Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiananmenin vuosipäivä repii Hongkongin demokratia-aktivistit kahteen leiriin – opiskelijat boikotoivat perinteistä kynttilämielenosoitusta

Opiskelijajärjestöjen mukaan kynttilämielenosoituksen vaatimus demokraattisesta Kiinasta on ”turha ja merkityksetön”.

Ulkomaat
 
Tuhannet osallistuivat kynttilämielenosoitukseen Hongkongissa
Tuhannet osallistuivat kynttilämielenosoitukseen Hongkongissa
Lauantai-iltana järjestetty perinteinen Tiananmenin muistokynttilämielenosoitus muutti Hongkongin Victoria Park -puiston kynttilämereksi. Kuva: Reuters

Hongkongissa lauantai-iltana järjestettävästä perinteisestä Tiananmenin muistokynttilämielenosoituksesta on tullut ensimmäistä kertaa alueen demokratia-aktivistien kiistakapula.

Demokratia-aktivistit ovat järjestäneet kynttilämielenosoituksista vuosittain siitä asti, kun Kiinan armeija hajotti Pekingin Tiananmenin aukion demokratiamielenosoitukset väkivaltaisesti 4. kesäkuuta 1989. Vähintään satoja ihmisiä kuoli.

Kiinan kommunistipuolue ei salli tapahtumien julkista muistelua Kiinassa. Sen jälkeen kun Hongkong palasi erityisalueena osaksi Kiinaa 1997, se on ollut Kiinan ainoa paikka, jossa Tiananmenin verilöylyä on muisteltu mielenosoituksessa. Kynttilämielenosoitus Hongkongin Victoria-puistossa on kerännyt vuosittain yli 100 000 ihmistä.

Manner-Kiinassa tilanne on toinen. Lauantaina kiinalainen kansalaisjärjestö Weiquanwang kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Kiinassa kuusi ihmisoikeusaktivistia on ollut pidätettynä järjestettyään pienen muistotilaisuuden. Verilöylyssä kuolleiden vanhempien järjestön jäsenet ovat olleet erityistarkkailussa ja poliisit häiritsivät heitä lauantaina hautausmaalla, AFP kertoo.

Tänä vuonna hongkongilaiset opiskelijajohtajat ovat ilmoittaneet, etteivät osallistu tapahtumaan, hongkongilaislehti South China Morning Post kertoo.

He ovat perustelleet päätöstään sillä, että kynttilämielenosoituksen vaatimus demokraattisesta Kiinasta on ”turha ja merkityksetön”.

”Tämä sukupolvi, haluamme panna voimamme saadaksemme Hongkongista demokraattisen”, Hongkongin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Althea Suen sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän sanoi, että demokraattisen Kiinan rakentaminen ”ei ole meidän vastuullamme”.

Myös Hongkongin ylioppilaskuntien liitto on ilmoittanut, että se ei osallistu tämän vuoden kynttilämielenosoitukseen. Liitto oli aikanaan yksi mielenosoitusta järjestävän liittouman perustajia.

”Liittouma on menettänyt kosketuksensa hongkongilaisiin”, liiton edustaja Jocelyn Wong sanoi.

”Kynttilämielenosoituksella ei ole ollut mitään vaikutusta 27 vuoteen.”

Liittoumaa edustava Lee Cheuk-yan kuitenkin sanoi South China Morning Postille, että odottaa kynttilämielenosoitukseen 100 000 osallistujaa.

”Olen varma, että hongkongilaiset pysyvät päättäväisinä”, hän sanoi.

Liittouma, joka ajaa Kiinaan demokratiaa, puolustautuu, että kynttilämielenosoitukset ovat pitäneet verilöylyn muiston esillä, vaikka ne eivät ole saavuttaneet muita tavoitteita.

Niin sanottu ”lokalismi” on saanut jalansijaa nuorten hongkongilaisten aktivistien parissa sen jälkeen, kun vuoden 2014 mielenosoitukset epäonnistuivat tavoitteessaan.

Niin sanottu sateenvarjoliike halusi Hongkongiin lisää kansanvaltaa ja muun muassa seuraaviin vaaleihin vapaan ehdokasasettelun.

Lokalistit keskittyvät saamaan Hongkongille lisää autonomiaa ja joissakin puheissa jopa itsenäisyyttä.

Tyrone Siu / Reuters
Perinteinen kynttilämielenotoitus Tiananmenin verilöylyn vuosipäivänä keräsi vuosi sitten kymmeniä tuhansia osallistujia.
Perinteinen kynttilämielenotoitus Tiananmenin verilöylyn vuosipäivänä keräsi vuosi sitten kymmeniä tuhansia osallistujia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat