Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin tulvavesi alkoi laskea – näin Ranskan tulvat ja lakot vaikuttavat matkailijaan

Rautatieyhtiö kehottaa siirtämään lähipäiville aiottuja junamatkoja osalla reiteistä.

Ulkomaat
 
Pariisilaiset auttavat toisiaan Seine-joen tulviessa
Pariisilaiset auttavat toisiaan Seine-joen tulviessa
Tulvivan Seine-joen vedenpinnan arvioidaan pysyvän korkealla vielä viikonlopun ajan. Villeneuve-Saint-Georgesin lähiössä asukkaat yhdistivät voimansa auttaakseen tulvaveden saartamia. Kuva: Reuters

Tulvivan Seinen vedenpinta laski lauantaina ensimmäistä kertaa viikkoon, Ranskan ympäristöministeriön tulvaseuranta sivusto Vigicrues kertoi.

”Olemme nyt vakiintumisvaiheessa, vaikka pari senttiä tulisikin vielä lisää”, Vigicruesin mallintamispäällikkö Bruno Janet sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaiset arvioivat, että vedenpinta pysyy korkealla vielä viikonlopun, ennen kuin se alkaa huomattavammin laskea.

Ranskan tulvilla ja lakoilla on vaikutuksia myös matkailijoihin. Ranskassa alkavat ensi viikon perjantaina 10. kesäkuuta jalkapallon EM-kisat, jotka vetävät maahan paljon turisteja. Tämän kirjoituksen lopussa kerrotaan tarkemmin tilanteen vaikutuksesta matkailijoille.

Seinen vedenpinta on ollut loppuviikosta korkeimmillaan sitten vuoden 1982 tulvien. Lauantaiaamuna vedenpinta oli korkeimmillaan 6,10 metriä yli normaalitason. Päivän mittaan veden pinta laski muutamia senttejä.

Veden nousu rantakaduille pakotti taidemuseo Louvren ilmoittamaan torstaina, että se alkaa evakuoida kokoelmiaan maanalaisista varastoista. Louvre ja Orsayn museo ovat nyt suljettuina.

Osa metroasemista suljettiin ja joidenkin metroasemien laitureille tuotiin hiekkasäkkejä. Vesi tulvi muutamiin kellariasuntoihin, mutta mitään isompaa evakuointia ei tehty. Lauantaina Pariisissa oli suljettuna kaksi metroasemaa, mutta metroliikenne kulki pääsääntöisesti normaalisti.

Christian Hartmann / Reuters
Asukas tyhjensi vettä kodistaan Villeneuve Saint-Georgesin esikaupungissa Pariisin laidalla.
Asukas tyhjensi vettä kodistaan Villeneuve Saint-Georgesin esikaupungissa Pariisin laidalla.
CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS
Palomies siivosi rojua tulvivan Seinejoen rannalla lauantaina Pariisissa.
Palomies siivosi rojua tulvivan Seinejoen rannalla lauantaina Pariisissa.

Isossa osassa kaupunkia elämä jatkuikin tavalliseen tapaan.

”Puhuin juuri ystävieni kanssa. Kaikki ovat saaneet ulkomailta huolestuneita kyselyitä, olemmeko hukkumassa”, Pohjois-Pariisisa asuva Olga Kravets kertoo puhelimessa Pariisista.

”Olin eilen koko päivän liikenteessä. Matkan varrella yksi metroasema oli suljettu tulvan vuoksi. Juna ajoi sitten sen ohi. Minuun ja elämääni tämä ei ole vaikuttanut mitenkään”, hän sanoi.

Keskisen Euroopan rankkasateet ja niitä seuranneet tulvat ovat jatkuneet ovat vaatineet uhreja ainakin Saksassa, Ranskassa, Romaniassa ja Belgiassa, uutistoimisto AFP kertoo.

Kuolleita oli lauantain tietojen mukaan yhteensä 17, joista 11 Saksassa.

Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal kuitenkin sanoi pelkäävänsä, että uusia uhreja löytyy, kun vesi alkaa laskea Keski-Ranskassa. Siellä tulvat ovat olleet pahimpia sataan vuoteen.

Rankkasateet ja niihin kuuluvat ukkosmyrskyt ovat tehneet myös muunlaista tuhoa. Perjantai-iltana läntisessä Saksassa loukkaantui yli 50 ihmistä, kun salama iski festivaaleille.

Sateet ja tulvat ovat aiheuttaneet suuria tuhoja. Ranskan vakuutusyhtiöiden keskusjärjestön edustaja Bernards Spitz arvioi AFP:lle, että pelkästään Ranskassa tuhojen arvo on yli 600 miljoonaa euroa.

Tulvatuhojen lisäksi rakeet ovat tuhonneet muun muassa viiniviljelmiä Ranskassa.

Christian Hartmann / Reuters
Avustustyöntekijät evakuoivat Seinen varrella asuvia turvaan tulvan alta.
Avustustyöntekijät evakuoivat Seinen varrella asuvia turvaan tulvan alta.
Ota tämä huomioon, jos olet matkustamassa Ranskaan

Liikennettä sotkevat eri puolella Ranskaa tulvat ja julkisen alan lakot. Perjantaina 10. päivä kesäkuuta Ranskassa alkavat jalkapallon EM-kisat, jotka kestävät kuukauden. Ottelupäivänä pelipaikkakunnille odotetaan kymmeniätuhansia kisaturisteja, mikä lisää ruuhkia julkisessa liikenteessä.

Pariisissa tulvatilanteen odotetaan helpottavan lähipäivinä. Kaupungin julkinen liikenne toimii enimmäkseen normaalisti. Lauantaina Pariisissa oli suljettuna kaksi metroasemaa.

Joitain suosittuja museoita on Pariisissa tällä hetkellä suljettuna. Louvre-museon on määrä avata uudelleen aikaisintaan keskiviikkona. Orsay-museon on tarkoitus avata tiistaina. Suljettuna ovat myös kansalliskirjaston kaksi toimipaikkaa ja Grand Palais -näyttelyhalli.

Varoitus korkeista tulvista oli lauantaina voimassa Ranskassa 14 alueella, pääasiassa maan keski- ja länsiosissa. Näillä aluella varoitustaso on oranssi, eli toiseksi ylin neliportaisella asteikolla.

Sateet jatkuvat ennusteiden mukaan eri puolilla Ranskaan ensi viikolla. Alueelliset erot ovat suuria. Tulvaongelmat eivät koske koko maata. Matkailijan kannattaa kuitenkin varautua viivästyksiin. Paikoitellen vedennousu on aiheuttanut katkoksia myös tieliikenteessä.

Tulvien lisäksi julkista liikennettä sotkevat maanlaajuiset lakot. Viivästyksiä ja vuorojen peruutuksia on erityisesti junaliikenteessä. Rautatieyhtiö SNCF pyytää siirtämään tai peruuttamaan tälle viikonlopulle suunnitellut välttämättömät matkat.

Lähipäivinä erityisen ongelmallinen junareitti on TVG-pikajunan radalla Pariisista kaakkoon. SNCF pyytää peruuttamaan tai siirtämään lähipäiville suunnitellut junamatkat Nizzaan, Marseilleen, Touloniin, Cannesiin, Montpellieriin ja Perpignaniin.

Koko junaliikenne ei kuitenkaan ole pysähdyksissä. Matkailijan on syytä tarkistaa suunnitellun junareittinsä tilanne etukäteen SNCF:n verkkosivuilta.

Ranskassa on voimassa korkein turvallisuusvalmiustila terrorismiuhan vuoksi. Sen vuoksi passintarkastukset ovat käytössä rajoilla. Poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen esimerkiksi kadulla. Matkailijan on syytä pitää passi tai muu henkilöllisyystodistus mukana Ranskassa liikkuessa, sanoo Suomen Pariisin-suurlähetystö matkustustiedotteessaan.

Tulvatilannetta seuraa (ranskaksi) ympäristöministeriön Vigicrues-sivusto.

Ranskan sääennusteista kertoo Météo France.

Jalkapallon EM-kisojen paikkakuntakohtainen otteluohjelma löytyy jalkapalloliitto Uefan sivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat