Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisuusseremoniasta tuli kansallispäivän perinne Ruotsissa

Ruotsi juhlii uusia kansalaisiaan erityisellä seremonialla.Kansalaisuusjuhlat on säädetty lailla pakollisiksi kaikissa kunnissa.

Ulkomaat
 
Clément Morin
Kruununprinsessa Victoria ojensi kansalaisuusdiplomin Rosalie Oledan Loténille maanantaina. Prinssi Daniel juhli mukana.
Kruununprinsessa Victoria ojensi kansalaisuusdiplomin Rosalie Oledan Loténille maanantaina. Prinssi Daniel juhli mukana. Kuva: Clément Morin

Päivä ilman selvää historiaa

Mitä Ruotsi muistaa, kun se viettää kansallispäiväänsä? Kysymys ei ole aivan yhtä helppo kuin vaikka Suomessa (itsenäistymistä) tai Norjassa (omaa perustuslakia).

Kansallispäivä on ruotsalaisille ylipäätään vieras juhla, jota on juhlittu nykymuodossa vasta vuodesta 1983 saakka. Tätä ennen Ruotsissa oli samana päivänä, kesäkuun kuudentena, Ruotsin lipun päivä.

Virallinen syy päivämäärän taustalla on, että Kustaa Vaasa valittiin tuona päivänä vuonna 1523 Ruotsin kuninkaaksi ja Kalmarin unioni hajosi.

Toinen taustasyy on vuonna 1809 hyväksytyssä hallitusmuodossa ja perustuslaissa, jotka kerrotaan allekirjoitetun niin ikään kuudes kesäkuuta.

Todellisuudessa kyse on silti luultavasti jälkikäteen luoduista syistä, sanoo historian professori Dick Harrison . Kumpikaan tapahtuma ei ajoittunut tarkalleen kesäkuun kuudennelle. Harrisonin mukaan on myös viitteitä siitä 1890-luvulle juontavien kansallisten juhlallisuuksien aika saatettiin valita lähinnä hyvien sääolojen takia.

Nacka

Baraa Hadrous hymyilee leveää hymyä lohi-, peruna- ja tillilautasensa äärellä. Hänestä, 15-vuotiaasta palestiinalaisesta, on vastikään tullut Ruotsin kansalainen, ja sitä juhlitaan nyt erityisessä kansalaisuusseremoniassa Nackan kunnantalolla.

On sinikeltaisia ilmapalloja, lippuja ja kansanmusiikkia. Ja kaiken lisäksi on kruununprinsessa Victoria.

”Tämä merkitsee minulle niin paljon. Haluan tehdä Ruotsin ylpeäksi siitä, mitä minusta sitten tuleekin”, Hadrous sanoo.

Vieressä kunnantalon parvekkeella lippujaan heiluttelevat neljä pienempää sisarusta isä Hassan Hadrousin kanssa.

Perhe pakeni kuusi vuotta sitten kotoaan palestiinalaisalueilta levottomuuksien takia.

”Ruotsalaisuus on vapautta. Haluan olla osa sitä Ruotsia, joka rakentaa tätä maata”, Hassan Hadrous sanoo.

Nackan kunta Tukholman kupeessa aloitti kansalaisuusseremonioiden järjestämisen uusille ruotsalaisille jo 15 vuotta sitten, ensimmäisenä kuntana Ruotsissa. Tänä vuonna samanlaisia juhlia järjestettiin kansallispäivänä laajasti pitkin maata.

Kansalaisuusseremoniat näet säädettiin lailla pakollisiksi kaikille kunnille viime vuonna. Taustalla oli virallisen Ruotsin halu saada tulijat tuntemaan olonsa tervetulleiksi uudessa kotimaassa.

Yhdysvalloista Ruotsiin työn ja rakkauden perässä muuttaneelle Ashely Renlundille ele on tärkeä. ”Erona toiseen kotimaahani täällä kannetaan ihmisistä huolta toisella tavalla. Kaikkien halutaan kuuluvan joukkoon”, vasta kansalaisuuden saanut Renlund sanoo.

Clément Morin
Ashley Renlund juhli Ruotsin kansalaisuuttaan poikansa Adrianin kanssa.
Ashley Renlund juhli Ruotsin kansalaisuuttaan poikansa Adrianin kanssa.

”Täällä esimerkiksi kieltä saa opetella ilmaiseksi, mikä on todella hienoa.”

Ajatus kansalaisuusseremonioista heijastaa hyvin tapaa, jolla virallinen Ruotsi suhtautuu kansallispäiväänsä. Se haluaa korostaa ruotsalaisuutta avoimena, monimuotoisena ja demokraattisena.

Maahanmuuttajien huomioiminen koetaan tärkeänä maassa, jossa jo vajaa viidennes väestöstä on syntynyt ulkomailla.

Sotamuistelu ei sen sijaan ole osa kansallispäivän ruotsalaisuutta. Eihän yli 200-vuotta rauhanaikaa eläneellä Ruotsilla ole, mitä muistella. Lähihistoriassa ei ole taistoja, jotka yhdistäisivät.

Uusia kansallisperinteitä on myös tarvittu, sillä vanhoja ei ole juuri olemassa. Virallisesti kansallispäivä luotiin vasta vuonna 1983, ja vuonna 2005 siitä tuli kansallinen vapaapäivä. Perinteet seuraavat nyt vähitellen perässä.

”Ei meillä ole mitään traditioita. Eivät monet edes tiedä, mitä kansallispäivänä juhlitaan”, sanoo Lundin yliopiston historian professori Dick Harrison.

Hän suhtautuu koko kansallispäivään keinotekoisena luomuksena ja haluna matkia Yhdysvaltoja tai Norjaa, joissa kansallispäivät ovat suuria juhlia.

”Jännittävää on silti se, että päivässä näkyy, kuinka ihmiset nykypäivänä luovat uusia traditioita”, Harrison sanoo kansalaisuusseremonioiden tapaisista uusista perinteistä.

Kunnantalon salissa Victorian on aika puhua. Hän muistuttaa kansalaisuuteen kuuluvista oikeuksista ja samalla myös vastuusta. ”Olkaa ylpeitä taustastanne. Se on osa teitä ja siten myös osa Ruotsia”, hän kannustaa puhujankorokkeelta.

Sitten joukko onnekkaita uusia ruotsalaisia saa diplominsa prinsessalta.

”Se oli hienoa. Vähän jännitti”, sanoo Filippiineiltä muuttanut Rosalie Oledan Lotén päästyään poseeraamasta lehdistölle kruununprinsessan kanssa .

”Tuntuu hyvältä olla ruotsalainen. Se tuntuu turvalliselta.”

Clément Morin
Ahmed (vas.), Baraa, Sara, Hassan ja Yazan Hadrous juhlivat Ruotsin kansalaisuuttaan maanantaina Nackan kunnantalolla Tukholman kupeessa. Perhe pakeni palestiinalaisalueiden levottomuuksia Ruotsiin kuusi vuotta sitten.
Ahmed (vas.), Baraa, Sara, Hassan ja Yazan Hadrous juhlivat Ruotsin kansalaisuuttaan maanantaina Nackan kunnantalolla Tukholman kupeessa. Perhe pakeni palestiinalaisalueiden levottomuuksia Ruotsiin kuusi vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat