Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ulkoministeri Soinille Moskovassa: Sotaharjoitusten varjolla lietsotaan ”venäläisvastaista hysteriaa”

Suomen ulkoministeri Timo Soini teki maanantaina ensimmäisen virallisen vierailunsa venäläiskollegansa Sergei Lavrovin luo.

Ulkomaat
 
Timo Heikkala / Lehtikuva
Ulkomisterit Sergei Lavrov (vas.) ja Timo Soini tapasivat myös Oulussa viime vuoden lokakuussa.
Ulkomisterit Sergei Lavrov (vas.) ja Timo Soini tapasivat myös Oulussa viime vuoden lokakuussa. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva

Moskova

Itämeren kiristyvä turvallisuustilanne näkyi maanantaina, kun Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) tapasi venäläiskollegansa Sergei Lavrovin Moskovassa.

Syndalenin ampuma-alueella Hangossa alkoi samana päivänä kansainvälinen Baltops-sotaharjoitus.

”Näitä sotaharjoituksia on käyty vuodesta 1993 saakka. Suomen ainoa päämäärä on kehittää Suomen puolustusta ja turvallisuutta”, Soini sanoi tiedotustilaisuudessa ministerien keskustelujen jälkeen. Hän vastasi venäläistoimittajan kysymykseen, miksi Suomi on valinnut ”eskalaation” eli tässä tapauksessa sotilaallisen jännityksen kiristymisen tien sallimalla Naton harjoitella maaperällään.

”Me keskustelimme [Lavrovin kanssa] aiheesta. Suomi tekee itsenäisesti nämä päätökset”, Soini totesi.

Ulkoministerien tapaamisen jälkeen presidentti Vladi mir Putinia odotetaan Suomeen kesällä. Soini matkusti Lavrovin vieraaksi Moskovaan ensimmäistä kertaa ulkoministerikaudellaan. Aiemmin hän on tavannut Lavrovin Oulussa lokakuussa ja kansainvälisissä kokouksissa.

Molemmat ministerit näyttivät tyytyväisiltä toistensa seuraan ja tulivat yhdessä ääneen nauraen lausumaan ystävälliset alkusanat kameroiden eteen. Kahdenvälistä yhteistyötä kehuttiin vuolaasti.

Keskustelujen jälkeen Lavrov vastasi suomalaistoimittajan kysymykseen, miksi Venäjä kokee sotaharjoituksen uhkaksi, vaikka vielä vuonna 2013 itse oli mukana Baltops-harjoituksissa.

Lavrovin mukaan Venäjälle oli tuolloin hyödyllistä olla mukana kansainvälisissä Naton johtamissa sotaharjoituksissa, joissa koeteltiin kykyä terrorisminvastaiseen taisteluun ja pelastusoperaatioihin.

”On aivan eri asia, kun niitä nyt käytetään venäläisvastaisen hysterian lietsomiseen”, hän sanoi, vaikka käytti muuten maltillista kieltä.

Venäjä kokee uhkaksi Naton laajenemisen ja sotilaskaluston tuomisen rajojensa läheisyyteen, Lavrov selitti. Hänen mukaansa Naton olemassaolo ei itsessään ole Venäjälle uhka, eikä Venäjä aio hyökätä Naton jäsenmaihin.

Kun lännessä katsotaan Naton pyrkivän vastaamaan Venäjän toimiin Ukrainassa ja Krimin valtaukseen, Lavrov käänsi asetelman ympäri. Hänen mielestään Nato käyttää Ukrainan konfliktia ja Venäjän vastatoimia tekosyynä, jolla se voi perustella olemassaolonsa.

Soinin mukaan Suomen osallistumiselle on olennaista, mikä harjoitus kulloinkin kehittää Suomen kansallista puolustusta. Myös Lavrov totesi, että Suomi itsenäisenä valtiona päättää itse, millä keinoin lisää turvallisuuttaan.

Ukrainan sota oli asialistalla.

”Ilmaisin huoleni Ukrainan lisääntyneistä väkivaltaisuuksista. Sanoin, että ilman pysyvää tulitaukoa on vaikea edetä Minskin sopimuksessa”, Soini selvitti.

Lavrov kiisti jälleen Venäjän vastuun Minskin sopimuksen noudattamisesta ja vieritti syyn umpikujasta Ukrainan hallinnolle, joka ei suostu vuoropuheluun Itä-Ukraina kapinallisten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat