliittista ja taloudellista eliittiä. Korruptiotuomioita on Latinalaisessa Amerikassa jaettu ennenkin, mutta usein korkean tason rikoksia tutkivia viranomaisia on painostettu lopettamaan. Jotkut ovat menettäneet henkensä. Miten Petrobrasin tutkinta on ollut mahdollinen?

”Instituutiomme ovat vahvistuneet ja lait parantuneet. Viranomaisten toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi”, Galvão sanoo.

Tutkintaa varten Curitibaan on lähetetty talous- ja yritysrikollisuuden asiantuntijoita eri puolilta Brasiliaa. Syyttäjänviraston tilat kävivät pian liian pieniksi. Ensin viranomaiset joutuivat vuokraamaan kadun toiselta puolelta lisää toimistohuoneita, sitten kokonaisen kerroksen.

Syyttäjien ohjenuorana on ollut jahdata syyllisiä huipulta asti. Perinteisesti eliitti on Brasiliassa usein ollut lain yläpuolella.

”Valkokaulusrikollisten ja poliitikkojen ei ole useimmiten tarvinnut pelätä lakia. Tahdomme muuttaa tämän”, Galvão sanoo.

Tärkeäksi välineeksi on muodostunut syyteneuvottelu, jolla voi saada tuomioon helpotusta tietoja vastaan. Taustalla on uusi lainsäädäntö. Menetelmä on rikkonut vaikenemisen lain.

”Korruptio on tavallisesti vähän kuin mafia. Mutta kun yksi puhuu, kuvio muuttuu. Sen jälkeen kaikki yrittävät pelastaa itsensä”, Galvão sanoo.

Rio Gandara / HS
Petrobrasin pääkonttori Rio de Janeiron keskustassa.
Petrobrasin pääkonttori Rio de Janeiron keskustassa.

Mafiavertaus ei ole sattumaa. Petrobrasin tutkinta on saanut innoitusta Italian 1990-luvun mafiaoikeudenkäynneistä.

Ne paljastivat laajan järjestelmällisen korruption ja syöksivät vallasta vanhat valtapuolueet. Tutkinta tunnettiin nimellä Mani Pulite, Puhtaat kädet.

Tapahtumiin perehtynyt professori Alberto Vannucci on toisaalta arvioinut, että operaatio ei auttanut puuttumaan Italian korruption syihin, vaan synnytti kehittyneempiä lahjonnan muotoja. Valtatyhjiöön nousi uusia poliittisia voimia, sellaisia kuin Silvio Berlusconi, joka tunnetaan omista skandaaleistaan.

Voiko suuri korruptiotutkinta muuttaa menoa Brasiliassa?

”Ei. Ihmisten paneminen vankilaan ei riitä”, sanoo Galvão.

Olennaista olisi tehdä jotain oikeuslaitoksen tehottomuudelle ja poliittiselle järjestelmälle.

Brasiliassa on erittäin kalliit vaalikampanjat ja pirstaleinen puoluejärjestelmä, mikä ruokkii julkisten virkojen ja rahan jakamista poliittista tukea vastaan.

”Meillä vallitsee myös ikivanha korruption kulttuuri”, syyttäjä sanoo.

Sanotaan, että korruptio tuli Brasiliaan viimeistään ensimmäisellä laivalla portugalilaisten valloittajien mukana. Laivueen kirjuri pyysi kirjeessään kuninkaalta vastapalveluksena armahdusta vävypojalleen.

Myös Operaatio autopesulan menetelmiä on arvosteltu. Sitä on kritisoitu esimerkiksi valikoivista tietovuodoista medialle ja pitkien tutkintavankeuksien käyttämisestä painostuskeinona.

Galvão kiistää väitteet siitä, että rikostutkinta on muuttunut poliittiseksi ristiretkeksi.

”Tutkinnallamme on poliittisia seurauksia pääkaupungissa, mutta se on sivuvaikutus. Pitäisikö meidän sopeuttaa työmme sen mukaan?”, hän kysyy.

Ilta pimenee Curitibassa. Syyttäjänviraston ahtaissa toimistohuoneissa työt jatkuvat myöhään. Mutta mikä on Operaatio autopesulan kohtalo tulevaisuudessa?

Tähän mennessä sen aallot ovat lyöneet maan huipulle saakka. Presidentti Dilma Rousseff joutui siirtymään syrjään virkasyytteen vuoksi. Virallisesti asia ei liity korruptioon, vaan budjettilakeihin. Mutta Rousseffin vaalikampanjaan epäillään käytetyn Petrobrasin rahoja.

Paha kyllä moni presidentin vastustaja on itse tutkittavina korruptiosta.

Jo kaksi uuden hallituksen ministeriä on eronnut, koska julki tulleet salakuuntelunauhat näyttivät osoittavan, että heidän tavoitteenaan oli jarruttaa korruptiotutkintoja.

Se vahvisti osalle kuvaa, että Rousseff haluttiin syrjään, koska hän ei estänyt tutkintojen etenemistä. Yhden todistajan mukaan hän on tosin yrittänyt sitä.

Brasiliaa vuodesta 2003 hallinneen työväenpuolueen kautta ovat leimanneet lahjusvyyhdit. Toisaalta sinä aikana on myös säädetty osa tutkintoja edistäneistä laeista. Syyttäjä Galvão kommentoi tulenarkaa poliittista tilannetta varoen.

”Hallituksesta riippumatta pelko poliittisesta puuttumisesta tutkintaan on aina ollut olemassa. Tähän asti yritykset ovat epäonnistuneet.”

Puhelinnauhat kertovat vainoharhaisesta ilmapiiristä Brasilian eliitin parissa. Päättäjät nauhoittavat salaa keskustelujaan pelastaakseen nahkansa ja saadakseen lisää pelimerkkejä syyteneuvotteluihin.

He pelkäävät, että kuka tahansa saattaa olla seuraava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat