Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seinen pinta laskee edelleen Pariisissa – tulvauhka siirtyi Luoteis-Ranskaan

HS kokosi vihjeet Ranskaan matkustavia varten.

Ulkomaat
 
Pariisilaiset auttavat toisiaan Seine-joen tulviessa
Pariisilaiset auttavat toisiaan Seine-joen tulviessa
Tulvivan Seine-joen vedenpinnan arvioidaan pysyvän korkealla vielä viikonlopun ajan. Villeneuve-Saint-Georgesin lähiössä asukkaat yhdistivät voimansa auttaakseen tulvaveden saartamia. Kuva: Reuters

Pariisissa Seinen pinta on jatkanut laskuaan sunnuntaiaamuna, Ranskan ympäristöministeriön tulvatietokanta kertoo.

Aamulla vedenkorkeus oli 5,8 metriä, kun se pahimmillaan oli Pariisissa lähes 6,1 metriä. Tulvahuippu oli kaukana vuoden 1910 ennätyksestä 8,62 metristä, mutta silti tulvat ovat olleet pahimpia yli 30 vuoteen. Niiden vuoksi esimerkiksi taidemuseo Louvre suljettiin ja osa sen teoksista siirrettiin ylempiin kerroksiin.

Viranomaiset kuitenkin varoittivat, että uhka näyttää siirtyneen Luoteis-Ranskaan, jossa Seine laskee mereen, ranskalaislehti Le Monde kertoo.

Keskistä Eurooppaa vaivanneissa rankkasateissa ja tulvissa on kuollut 18 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoi sunnuntaiaamuna. Uhreista valtaosa on Saksasta.

Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal on kuitenkin sanonut pelkäävänsä, että uusia uhreja löytyy, kun vesi alkaa laskea Keski-Ranskassa. Siellä tulvat ovat olleet pahimpia sataan vuoteen.

Ihmisiä on myös loukkaantunut ukkosmyrkyissä. Sunnuntaina selvisi, että Saksassa loukkaantuneiden määrä on noussut jo 80 salaman iskettyä perjantaina rockfestivaaleille Mendigissä.

Myös aineelliset tuhot ovat isoja. Pelkästään Ranskassa vakuutusyhtiöt arvioivat tuhojen arvon olevan yli 600 miljoonaa euroa, AFP kertoo.

Sateiden ennustetaan jatkuvan monin paikoin myös ensi viikolla. Saksassa on sunnuntaillekin luvattu laajoja ukkosmyrskyjä, Süddeutsche Zeitung kertoo.

 

Ota tämä huomioon, jos olet matkustamassa Ranskaan

Liikennettä sotkevat eri puolella Ranskaa tulvat ja julkisen alan lakot. Perjantaina 10. päivä kesäkuuta Ranskassa alkavat jalkapallon EM-kisat, jotka kestävät kuukauden. Ottelupäivänä pelipaikkakunnille odotetaan kymmeniätuhansia kisaturisteja, mikä lisää ruuhkia julkisessa liikenteessä.

Pariisissa tulvatilanteen odotetaan helpottavan lähipäivinä. Kaupungin julkinen liikenne toimii enimmäkseen normaalisti.

Joitain suosittuja museoita on Pariisissa suljettuna. Louvre-museon on määrä avata uudelleen aikaisintaan keskiviikkona. Orsay-museon on tarkoitus avata tiistaina. Suljettuna ovat myös kansalliskirjaston kaksi toimipaikkaa ja Grand Palais -näyttelyhalli.

Sateet jatkuvat ennusteiden mukaan eri puolilla Ranskaan ensi viikolla. Alueelliset erot ovat suuria. Tulvaongelmat eivät koske koko maata.

Matkailijan kannattaa kuitenkin varautua viivästyksiin. Paikoitellen vedennousu on aiheuttanut katkoksia myös tieliikenteessä.

Tulvien lisäksi julkista liikennettä sotkevat maanlaajuiset lakot. Viivästyksiä ja vuorojen peruutuksia on erityisesti junaliikenteessä. Rautatieyhtiö SNCF on pyytänyt siirtämään tai peruuttamaan tälle viikonlopulle suunnitellut välttämättömät matkat.

Lähipäivinä erityisen ongelmallinen junareitti on TVG-pikajunan radalla Pariisista kaakkoon. SNCF pyytää peruuttamaan tai siirtämään lähipäiville suunnitellut junamatkat Nizzaan, Marseilleen, Touloniin, Cannesiin, Montpellieriin ja Perpignaniin.

Koko junaliikenne ei kuitenkaan ole pysähdyksissä. Matkailijan on syytä tarkistaa suunnitellun junareittinsä tilanne etukäteen SNCF:n verkkosivuilta.

Ranskassa on voimassa korkein turvallisuusvalmiustila terrorismiuhan vuoksi. Sen vuoksi passintarkastukset ovat käytössä rajoilla. Poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen esimerkiksi kadulla. Matkailijan on syytä pitää passi tai muu henkilöllisyystodistus mukana Ranskassa liikkuessa, sanoo Suomen Pariisin-suurlähetystö matkustustiedotteessaan.

Tulvatilannetta seuraa (ranskaksi) ympäristöministeriön Vigicrues-sivusto.

Ranskan sääennusteista kertoo Météo France.

Jalkapallon EM-kisojen paikkakuntakohtainen otteluohjelma löytyy jalkapalloliitto Uefan sivuilta.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Palokunnan sukeltaja poisti roskia tulvivalta rantakadulta Pariisissa lauantaina.
Palokunnan sukeltaja poisti roskia tulvivalta rantakadulta Pariisissa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat