Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan netti vaikenee verilöylystä – HS käveli päin Kiinan suurta palomuuria

Vuoden 1989 verilöyly on Kiinassa yhä tabu. HS:n toimittaja kokeili, miten tapahtumat näkyvät Kiinan verkossa.

Ulkomaat
 
Kiinalainen hakukone Baidu löytää lähinnä tuoreempia rikosuutisia, kun yrittää hakea tietoa Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.
Kiinalainen hakukone Baidu löytää lähinnä tuoreempia rikosuutisia, kun yrittää hakea tietoa Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.

Peking

Kiinassa moni tietää, että Pekingin Tiananmenin aukiolla tapahtui neljäs kesäkuuta 1989 jotain järisyttävää ja salamyhkäistä. Tapahtumista tulee tänään lauantaina kuluneeksi 27 vuotta.

Artikkeliin liittyvät

Tieto siitä, mitä tarkalleen tapahtui, on kuitenkin monella kiinalaisella kuulopuheiden varassa. Syy tietämättömyyteen selviää vaikkapa tekemällä Kiinassa nettihakuja tapahtumasta.

Avaan tietokoneen Pekingissä ja valitsen hakusanoiksi kiinankieliset sanat ”kuusi neljä tapahtuma”. Näillä sanoilla kiinalaiset usein viittaavat siihen, mitä tapahtui 4.6.1989.

Ylivoimaisesti käytetyin hakukone Kiinassa on kiinalainen Baidu. Valitsen kuvahaun.

Baidun ensimmäiset hakutulokset ovat rikosuutisia Kiinasta. Monessa mainitaan kiinalainen pistoolityyppi 64. Ilmeisesti siksi hakukone on löytänyt ne.

Hieman alempana hakutuloksissa on mustavalkokuva, jossa on kansanjoukko Tiananmenin aukiolla. Siinä kuitenkin juhlitaan niin sanotun neljän koplan tuomitsemista vuonna 1976. Neljän kopla oli ryhmä, jonka syyksi Kiinaa hallitseva kommunistipuolue pani kulttuurivallankumouksen.

Tiananmenin aukion tapahtumista vuodelta 1989 ei tule tärppejä, joten kokeillaan ulkomaista hakukonetta. Esimerkiksi Yahoon hakukone toimii myös Kiinassa. Tavallaan.

Yahoon kuvahaun tuloksissa on toisena kuva suuresta kansankokouksesta. Se on kuitenkin pidetty Etelä-Koreassa.

Hieman alempana tuloksissa on taas mustavalkokuva kansanjoukosta Tiananmenin aukiolla. Kuva on opiskelijoiden aloittamasta joukkoliikehdinnästä – toukokuun neljännen päivän liikkeestä vuodelta 1919. Siinä kansa vastusti Kiinan tasavallan velttoilua imperialististen ulkomaiden suhteen.

Vuodesta 1989 Tiananmenin aukiolla ei Yahookaan näytä tietävän, joten turvaudutaan Googleen. Verkkoselain alkaa ottaa yhteyttä Google-yhtiön hakukoneeseen. Keitän kahvit.

Google ei aukea. Vastauksen saaminen palvelimelta kestää liian kauan, lukee selaimessa.

Olen kävellyt päin niin sanottua Kiinan suurta palomuuria. Vastausta Googlen palvelimelta on turha odottaa, koska Kiina on estänyt pääsyn siihen. Kiina on estänyt lukuisien muidenkin ulkomaisten nettipalvelujen käytön Kiinassa.

Niihin kuitenkin pääsee luomalla salatun VPN- eli virtual private network -yhteyden palvelimelle, joka on jossain muualla kuin Manner-Kiinassa. Yhteys on hidas. Kiinasta nettiyhteydet ulkomaille ovat hitaita, koska niitä valvotaan ja suodatetaan.

Tällaisella yhteydellä voi saada eteensä listan hakutuloksia esimerkiksi Etelä-Korean Googlesta. Siellä haku ”kuusi neljä tapahtuma” ei näytä muusta kertovankaan kuin vuoden 1989 verilöylystä.

Hakutulos on täynnä kuvia Tiananmenin aukiolle vyöryvistä panssarivaunuista, vainajista, mielenosoittajista ja demokratian jumalattaren patsaasta, jonka mielenosoittajat rakensivat aukiolle. Tulokset ovat ulkomailta, mutta kiinan kielellä.

Eteläkorealaisesta verkko-osoitteesta myös Yahoon hakukone tarjoaa suunnilleen samat aineistot kuin Google. Yahoo löytää tiedot, mutta ei näytä niitä Kiinassa.

Yahoo näyttää taipuneen Kiinan sensuurivaatimuksiin, joiden mukaan Tiananmenin aukiolla ei kesäkuussa 1989 tapahtunut mitään, mistä kenenkään pitäisi tietää.

Yahoo-yhtiönkään hakukone ei tiedä mitään Tiananmenin verilöylystä, jos haun tekee Kiinassa.
Yahoo-yhtiönkään hakukone ei tiedä mitään Tiananmenin verilöylystä, jos haun tekee Kiinassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat