Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutinrauman sillan yli pyritään jalan Ruotsiin

Ulkomaat
 
TT
Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan.
Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan. Kuva: TT

Tukholma

Junat ajavat 180 kilometrin tuntivauhtia, ja tunnelin seinän ja junaraiteiden välissä on noin metrin verran tilaa liikkua.

Matka Tanskan ja Ruotsin yhdistävän Juutinrauman sillan yli kävellen on hengenvaarallinen. Silti yhä useampi turvapaikanhakija koettaa onneaan, luultavasti aloittaakseen uuden elämän Ruotsissa.

Kööpenhaminan poliisi otti viimeksi perjantain vastaisena yönä kiinni kolme ihmistä, jotka yrittivät ylittää rajaa sillan ja siihen kuuluvan meren alittavan tunnelin kautta. ”Tällä viikolla sitä on tapahtunut miltei päivittäin”, kertoo varapoliisitarkastaja Henrik Møller Jakobsen.

Ennen tammikuuta ilmiö oli liki tuntematon. Alkuvuodesta tapauksia oli pari viikossa. Kun säät ovat lämmenneet, joku yrittää yli liki joka yö, sanoo myös Sanna Holmqvist siltaa ylläpitävästä Øresundsbron-yhtiöstä.

”Se on erittäin vaarallista. Tämä aiheuttaa tietenkin suuria ongelmia, koska junat on pysäytettävä, mutta ennen muuta olemme huolissamme siitä, että ihmishenkiä on vaarassa.”

Juutinrauman sillasta tuli pakolaiskriisin näyttämö viimeistään viime syksynä, kun turvapaikanhakijoiden tulo Tanskasta Ruotsiin kiihtyi.

Tilanteen kärjistyttyä Ruotsi aloitti marraskuussa väliaikaiset rajatarkastukset ja tammikuussa erilliset henkilöllisyyspaperien tarkastukset julkisissa kulkuvälineissä jo Tanskan puolella. Ilman tarvittavia asiakirjoja ei enää pääse Ruotsiin saakka.

Juuri kiristynyt rajavalvonta houkuttelee luultavasti riskialttiisiin yrityksiin.

Poliisi laski huhtikuussa 25 tapausta, jossa silta oli yritetty ylittää jalan. Møller Jakobsen arvioi, että luku voi nyt olla 40–50.

Useimmat pyrkivät sillalle junaraiteita pitkin, koska näkyvyys reitillä on vähäisempää. Jotkut myös moottoritieyhteyden kautta.

Yrittäjät havaitaan usein jo Kööpenhaminan päässä. Poliisi on laittanut paikalle kylttejä ja pyrkinyt viestittämään siitä, että käveleminen sillalla on kiellettyä.

Harva turvapaikanhakija on tiettävästi päässyt Ruotsiin saakka. Ruotsin poliisin tiedossa on vain yksi tapaus.

Turvapaikanhakijoiden tulo Ruotsiin on hiipunut kiristyneen rajavalvonnan alettua. Syksyllä tulijoita oli kiivaimmillaan 10 000 viikossa, nyt vajaat 500.

Ruotsi ja Tanska kertoivat keskiviikkona jatkavansa väliaikaisia rajatarkastuksia marraskuuhun saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat