Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi sai uuden pyhimyksen – edellisestä kanonisoinnista yli 600 vuotta

Paavi julisti nunna Elisabeth Hesselbladin pyhäksi seremonioissa Vatikaanissa.

Ulkomaat
 
Alessandro Bianchi / Reuters
Ruotsalaisen nunnan Elisabeth Hesselbladin kuva oli esillä pyhäksijulistamisseremoniassa Vatikaanissa sunnnuntaina.
Ruotsalaisen nunnan Elisabeth Hesselbladin kuva oli esillä pyhäksijulistamisseremoniassa Vatikaanissa sunnnuntaina. Kuva: Alessandro Bianchi / Reuters
Fakta

Ruotsalainen nunna auttoi köyhiä ja sorrettuja

  Maria Elisabeth Hesselblad syntyi Ruotsissa Länsi-Götanmaalla 4. kesäkuuta 1870.

 Hesselblad elvytti ruotsalaisen Pyhän Birgittan perustaman birgittalaissisarten toiminnan perustamalla sääntökunnan uuden haaran Roomassa vuonna 1911.

 Hesselblad kuoli vuonna 1957. Hänet on haudattu Pyhän Birgittan taloon Roomassa.

 Paavi julisti Hesselbladin autuaaksi vuonna 2000. Hänen pyhäksi julistamistaan juhlistettiin 5.6. 2016.

Ruotsi sai sunnuntaina ensimmäisen pyhimyksensä yli 600 vuoteen. Paavi Franciscus julisti pyhäksi nunna Elisabeth Hesselbladin Pietarinkirkon aukiolla Vatikaanissa.

Edellisen kerran ruotsalainen henkilö on kanonisoitu vuonna 1391. Silloin pyhimykseksi julistettiin Pyhä Birgitta, joka oli Euroopan laajuisesti tunnettu uskonnollinen ja poliittinen vaikuttaja.

Elisabeth Hesselbladista (1870–1957) tuli vuosisatoja myöhemmin Pyhän Birgittan työn jatkaja. Hesselblad perusti birgittalaissisarten uuden haaran, joka nykyisin toimii Suomessakin.

Elisabeth Hesselblad
Elisabeth Hesselblad

Vatikaanin seremoniaan sunnuntaina osallistui nuori kuubalaispoika, jonka elämällä oli merkittävä osa Elisabeth Hesselbladin kanonisoinnissa. Pojalla todettiin kaksivuotiaana aivokasvain. Hän kuitenkin selvisi vaikeasta leikkauksesta sen jälkeen, kun hän oli vieraillut birgittalaissisarten luona Havannassa. Poika koski äiti Hesselbadin pyhäinjäännökseen, ja sisaret rukoilivat hänen puolestaan.

Katolinen kirkko on tunnustanut pojan paranemisen ihmeeksi. Pyhimykseksi julistaminen edellyttää ihmeen tekemistä.

Sunnuntain seremoniaan Vatikaanissa osallistuivat kutsuvieraina Ruotsin luterilaisen kirkon arkkipiispa Antje Jackelén sekä kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke.

Seremonian jälkeen paavi Franciscuksen virallisella Twitter-tilillä julkaistiin kommentti pyhimyksistä:

”Pyhimykset eivät ole superihmisiä, eivätkä he syntyneet täydellisiksi. Kun he tunnustivat Jumalan rakkauden, he seurasivat sitä ja palvelivat muita.”

Ruotsissa syntynyt Hesselblad muutti Yhdysvaltoihin 17-vuotiaana. Hän työskenteli pitkään sairaanhoitajana New Yorkissa.

32-vuotiaana hän kääntyi katoliseksi ja muutti myöhemmin nunnaksi Roomaan. Hesselbladia arvostetaan köyhien hyväksi tehdystä työstä. Hän myös toimi rasismia vastaan. Toisen maailmansodan aikaan hän pelasti juutalaisia vainolta piilottelemalla heitä Pyhän Birgitan talossa Roomassa.

Yksi turvapaikan saaneista oli Piero Piperno, joka piileksi talossa kuuden kuukauden ajan. Sunnuntain Dagens Nyheter -lehden haastattelussa Piperno, nyt 87-vuotias, sanoi:

”En usko, että minä ja perheeni olisimme selvinneet vainosta ilman äiti Elisabethia.”

Katolisella kirkolla on noin 10 000 pyhimystä. Määrä on kasvanut runsaasti viime vuosikymmeninä.

Suomen suojelupyhimyksen piispa Henrikin kanonisoinnista ei ole löydetty virallista asiakirjaa. Hänen pyhimykseksi julistamisensa on voinut kuitenkin tapahtua paikallisen piispan tai arkkipiispan päätöksellä.

Tutkijat kiistelevät myös siitä, oliko piispa Henrik oikeasti elänyt historiallinen henkilö. Perimätiedon mukaan talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä vuonna 1156.

Oikaisu 7. kesäkuuta 2016 kello 10.50. Kuubalaispojan puolesta rukoilivat Hesselbladin perustaman sääntökunnan sisaret, ei Hesselblad itse. Tekstiin on myös tarkennettu, että Antje Jackelén on luterilaisen kirkon arkkipiispa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat