Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsi tyrmäsi perustulon kansanäänestyksessä – kolme neljästä äänestäjästä vastusti

Suomessa ehdotettu malli olisi erilainen. EU-kansalaisista enemmistö kannattaisi kyselyn mukaan perustuloa.

Ulkomaat
 
Ruben Sprich / Reuters
Sveitsiläisiä äänestämässä perustulosta Bernissä sunnuntaina.
Sveitsiläisiä äänestämässä perustulosta Bernissä sunnuntaina. Kuva: Ruben Sprich / Reuters

Sveitsiläiset tyrmäsivät sunnuntaina kansanäänestyksessä esityksen perustulon käyttöönotosta. Lopullisten tulosten mukaan 76,9 prosenttia äänestäjistä vastusti esitystä, kertoi uutistoimisto AFP.

Tulos oli aiempien mielipidemittausten perusteella odotettu.

Sveitsissä ehdotetussa mallissa jokainen kansalainen olisi saanut perustulon riippumatta siitä, tekeekö hän töitä vai ei. Perustulo olisi annettu myös ulkomaalaiselle, joka on asunut maassa laillisesti vähintään viisi vuotta.

Ajatus perustulosta on sinänsä vanha, mutta se on viime aikoina noussut poliittisen keskusteluun Euroopassa. Sveitsi oli ensimmäinen maa, joka piti asiasta kansanäänestyksen. Maan poliittiseen järjestelmän erikoispiirre on suora demokratia, johon kuuluu runsaasti kansanäänestyksiä.

Sveitsin lisäksi perustulokeskustelua käydään vilkkaasti myös Suomessa ja esimerkiksi Hollannin Utrechtin kaupungissa.

EU-kansalaisista 64 prosenttia sanoi kannattavansa perustuloa, kun Dalia Research -tutkimusyritys teki aiheesta kyselyn 28 unionin jäsenmaassa. Neljä prosenttia vastaajista ilmoitti lopettavansa työn tekemisen, jos perustulo otettaisiin käyttöön.

Sveitsissä kansanäänestyksen pohjatekstissä ei ollut määritelty perustulon määrää. Aloitteentekijät määrittelivät sveitsiläisen aikuisen perustuloksi 2 500 frangia eli 2 262 euroa. Lapset olisivat saaneet 565 euroa kuukaudessa.

Sveitsin palkka- ja hintatasolla summa ei ole valtava. Mediaanipalkka Sveitsissä on Euroopan suurin, noin 6 200 euroa.

Sveitsin perustulomalli on erilainen kuin Suomessa keskusteltava. Suomessa perustulokokeilua selvittävä tutkimusryhmä on ehdottanut pohjaksi Kelan työttömyyskorvauksen nettotasoa eli 550 euroa. Sen päälle voitaisiin maksaa tarpeen mukaan asumistukea ja toimeentulotukea.

Sveitsissä kannattajien mielestä perustulo takaisi jokaiselle ihmisarvoisen elämän ja osallistumisen yhteiskunnan toimintaan.

Vastustajien mielestä perustulo romuttaisi kansantalouden ja etenkin sosiaalijärjestelmän. Kaikki suuret puolueet Sveitsissä ovat perustuloa vastaan, vihreät kannattaa sitä.

Politiikan tutkija Andreas Ladner Lausannen yliopistosta piti sveitsiläisten suhtautumista perustulokysymykseen ”realistisena”. Ahkerille sveitsiläisille olisi ollut iso askel hyväksyä, että ihmisille maksetaan, vaikka nämä eivät tekisi töitä, Ladner sanoi Sveitsin televisiolle.

Sveitsin aloitteen laittoi alkuun baselilainen kahvilanpitäjä Daniel Häni. Hän piti voittona sitä, että lähes neljännes äänestäjistä kannatti ehdotusta.

”Kun näen median kiinnostuksen, myös ulkomailta, olen sitä mieltä, että olemme luomassa trendiä”, hän sanoi SRF-kanavalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat