Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi on maailman paras maa – tekee vertailun mukaan eniten hyvää ihmiskunnalle

Suomi putosi arvioinnissa kakkossijalta kuudenneksi.

Ulkomaat
 
Maja Suslin / TT
Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä Tukholman keskustassa sunnuntaina.
Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä Tukholman keskustassa sunnuntaina. Kuva: Maja Suslin / TT

Ruotsi on maailman paras maa tuoreen kansainvälisen vertailun mukaan. Vuosittain julkaistava The Good Country -vertailu arvioi maita sen perusteella, kuinka paljon hyvää ne tekevät omille asukkailleen ja muulle maailmalle – ja kuinka paljon haittaa.

Ruotsin jälkeen seuraavaksi parhaat maat ovat vertailussa Tanska ja Hollanti, Britannia ja Saksa. Suomi oli edellisessä vertailussa sijalla kaksi Irlannin jälkeen, mutta putosi tuoreimmalla listalla kuudenneksi.

Vertailussa oli 162 maata. Niitä arvioitiin seitsemällä kriteerillä: tiede ja teknologia, kulttuuri, kansainvälinen rauha ja turvallisuus, maailman järjestys, planeetta ja ilmasto, vauraus ja tasa-arvo sekä terveys ja hyvinvointi.

The Good Country -vertailun heikoimmat maat ovat Keski-Afrikan tasavalta, Mauritania, Päiväntasaajan Guinea ja Libya.

Vertailuhankkeen on perustanut tutkija Simon Anholt, joka toimii Itä-Anglian yliopiston kunniaprofessorina Britanniassa. Hän on toiminut useiden hallitusten neuvonantajana eri puolilla maailmaa. Vertailu korostaa maailman keskinäisriippuvutta.

”Maat eivät ole saarekkeita, irti muusta maailmasta. Kaikki ovat samaa systeemiä. Jos se epäonnistuu, me kaikki epäonnistumme”, sanotaan hankkeen verkkosivuilla.

Ruotsi oli uuden vertailun ykkönen esimerkiksi vaurauden ja tasa-arvon mittareilla. Niissä tarkasteltiin esimerkiksi kaupan avoimuutta, ulkomaille suuntautuvia investointeja, kehitysapua ja vapaaehtoisten määrää YK:n toiminnassa. Suomi oli vaurauden ja tasa-arvon arvioinnissa neljäs.

Ruotsin väkiluku lähenee jo kymmentä miljoonaa. Maan talous on nyt noin kaksi kertaa suurempi kuin Suomen.

Suomen talous pääsi vuonna 2008 lähelle Ruotsin tasoa bruttokansantuote henkeä kohden -vertailussa. Sen jälkeen Ruotsi on kuitenkin repäissyt uudelleen selvän eron Suomeen.

Henrik Montgomery / TT
Kirsikkapuut kukkivat Kungstradgardenin puistossa Tukholmassa huhtikuun puolivälissä.
Kirsikkapuut kukkivat Kungstradgardenin puistossa Tukholmassa huhtikuun puolivälissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat