Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornia on Hillary Clintonin viimeinen kynnys – ”Hillary on vahva, hän on kova, hän on tappaja”

Clinton saavuttaa demokraattien ehdokkuuteen tarvittavan valitsijamiesmäärän tiistaina, kun kuudessa osavaltiossa äänestetään.

Ulkomaat
 
Miksi Hillary Clinton haluaa Valkoiseen taloon - ja miksi moni inhoaa häntä?
Miksi Hillary Clinton haluaa Valkoiseen taloon - ja miksi moni inhoaa häntä?
HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaili lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista. Saarikoski muun muassa kertoo, miksi Hillary Clinton halajaa presidentiksi, vaikka on jo nähnyt Valkoisen talon arjen miehensä Bill Clintonin rinnalla 1990-luvulla. Toimittaja: Sami Sillanpää.
Fakta

Viimeinen supertiistai

 Tiistaina järjestetään esivaalit Kaliforniassa,

New Jerseyssä, Montanassa,

New Mexicossa sekä Pohjois- ja Etelä-Dakotassa. Jaossa on 806 demokraattien valitsijamiestä.

 Clinton saavuttaa demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvittavat 2 383 valitsijamiestä tiistaina.  Sunnuntaina Clintonilla oli 2 355 valitsijamiestä, joista 548 oli puolueen supervalitsijamiehiä.

 Haastaja Bernie Sandersilla oli 1 563 valitsijamiestä, joista 46 oli supervalitsijamiehiä.

 Viimeiset esivaalit

pidetään Washington D.C.:ssä 14. kesäkuuta.

 Varsinainen vaalipäivä

on 8. marraskuuta.

Oxnard, Kalifornia

Kun demokraattien johtava ehdokas Hillary Clinton astuu Kaliforniassa lavalle, kaiuttimista pauhaa Katy Perryn ”This is my fight song” (tämä on taisteluhuutoni). Se ei ole sattumaa.

”Hillary on vahva, hän on kova, hän on tappaja”, sanoo metallimies Adolph Cardenas, 30, ihaillen. Hän on tullut lastensa kanssa katsomaan Clintonin puhetta Oxnardin kaupunkiin Etelä-Kaliforniassa.

”Clintonia on arvosteltu kaikista suunnista, mutta hän on selviytynyt voittajana.”

Tiistaina ratkeaa, onko Clinton demokraattien presidenttikisan voittaja. Häneltä puuttuu enää 28 valitsijamiestä ennen kuin hän saavuttaa 2 383 valitsijamiehen tuen, joka tarvitaan demokraattien presidenttiehdokkuuteen.

Tiistaina esivaalit järjestetään kuudessa osavaltiossa, joissa on jaossa 806 valitsijamiestä. Clinton ylittää rajapyykin luultavasti keskiviikkoaamuna Suomen aikaa ennen kuin vaaliuurnat Kaliforniassa ovat sulkeutuneet.

Donald Trump varmisti republikaanien presidenttiehdokkuuden jo toukokuun alussa, kun hänen kilpakumppaninsa vetäytyivät kisasta.

Kalifornia on Clintonin viimeinen kynnys. Vaikka hän varmistaisikin ehdokkuuden, häviö senaattori Bernie Sandersille vapaamielisten tukikohdassa olisi esivaalimaratonille nolo loppu.

Kalifornia on vauras, etnisesti kirjava, keski-iältään nuori ja väkiluvultaan Yhdysvaltain suurin osavaltio, jota kutsutaan tulevaisuuden laboratorioksi. Jos Clinton häviää, Sanders saa tukea väitteilleen, että Clintonin keskustalainen politiikka edustaa demokraattien menneisyyttä, hänen vasemmistolaisempi politiikkansa tulevaisuutta.

Varmistaakseen voiton Clinton kiersi Kaliforniaa koko viikonlopun. Enää hän ei kuitenkaan mainitse Sandersia puheessaan, vaan osoittaa jo sanansa Trumpille. Viesti on selvä: sandersilaisten on ajateltava todellista vastustajaa.

Clintonin esiintymispaikan, Huenemen lukion ulkopuolella jono on niin pitkä, että sadat ihmiset jäävät ulos. Jonottajat ovat kirjavampaa porukkaa kuin Trumpin ja Sandersin vaalitilaisuuksissa, jossa enemmistö on valkoisia: Trumpilla miehiä, Sandersilla nuoria. Clinton vetää pariskuntia, naisporukoita, mustia, latinoja ja perheitä.

Miksi Cardenas kannattaa Clintonia? Metallimiehiä löytyy usein Trumpin tilaisuuksista.

Koska tämä on kokenein ehdokas, Cardenas vastaa.

”Työkaverini puhuvat Clintonista törkeitä. He sanovat, ettei presidentin homma kuulu naisille. Se on sivistymättömyyttä.”

Cardenas ei lämpene Sandersin tai Trumpin vapaakaupan vastaiselle viestille, koska hänestä jokaisen pitää kantaa vastuu omasta työstään.

”Jos jokin ala ei enää kannata ja saan potkut, ei se ole presidentin syy.”

Clinton arvostelee erityisen kovin sanoin Trumpia siitä, että tämä puuttui liittovaltion tuomarin etniseen taustaan. Trumpin mielestä tuomari Gonzalo Curiel ei saisi käsitellä Trumpin vastaista oikeusjuttua, koska tuomarin vanhemmat ovat Meksikosta. Curiel on Indianasta.

Trumpin kommentit nostivat arvostelumyrskyn, koska tämän katsottiin sekaantuvan oikeuslaitoksen toimintaan.

”Meitä tulee arvioida sanojemme ja tekojemme, ei ihonvärimme suhteen. Nyt on aika arvioida Trumpia hänen sanojensa ja tekojensa suhteen”, Clinton sanoo kuulijoilleen.

Liki 40 prosenttia kalifornialaisista on latinoja, ja rasismi kuumentaa tunteita. Viime viikolla Trumpin vastaiset mielenosoittajat kävivät tämän tukijoihin käsiksi.

Vaalivuosi on ollut Yhdysvalloissa jo nyt väkivaltaisin vuoden 1968 jälkeen, jolloin osoitettiin mieltä rotusortoa ja Vietnamin sotaa vastaan.

Oxnardissa Clintonin kannattajien huolet ovat samanlaisia kuin Sandersin ja Trumpin kannattajien: keskiluokan palkoilla ei tule kunnolla toimeen ja terrorismi pelottaa. Clintonilaiset etsivät kuitenkin realistisia ratkaisuja, eivät vallankumouksellisia muutoksia.

”Olemme matkalla kohti Sandersin julkista terveydenhoitoa ja ilmaista koulutusta, mutta vähitellen. Nyt tarvitsemme suunnitelmia, jotka voidaan myös toteuttaa”, juristi Eric Grimwade, 29, sanoo.

Clintonilaiset ovat huolissaan myös siitä, että Sandersin sinnittely kisassa heikentää Clintonia kamppailussa Trumpia vastaan.

”Arvostan sitä, miten Sanders aktivoi nuoria politiikkaan, mutta nyt hän on mennyt liian pitkälle. Hänen on aika vetäytyä, jotta demokraattipuolue voi yhdistyä”, sanoo eläkeläinen Carol Peralta, 60.

Sanders ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hän pitää epäoikeudenmukaisena, että demokraattipuolueen ”supervalitsijamiehet” tukivat alusta alkaen Clintonia. Clinton ei saavuta 2 383 valitsijamiehen rajapyykkiä ilman supervalitsijamiehiä.

Clintonin etumatka ei kuitenkaan perustu vain supervalitsijamiesten tukeen, vaan hän on saanut esivaaleissa kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Siksi on epätodennäköistä, että supervalitsijamiehet siirtyisivät Sandersin taakse.

Mathilda Tennysdotter
Mathilda Tennysdotter
Adolph Cardenas saapui kuulemaan Clintonia lastensa Sinthian ja Dannyn kanssa.
Adolph Cardenas saapui kuulemaan Clintonia lastensa Sinthian ja Dannyn kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat