Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsi äänestää sunnuntaina noin 2 300 euron perustulosta – hyvin erilainen kuin Suomeen valmisteltu malli

Jokainen aikuinen saisi 2 262 euron vastikkeettoman perustulon. Kyselyjen mukaan vain joka neljäs sveitsiläinen kannattaa sitä.

Ulkomaat
 
Ruben Sprich / Reuters
Sveitsin parlamenttirakennus Bernissä. Maan kansalaiset äänestävät sunnuntaina 6. kesäkuuta perustulosta.
Sveitsin parlamenttirakennus Bernissä. Maan kansalaiset äänestävät sunnuntaina 6. kesäkuuta perustulosta. Kuva: Ruben Sprich / Reuters

Berliini. Sveitsiläiset äänestävät tänään sunnuntaina perustulosta, jonka jokainen maan kansalainen saisi, riippumatta siitä, tekeekö hän töitä vai ei.

Varsinaisessa kansanäänestyksen pohjatekstissä ei ole määritelmää perustulon määrästä, mutta aloitteentekijät ovat määritelleet sveitsiläisen aikuisen kuukaudessa saamaksi summaksi 2 500 frangia eli 2 262 euroa. Lapset saisivat 565 euroa kuukaudessa.

Lopullinen summa olisi parlamentin tai uuden kansanäänestyksen päätettävissä. Joka tapauksessa perustulon kaksi keskeistä kysymystä on: miten suuri kansalaisten saama summa olisi ja miten valtio sen rahoittaisi.

Tuoreiden kyselyjen mukaan perustuloa kannattaa noin 25 prosenttia sveitsiläisistä. Kannattajien mielestä perustulo takaisi jokaiselle ihmisarvoisen elämän ja osallistumisen yhteiskunnan toimintaan.

Vastustajien mielestä perustulo romuttaisi kansantalouden ja etenkin sosiaalijärjestelmän. Kaikki suuret puolueet ovat perustuloa vastaan, vihreät kannattaa sitä.

”Tällä tavalla voitaisiin huomattavasti yksinkertaistaa nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää”, sanoo Ralph Kundig, Sveitsi BIEN-perustulojärjestön puheenjohtaja puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa suurelta näyttävä lähes 2 300 euron summa on Sveitsin suurissa kaupungeissa Zürichissä tai Genevessä sellainen, jolla ihminen tulisi toimeen, ei muuta. Hänen mielestään ratkaisevaa olisi se, että purkautuisi asetelma, jossa valtion tukien vastaanottaminen estää vähäisenkin työnteon.

Mediaanipalkka Sveitsissä on Euroopan suurin: noin 6 200 euroa. Alemman koulutuksen saaneiden mediaanipalkka on noin 4 100 euroa. Maan työnantajaliitot arvioivat, että varma perustulo romuttaisi esimerkiksi nuorten kiinnostus oppisopimuskoulutusta kohtaan.

Lopettaisivatko ihmiset sitten työnteon?

EU-kansalaisista 64 prosenttia sanoi kannattavansa perustuloa, kun Dalia Research -tutkimusyritys teki aiheesta kyselyn 28 unionin jäsenmaassa. Neljä prosenttia vastaajista ilmoitti lopettavansa työn tekemisen, jos perustulo otettaisiin käyttöön.

Sveitsissä perustuloa ajavien järjestöjen mukaan keskustelussa pitää ottaa huomioon myös sveitsiläisten kova työmotivaatio ja ylipäätään halu pärjätä työelämässä.

Sveitsin esityksen mukaan perustulo kuuluisi Sveitsissä asuville ihmiselle, mutta sitä rajattaisiin maassaoleskeluajan mukaan.

Suomessa Juha Sipilän (kesk) hallituksen suunnittelema perustulokokeilu on joka tapauksessa hyvin erilainen kuin Sveitsin äänestyksen pohjana oleva ”humanistinen malli”.

Suomessa perustulokokeilua selvittävä tutkimusryhmä on ehdottanut pohjaksi Kelan työttömyyskorvauksen nettotasoa eli 550 euroa. Sen päälle voitaisiin maksaa tarpeen mukaan asumistukea ja toimeentulotukea.

Sveitsissä tehtyjen laskelmien mukaan 2 300 euron perustulo tarkoittaisi vuodessa 190 miljardin euron valtion menoja, mikä olisi noin 35 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tällä mallilla pitäisi säästyä 50 miljardia euroa sosiaalikuluista.

Ralph Kundig katsoo kansanäänestyksen voitoksi, että Sveitsissä kansanäänestys on tuonut perustulon yhteiskunnalliseen keskusteluun, vaikka ihmiset eivät sitä vielä kannatakaan.

”Jos kolmasosakin äänestäjistä kannattaa sitä, perustulosta käytävää poliittista keskustelua täytyy jatkaa”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat