Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Protestipuolue Podemos ohittanut sosialistit suosiossa Espanjassa

Espanjassa pidetään uusintavaalit 26. kesäkuuta, sillä parlamentti ei onnistunut muodostamaan hallitusta viime joulukuun vaalien jälkeen.

Ulkomaat
 
Sergio Perez / Reuters
Podemoksen puoluejohtaja Pablo Iglesias esitteli puolueen vaalikampanjaa torstaina Madridissa.
Podemoksen puoluejohtaja Pablo Iglesias esitteli puolueen vaalikampanjaa torstaina Madridissa. Kuva: Sergio Perez / Reuters

Espanjassa vasemmistopopulistinen Podemos-puolue saattaa ohittaa kesäkuun lopussa pidettävissä uusintavaaleissa perinteisen sosialistipuolueen, kolmessa espanjalaislehdessä sunnuntaina julkaistut mielipidemittaukset osoittavat.

El País -lehden mittauksessa Podemoksen kannatus on 25,6 prosenttia, kun keskustavasemmistolaisen sosialistipuolueen PSOE:n kannatus on 20,2 prosenttia.

El Mundon mittauksessa Podemosta taas kannattaa 23,7 prosenttia ja PSOE:a 20,3 prosenttia. Kolmas oman mittauksensa sunnuntaina julkistanut lehti oli El Espanõl, jonka mittauksessa Podemosta kannattaa 24,3 prosenttia ja PSOE:a 21,6 prosenttia.

Kaikissa kolmessa mittauksessa suosituin on keskustaoikeistolainen konservatiivipuolue PP. Sen kannatus oli mittauksesta riippuen 27,7–31 prosenttia.

Edellisissä vaaleissa PP sai 28,7 prosenttia äänistä, PSOE 22 prosenttia, Podemos 20,7 prosenttia ja keskustalainen liberaalipuolue Ciudadanos 13,9 prosenttia. Vaalitavasta johtuen Podemoksen paikkamäärä jäi kuitenkin selvästi sosialisteista.

Espanjassa pidetään uusintavaalit 26. kesäkuuta, sillä parlamentti ei onnistunut muodostamaan hallitusta viime joulukuun vaalien jälkeen.

Vaaleissa perinteiset suuret puolueet konservatiivit ja sosialistit menettivät asemiaan protestipuolueille eli Podemokselle ja Ciudadanosille. Vaalit lopettivat käytännössä Espanjan kaksipuoluejärjestelmän.

Kun mikään puolue ei halunnut muodostaa koalitiota konservatiivien kanssa eivätkä Podemos ja Ciudadanos mahtuneet samaan hallitukseen, hallitusneuvottelut ajautuivat umpikujaan ja kuningas Felipe päätti huhtikuussa uusista vaaleista.

Sen jälkeen Podemos ja sitä selvästi pienempi vasemmistopuolue Izquierda Unida ilmoittivat lähtevänsä yhteisellä listalla kesäkuun vaaleihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat