Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somalian sotarikoksista epäilty löytyi Yhdysvalloista – työskentelee vartijana lentokentällä

Uutiskanava CNN:n mukaan Somalian sisällissodan sotarikolliseksi epäilty mies asuu Yhdysvalloissa ja työskentelee vartijana Dullesin lentokentällä. Mies on siirretty toistaiseksi virkavapaalle.

Ulkomaat
 
CNN:n uutisvideolla jäljitetään sotarikolliseksi epäiltyä
CNN:n uutisvideolla jäljitetään sotarikolliseksi epäiltyä
Uutiskanava CNN:n mukaan somalialaiseksi sotarikolliseksi epäilty asuu Yhdysvalloissa ja työskentelee vartijana Dullesin lentokentällä. Video tekstittämätön.

Uutiskanava CNN:n mukaan somalialaisen Yusuf Abdi Alin epäillään toimineen sotilaskomentajana Somalian verisen sisällissodan aikana 1980-luvulla. Väitteiden mukaan Ali syyllistyi tuolloin äärimmäisiin julmuuksiin ja sotarikoksiin.

Kanavan mukaan Yusuf Abdi Ali palveli sisällissodan aikana diktaattori Mohamed Siad Barren joukoissa ja hänen syytetään johtaneen sotilaita terrorisoimaan muita klaaneja. Väitteiden mukaan operaatioissa murhattuja piilotettiin joukkohautoihin, ihmisiä kidutettiin ja kokonaisia kyliä poltettiin.

CNN:n mukaan epäilty on parinkymmenen vuoden ajan viettänyt hiljaiseloa Yhdysvaltojen pääkaupungin läheisyydessä ja työskentelee nykyisin vartijana Washingtonin Dullesin kansainvälisellä lentokentällä.

Alia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa siviilikanne, jossa häntä syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

”Hän todisti silmittömintä kuviteltavissa olevaa väkivaltaa, seurasi henkilökohtaisesti kiduttamista ja suoritti sitä itse”, kertoo syytteen nostaneen ihmisoikeusjärjestön lakimies Kathy Roberts.

Toistaiseksi oikeus on kuitenkin kieltäytynyt käsittelemästä sotarikoksia koskevia syytteitä, koska väitetyt teot ovat tapahtuneet Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Tapauksen käsittely jatkuu Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa. Mikäli tapaus otetaan siellä käsittelyyn, sen uskotaan muodostuvan ennakkotapaukseksi, joka määrittää, miten Yhdysvaltoihin muuttaneita sotarikoksista epäiltyjä voitaisiin jatkossa syyttää.

CNN:n mukaan tapausta ei voida käsitellä Haagin sotarikostuomioistuimessa, koska epäillyt teot tapahtuivat ennen kuin lakielin perustettiin Ruandan kansanmurhan jälkeen vuonna 1994. Yksikään muista sotarikoksiin erikoistuneista tuomioistuimista ei myöskään tällä hetkellä käsittele Somalian sisällissodassa tapahtuneita veritekoja.

Uutiskanavan toimittajat tavoittivat Alin hänen Alexandriassa sijaitsevan kotinsa edustalla, mutta mies kieltäytyi haastattelusta.

Myöhemmin Ali kiisti lakimiehensä Joseph Peter Drennanin välityksellä osallisuutensa kaikkiin syytteisiin.

Ali pakeni Somaliasta Siad Barren hallinnon romahdettua vuonna 1991 ja asui aluksi Kanadassa, josta hänet kuitenkin karkotettiin sotarikosepäilyjen vuoksi.

Kanadasta Ali matkusti vaimonsa kanssa Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen hallituksen edustajat vahvistivat CNN:lle, että viranomaiset ovat tietoisia Alia vastaan esitetyistä syytteistä ja miehen liikkeitä on seurattu useiden vuosien ajan, mutta sen tarkempia tietoja mahdollisista toimenpiteistä ei kerrottu.

CNN:n uutisoitua asiasta Dullesin lentokentän turvallisuusviranomaiset ovat siirtäneet Alin toistaiseksi virkavapaalle.

Katso CNN:n uutisvideo aiheesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat