Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisen kriisin kurittama Rooma voi saada pormestarin protestipuolueesta

Viisi tähteä -puolueen teema vaaleissa on rehellisyys.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
TONY GENTILE / Reuters
Rooman pormestariksi pyrkivä Virginia Raggi tarjoili pitsaa Viisi tähteä - puolueen kampanjatilaisuudessa toukokuussa.
Rooman pormestariksi pyrkivä Virginia Raggi tarjoili pitsaa Viisi tähteä - puolueen kampanjatilaisuudessa toukokuussa. Kuva: TONY GENTILE / Reuters

Protestipuolueen ehdokas Virginia Raggi on suosikki pääkaupunki Rooman uudeksi pormestariksi, kun italialaiset sunnuntaina äänestävät kunnallisvaaleissa.

Vaaleissa suurin huomio kohdistuu suurten kaupunkien pormestarivalintoihin. Roomassa protestiliike Viisi tähteä saisi merkittävän poliittisen läpimurron, jos Raggi valitaan pormestariksi.

Viisi tähteä kampanjoi vaalissa yksinkertaisella teemalla: rehellisyys. Puolue saa suosiota äänestäjiltä, jotka ovat kyllästyneet poliitikkojen korruptioon sekä oikealla että vasemmalla.

Rooma on ollut ilman kaupunginjohtajaa viime lokakuusta, jolloin Ignazio Marino erosi skandaalien keskellä. Marino edusti Italiaa johtavaa keskustavasemmistolaista demokraattipuoluetta. Pääministeri Matteo Renzille olisi nolo tappio, jos demokraattipuolue ei pysty saamaan pääkaupungin johtopaikkaa uudelleen itselleen.

Raggi, 37-vuotias juristi, olisi ensimmäinen nainen Rooman pormestarina. Hän oli suosituin ehdokas kannatuskyselyissä ennen vaalia. Kenenkään ehdokkaan ei kuitenkaan ei odoteta saavan yli puolta äänistä, mikä tarkoittaisi, että voittaja ratkaistaan toisella kierroksella kahden viikon päästä.

Rooman kaupunginjohtajuudesta kilpailee toinenkin nainen. Oikeistolaisen liittouman ehdokas Giorgia Meloni, 39, toimi nuorisoministerinä Silvio Berlusconin hallituksessa.

Rooman lisäksi kaupunginjohtajavalinnoilla on laajempaa merkitystä myös esimerkiksi Milanossa, Torinossa ja Napolissa. Alustavia tuloksia odotetaan myöhään sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat