Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet suree gorillaa vainoamalla ihmistä

Gorillauros Harambe ammuttiin viime lauantaina, kun kolmevuotias poika kiipesi sen aitaukseen Cincinnatin eläintarhassa. Onnettomuudessa on ainekset täydelliseen lokamyrskyyn, kirjoittaa Matti Koskinen.

Ulkomaat
 
Matti Koskinen
Matti Koskinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.
Aktivistit vaativat rangaistuksia gorillan surmanneelle eläintarhalle
Aktivistit vaativat rangaistuksia gorillan surmanneelle eläintarhalle
Eläinaktivistit syyttävät Cincinnatin eläintarhaa lain rikkomisesta. Eläintarhatta jouduttiin ampumaan gorilla viime lauantaina sen jälkeen, kun eläimen aitaukseen oli pudonnut pikkupoika.

Teksasilainen Jerry Stones oli alkuviikosta murtunut mies. Hän suri ystäväänsä Harambea, jonka oli kasvattanut omin käsin pennusta aikuiseksi.

Vastikään 17 vuotta täyttänyt gorillauros Harambe ammuttiin viime lauantaina, kun kolmevuotias poika kiipesi sen aitaukseen Cincinnatin eläintarhassa.

”Tuntuu kuin olisin menettänyt perheenjäsenen. Se repii sisuksiani. Olimme hyvin läheisiä”, Stones sanoi yhdysvaltalaiselle ABC Newsille.

Pojan ja gorillan kohtaamisesta syntyi paitsi alkuvuoden kylmäävin verkossa levinnyt video, myös maailmanlaajuinen suru. Miljoonat ihmiset yhtyivät Stonesin murheeseen internetissä. Mutta kuten helposti käy, suru kääntyi pian suuttumukseksi.

Moni asiantuntija ja vielä useampi maallikko on arvostellut eläintarhan ratkaisua tappaa hätääntynyt gorilla suojellakseen pikkupoikaa. Varsinaisen ryöpytyksen kohteeksi joutuivat kuitenkin pojan vanhemmat.

Sosiaalisessa mediassa tuhannet kiiruhtivat tuomitsemaan pojan äidin huolimattomuuden ja vaatimaan häntä vastuuseen uhanalaisen gorillan kuolemasta. Lähes 500 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa lastensuojeluviranomaisia kehotetaan tutkimaan pikkupojan kotioloja. Osa vihaisesta palautteesta on lehtien mukaan päätynyt toiselle samannimiselle naiselle, joka on julkaissut saamiaan tappouhkauksia, kehotuksia kohdunpoistoon ja muita solvauksia.

Onnettomuudessa on ainekset täydelliseen lokamyrskyyn. Syyntakeettoman, uhanalaisen ja älykkään eläimen tappaminen herättää suuria tunteita – etenkin tänä aikana, kun pohdimme yhä tarkemmin suhdettamme eläimiin, niiden syömiseen ja vangitsemiseen.

Jotain outoa on kuitenkin siinä kiivaudessa ja tekopyhyydessä, jolla monet nettikommentaattorit ovat hyökänneet juuri pojan vanhempien kimppuun. On totta, että tragedialta olisi vältytty, jos äiti ei olisi kadottanut lasta hetkellisesti. Mutta onnettomuustilannetta ei olisi syntynyt, ellei Harambea olisi pidetty eläintarhassa alun alkaen.

Kun villieläimiä esitellään ihmisten huviksi, syntyy joskus vaaratilanteita. Pelkästään viime kuussa humalainen mies selvisi täpärästi yritettyään paijata leijonia intialaisessa eläintarhassa, ja Chilessä kaksi leijonaa jouduttiin ampumaan, kun itsemurhaa yrittänyt mies kiipesi niiden aitaukseen.

Eikä läntinen tasankogorilla edes olisi uhanalainen, ellei ihminen olisi niin suurella vimmalla tuhonnut sen elinalueita.

Vastaava julkinen tyrmistys ja kiusaamiskampanja nähtiin viime vuonna, kun yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer ampui kuuluisan Cecil-leijonan safarilla Zimbabwessa. Vaikka teko oli vastenmielinen, Palmer välttyi syytteiltä. Nettiuhkailu ja -kiusaaminen ulottuivat kuitenkin hänen perheeseensä ja työntekijöihinsä. Ylimitoitettu vihareaktio peitti alleen keskustelun villieläinten laajasta salametsästyksestä.

Internetin reaktiot Cecilin ja Haramben surmaamisiin osoittavat, kuinka monimutkainen ja valikoiva suhteemme eläimiin on. Voimme tuntea pohjatonta sympatiaa tuntematonta eläintä kohtaan ja silmitöntä vihaa toista ihmistä kohtaan, ja samalla elää yhteiskunnassa, jossa eläimiä kohdellaan päivittäin täysin kestämättömästi.

Näissä vainoissa on vähemmän kyse eläimistä kuin syyllisen löytämisestä ja rankaisemisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat