Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis ampuu Fallujasta pakenevia siviileitä, tapettujen määrä ei selvillä

Jihadistijärjestö ampuu siviilejä, jotka pyrkivät pakoon Fallujan kaupungista Eufrat-joen yli, Norjan pakolaisneuvosto raportoi.

Ulkomaat
 
Paenneet siviilit kertovat kauhutarinoita Isisin hallitsemasta Fallujasta
Paenneet siviilit kertovat kauhutarinoita Isisin hallitsemasta Fallujasta
Äärijärjestö Isisin hallitsemassa piiritetyssä Fallujan kaupungissa uskotaan olevan edelleen jopa 50 000 siviiliä. Isisin kerrotaan ampuvan pakoon pyrkiviä asukkaita.

Jihadistijärjestö Isis ampuu siviileitä, jotka yrittävät paeta Fallujan kaupungista Eufrat-joen yli, kertoo uutistoimisto AFP.

Tapettujen siviilien määrästä ei ole tietoa, Norjan pakolaisneuvosto NRC selvittää.

”Tämä on pahinta, mitä voi tapahtua syyttömille miehille, naisille ja lapsille, jotka ovat jättäneet kaiken taakseen pelastaakseen henkensä”, NRC:n johtaja Nasr Muflahi sanoo AFP:n mukaan.

Eufrat-joen ylittäminen on siviileille ainoita tapoja paeta Fallujan keskustasta, joka on reunustettu ansoilla ja tienvarsipommeilla.

Noin 50 000 siviilin uskotaan olevan ansassa Fallujan keskustassa. YK:n mukaan Isis käyttää siviilejä ihmiskilpinä ja on pakottanut heitä taistelemaan puolellaan.

Irakilaisjoukot ovat löytäneet Fallujasta myös joukkohaudan, jossa on ainakin 400 ruumista. Niistä suurin osa on irakin mukaan sotilaiden ruumiita.

Anbarin provinssin poliisi kertoo, että hauta löytyi miinanraivausoperaation aikana luoteisesta Fallujasta.

Isis on joukkomurhannut haudasta löytyviä irakilaissotilaita iskuissaan Irakin armeijan tukikohtiin.

”Isis teloitti tällä alueella monia sotilaita, samoin kuin siviileitä, vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa”, Anbarin poliisi kertoo.

Haudasta löytyneitä siviilejä on teloitettu Anbarin valtuutetun Rajeh Barakatin mukaan monista syistä, kuten vakoilusta ja Isisin sääntöjen rikkomisesta.

Suurinta osaa kuolleista on ammuttu Anbarin poliisin mukaan päähän.

”Turvallisuusjoukot ovat avanneet joukkohaudan ja aloittaneet ruumiiden siirtämisen tunnistamista varten.”

Irakin hallitus tutkii samalla syytöksiä turvallisuusjoukkojen väärinkäytöksistä.

Väärinkäytösten väitetään tapahtuneen viimeisen kahden viikon aikana, kun irakilaisjoukot aloittivat taistelun saadakseen Fallujan kaupungin Isisiltä takaisin haltuunsa.

Falluja on yksi Isisin merkittävimmistä linnakkeista.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on kutsunut ihmisoikeuskomitean selvittämään, onko siviilien suojelemisessa käynyt rikkomuksia.

Irakin parlamentin puhemiehen Salim al-Juburin mukaan on viitteitä siitä, että osa liittovaltion poliisissa työskentelevistä ja osa vapaaehtoistyöntekijöistä on tehnyt rikkomuksia siviileitä kohtaan.

Mahdollisten väärinkäytöksien laatua ei ole eritelty tarkemmin, mutta pääministeri al-Abadi kehotti puuttumaan väärinkäytöksiin ”suoralla ja nopealla tavalla”.

”Voisimme saada operaation Fallujan vapauttamiseksi tehtyä muutamissa päivissä, mutta meidän täytyy asettaa siviilien turvallisuus etusijalle”, puhemies al-Juburi puolestaan sanoi.

Thaier Al-Sudani / Reuters
Siviileitä Tariqin leirillä Fallujan eteläpuolella lauantaina.
Siviileitä Tariqin leirillä Fallujan eteläpuolella lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat