Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenyhdistäminen vaikeutumassa Pohjoismaissa – Suomen lisäksi Tanska, Norja ja Ruotsi haluavat kiristää käytäntöjään

Perheenyhdistämiskäytännöissä on toistaiseksi ollut suuria maakohtaisia eroja. Miltei kaikki Pohjoismaat ovat kuitenkin tiukentamassa perheenyhdistämisen ehtoja lähitulevaisuudessa.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Reuters
Poliisi oli vastaanottamassa pakolaisia Malmön asemalla marraskuussa 2015. Pakolaiset saapuivat junalla Tanskasta Ruotsiin.
Poliisi oli vastaanottamassa pakolaisia Malmön asemalla marraskuussa 2015. Pakolaiset saapuivat junalla Tanskasta Ruotsiin. Kuva: Reuters

Miltei kaikki Pohjoismaat ovat tiukentamassa perheenyhdistämisen ehtoja lähitulevaisuudessa. Suomen lisäksi Norjalla, Ruotsilla ja Tanskalla on tällä hetkellä suunnitteilla lakimuutoksia, jotka hidastaisivat ja vaikeuttaisivat perheenjäsenten tuomista ulkomailta.

Keskustelu perheenyhdistämisestä kiihtyi sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat kertoi, että nelihenkisen irakilaisperheen äiti ja toinen lapsista olivat saaneet Suomesta käännytyspäätöksen. Korkein hallinto-oikeus antoi kuitenkin maanantaina täytäntöönpanokiellon päätökselle.

Perheenyhdistämiskäytännöissä on toistaiseksi ollut suuria maakohtaisia eroja. Siinä missä Suomella on ollut hakemuksiin tiukka linja, Ruotsi on tähän asti suhtautunut asiaan joustavasti, eikä se ole käytännössä esimerkiksi edellyttänyt hakijoilta turvattua toimeentuloa.

Tällä hetkellä Ruotsin hallitus on kuitenkin ajamassa lakiuudistusta, joka rajaisi nykyisen vapaan käytännön ainoastaan pysyvän oleskeluluvan saaneisiin kiintiöpakolaisiin. Muille perheenyhdistäminen muuttuisi oleskeluluvan tyypistä riippuen joko mahdottomaksi tai sen hakijalle asetettaisiin tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta vaatimus turvatusta toimeentulosta.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa suunnitellut muutokset kuitenkin otettaisiin käyttöön ainakin alustavasti vain kolmen vuoden määräajaksi. Jos parlamentti hyväksyy lain, se astuu voimaan 20. heinäkuuta.

Kiristyksiä on odotettavissa myös Tanskassa, joka asettaa jo ennestään tiukat varallisuus- ja asuntokriteerit perheenyhdistämiselle. Tällä hetkellä Tanskan valtio vaatii puolisoaan tai kumppaniaan maahan tuovalta lähtökohtaisesti kykyä elättää itsensä sekä reilun 7 000 euron takuuta puolison mahdollisten tulevien sosiaaliavustusten kattamiseksi. Sääntöön tehdään tosin poikkeuksia esimerkiksi pakolaisten kohdalla.

Hallituksen suunnittelemat, laajalti kritisoidut lakimuutokset pidentäisivät perheenyhdistämisen odotusaikaa erityisesti niiden osalta, jotka ovat maassa väliaikaisen toissijaisen suojelun perusteella.

Myös Norjassa perheenyhdistämiseen liittyviä ehtoja ollaan tiukentamassa. Tällä hetkellä oikeus perheenyhdistämiseen on kaikilla, joilla on pysyvä oleskelulupa. Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta perheenyhdistämistä hakevalta vaaditaan turvattu toimeentulo.

Norjan oikeusministeriö on laatinut ehdotuksen, jonka mukaan pakolaisstatuksen saanut joutuisi jatkossa odottamaan neljä vuotta ja täyttämään toimeentuloedellytyksen voidakseen hakea perheenyhdistämistä. Alaikäisille, yksin saapuneille turvapaikanhakijoille voisi myöntää perheenyhdistämisen vasta näiden täytettyä 18 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat