Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton on yksi osoitus siitä, että valta on jaettu USA:ssa uusiksi

Iowalainen nuori mies asuu keskellä jäätyneitä maissipeltoja, mutta hän pelkää Isis etsii hänet käsiinsä. Mistä kaikki vainoharhaisuus johtuu? pohtii Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Miksi Hillary Clinton haluaa Valkoiseen taloon - ja miksi moni inhoaa häntä?
Miksi Hillary Clinton haluaa Valkoiseen taloon - ja miksi moni inhoaa häntä?
HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaili lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista. Saarikoski muun muassa kertoo, miksi Hillary Clinton halajaa presidentiksi, vaikka on jo nähnyt Valkoisen talon arjen miehensä Bill Clintonin rinnalla 1990-luvulla. Toimittaja: Sami Sillanpää.

Kerrothan Suomessa, ettemme me kaikki ole hulluja. Näin pyysi kalifornialainen äänestäjä Geralyn Fenwick, 53, minulta viikonloppuna.

Huiman esivaalimaratonin aikana olen kieltämättä kuullut hulluuksia, jotka on esitetty täysin vakavasti. Yksi tapaamani äänestäjä oli valmis pudottamaan ydinpommin Syyriaan. Toinen uskoi, että presidenttiehdokas on sekaantunut John F. Kennedyn murhaan. Kolmas väitti, että Meksiko rahoittaa ääri-islamilaisten koulutusleirejä, joista terroristit tulevat rajan yli pakolaisiksi naamioituneina.

Iowalainen nuori mies asui keskellä jäätyneitä maissipeltoja. Hän pyysi, etten panisi hänen nimeään lehteen, koska muuten Isis etsii hänet käsiinsä.

Mistä tämä vainoharhaisuus johtuu? Yhdysvaltain taloudella menee hyvin ja rikollisuus on historiallisen alhainen. Syyskuun 2001 terrori-iskuistakin on jo 15 vuotta.

Yksi vastaus on raju muutos. Muiden kuin valkoisten määrä on noussut 20 prosentista vuonna 1980 liki 40 prosenttiin nyt. Perinteiset työpaikat ovat siirtyneet Meksikoon ja Aasiaan. Elintasokuilu koulutettujen ja kouluttamattomien välillä on revennyt.

Jäljelle ovat jääneet epävarmuus, pelko ja nostalgia menneitä, mielikuvissa parempia aikoja kohtaan. Kun se yhdistyy amerikkalaiseen ajatteluun, jonka mukaan ihminen on itse vastuussa omasta menestyksestään, seurauksena on katkeruus paremmin pärjääviä kohtaan.

Tämän takia Donald Trumpin vaalilause on niin nerokas yksille – ja loukkaava toisille. ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri” vetoaa niihin, joiden mielestä ennen oli paremmin. Suuri osa heistä on valkoisia, kouluttamattomia miehiä, vallan uusjaon häviäjiä. Sillä vallanjaosta tässä on kyse.

Kaikilla Trumpin kannattajilla ei suinkaan mene huonosti. Kouluttamattomien valkoisten suhteellinen asema Yhdysvalloissa on kuitenkin heikentynyt 50 viime vuoden aikana. Koulutettujen, naisten ja vähemmistöjen suhteellinen asema on parantunut.

Missä se näkyy paremmin kuin Valkoisessa talossa, jota isännöi musta mies – ja jonne pyrkii nainen – 43 valkoisen miehen jälkeen?

Koulutetuilla naisilla ja vähemmistöillä ei ole mitään syytä kaivata mennyttä Amerikkaa. He myös vierastavat ajatusta, että heidän pitäisi sääliä entisaikojen etuoikeutettuja.

Muutos ei ikinä ole helppo. Edessä voi olla väkivaltainen syksy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat