Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Baltian maiden sotaisuus huolestuttaa suomalaisia” – venäläislehden tulkinta hämmästyttää Viron ja Suomen suhteista kirjoittaneita

Lehti keskittyy artikkelissaan Suomen ja Viron suhteisiin, jotka ovat sen mukaan huonot. Tekstissä Venäjä ei juuri esiinny, vaikka Yle otsikoi sekä suomeksi että venäjäksi, että juuri Venäjän toiminta lisää hermostuneisuutta Suomen ja Viron välillä.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Komsomolskaja Pravdan verkkosivuilta
Komsomolskaja Pravda tunnetaan Kremlin kärkkäänä tukijana. Sillä on myös viikkolehti, jolla on Baltian painos.
Komsomolskaja Pravda tunnetaan Kremlin kärkkäänä tukijana. Sillä on myös viikkolehti, jolla on Baltian painos. Kuva: Kuvakaappaus Komsomolskaja Pravdan verkkosivuilta

Keskustelu Helsingin Sanomien Tallinnan-avustajan Kaja Kunnaksen ja Ylen Baltian-kirjeenvaihtajan Marjo Näkin tuoreesta kirjasta otti lauantaina yllättäviä käänteitä, kun laajalevikkinen venäläinen Komsomolskaja Pravda -lehti uutisoi suomalaisten huolestuneen Baltian maiden sotaisuudesta.

Lehden artikkeli perustui Suomenlahden suhdekirja -teoksen tekijöiden haastatteluun Ylen aamu-tv:ssä torstaina. Itämeren turvallisuustilannetta sekä Viron ja Suomen suhdetta perkaava kirja julkaistiin samana päivänä.

Ylen venäjänkielinen toimitus julkaisi tiivistelmän haastattelusta myös venäjäksi.

”Baltian maiden sotaisuus huolestuttaa suomalaisia”, Komsomolskaja Pravda otsikoi.

”Toimittajat: ’Baltit palavat halusta houkutella meidät yhteistyöhön Naton puitteissa’”, kuului alaotsikko. Tätä toimittajien suuhun pantua sitaattia Kunnas ja Näkki eivät ole sanoneet.

Lehti keskittyy artikkelissaan Suomen ja Viron suhteisiin, jotka ovat lehden mukaan huonot. Sen tekstissä Venäjä ei juuri esiinny, vaikka Yle otsikoi sekä suomeksi että venäjäksi, että juuri Venäjän toiminta lisää hermostuneisuutta Suomen ja Viron välillä. Asia mainittiin myös molempien kieliversioiden ensimmäisessä virkkeessä.

Aamu-tv:n haastattelussa Kunnas sanoi, että Venäjän liikutellessa sotavoimiaan Suomen ja Viron välillä alkaa näkyä hermostuneisuutta ja ”tietynlaista nälvimistä”. Niin kävi Georgian sodan aikana vuonna 2008 ja niin on käynyt Ukrainan sodan myötä.

Kunnas kuvaili, kuinka Suomessa näyttää voivan syntyä vaikutelma, että Baltian maat ovat puolustustaan vahvistaessaan ja Yhdysvalloilta tukea hakiessaan provosoineet Venäjää.

”Ikään kuin heidän halunsa vahvistaa puolustusta aiheuttaisi sen, että Venäjän pitää vastata siihen ja silloin Suomi ärsyyntyy”, Kunnas sanoi.

Komsomolskaja Pravdassa sitaatti esiintyi kuin se olisi Kunnaksen analyysi Viron käytöksestä eikä suomalaisesta keskustelusta. Ylen venäjänkielisessä käännöksessä alkuperäisen sitaatin sävy on selvästi esillä, mutta Komsomolskaja Pravdassa ei. Komsomolskaja Pravda kuitenkin mainitsee lähteekseen juuri venäjänkielisen Ylen.

Yle tarkensi lauantaina aamupäivällä suomenkielisessä artikkelissaan olleita sitaatteja, kun Ilta-Sanomat oli huomannut Komsomolskaja Pravdan tulkinnan.

Komsomolskaja Pravda tunnetaan Kremlin kärkkäänä tukijana. Sillä on myös viikkolehti, jolla on Baltian painos.

”Ikävää on, että viestimme on väännetty päälaelleen”, Kunnas sanoo HS:lle.

”Komsomolskaja Pravdaa lukevat myös Baltian venäjänkieliset, joten on erityisen ikävää, että meitä käytetään väärin vahvistamaan Kremlin viestiä”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat